FSD3014 Tietämyksenhallinta suomalaisissa suuryrityksissä 2014
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Tietämyksenhallinta suomalaisissa suuryrityksissä 2014
Aineistonumero
FSD3014
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3014https://doi.org/10.60686/t-fsd3014
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Helander, Nina (Vaasan yliopisto. Johtamisen laitos)
- Kukko, Marianne (Tampereen teknillinen yliopisto. Tiedonhallinnan ja logistiikan laitos)
- Väyrynen, Hannele (Tampereen teknillinen yliopisto. Tiedonhallinnan ja logistiikan laitos)
Sisällön kuvaus
Tietämyksenhallinta suomalaisissa suuryrityksissä 2014 -aineisto on kerätty osana tutkimusta, jolla haluttiin selvittää tietämyksenhallinnan tilaa yritysmaailmassa ja saada yleiskuva ilmiöstä juuri suomalaissa suuryrityksissä. Tutkimuksella haluttiin kartoittaa tietämyksenhallintaan liittyen käytännön haasteita sekä tarpeelliseksi koettuja kehittämiskohteita henkilöstöhallinnon ja tietojärjestelmien näkökulmasta. Kyselyn teemoina ovat rakenteellinen ja strateginen kyvykkyys, prosessikyvykkyys sekä organisatorinen tehokkuus. Kysely koostuu pääasiassa väittämistä, joihin vastaajat ovat voineet määritellä kantansa edustamansa yrityksen toiminnan näkökulmasta.
Rakenteelliseen ja strategiseen kyvykkyyteen liittyen kysyttiin organisaatiokulttuuria koskien tiedon ja osaamisen johtamisen edellytyksistä. Vastaajille esitettiin väittämiä muun muassa päätöksentekoon, tiedottamiseen, päätösten vaikutusten seurantaan sekä päätöksenteon avoimuuteen liittyen. Vastaajia pyydettiin lisäksi arvioimaan organisaatiossa tapahtuvaa palautteenantoa. Organisaatiossa tapahtuvaa vuorovaikutusta ja yhteistyötä kartoitettiin rakenteita, yleistä ilmapiiriä sekä fyysisiä tiloja koskevin väittein. Vastaajilta kysyttiin myös organisaatiossa vallitsevasta luottamuksesta ja ilmapiiristä. Strategiaan liittyen vastaajia pyydettiin arvioimaan organisaatiossa tapahtuvaa strategiatyötä, kuten strategioiden laatimisprosesseja, laaditun strategian toteuttamista sekä siihen sitoutumista. Kyselyn ensimmäiseen teemakokonaisuuteen liittyen kysyttiin vielä tieto- ja viestintäteknologioiden sekä tietojärjestelmien ja -palveluiden käytöstä organisaatiossa.
Kyselyssä seuraavana teemakokonaisuutena oli prosessikyvykkyys. Siihen liittyen vastaajilta kysyttiin tiedon ja osaamisen hankintaan liittyviä käytäntöjä, kuten tiedon vaihto liikekumppaneiden kanssa, asiakastiedon hankintaprosessit sekä ammattilaisille keskitetty tiedonhaku. Seuraavaksi kysyttiin tiedon ja osaamisen jakamisesta organisaation sisällä. Tietoon ja osaamiseen liittyen kysyttiin lisäksi organisoinnin, kehittämisen sekä muuntamisen käytänteistä. Tiedon ja osaamisen soveltamiseen liittyen vastaajille esitettiin väittämiä koskien muun muassa työntekijöiden mahdollisuuksia etsiä ja soveltaa tietoa sekä projekteissa karttuneen tiedon siirtymisestä projektien välillä. Prosessikyvykkyyteen liittyen kysyttiin vielä organisaation käytänteistä tiedon ja osaamiseen suojaamiseksi sekä turvaamiseksi.
Kolmantena teemana kyselyssä oli organisatorinen tehokkuus. Siihen liittyen vastaajille esitettiin väittämiä organisaation toiminnan tuloksellisuudesta viimeisen kahden vuoden aikana. Nämä koskivat muun muassa tuote- ja palveluinnovaatioita, uusien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistamista, ennakoimattomiin muutoksiin sopeutumista sekä sisäisten prosessien virtaviivaistamista. Seuraavaksi kysyttiin haasteista ja tärkeimmistä kehittämisen kohteista tiedon ja osaamisen johtamiseen liittyen. Kohteista mainittiin muun muassa aikataulut ja niiden pitävyys, henkilöstöresurssit, osaamisen määrittäminen sekä tiedonhankinnan ja -hallinnan tehokkuus. Lopuksi vastaajat saivat vielä vastata avokysymyksiin tiedon ja osaamisen johtamiseen sekä johtamisen tavoitteisiin liittyen. Lisäksi vastaajia pyydettiin kertomaan tiedon ja osaamisen johtamiseen liittyen nimi tai termi, jolla ilmiöstä puhutaan organisaation keskuudessa.
Taustamuuttujina ovat yrityksen toimiala (luokiteltu) ja liikevaihto sekä vastaajan työtehtävä.
Asiasanat
henkilöstöhallinto; johtaminen; liiketoimintaprosessit; suuryritykset; tietojärjestelmät; tietämyksenhallinta; vaikuttavuus; yritykset
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Yritysten hallinto, johtaminen ja organisaatio (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Helander, Nina (Vaasan yliopisto. Johtamisen laitos)
- Kukko, Marianne (Tampereen teknillinen yliopisto. Tiedonhallinnan ja logistiikan laitos)
- Väyrynen, Hannele (Tampereen teknillinen yliopisto. Tiedonhallinnan ja logistiikan laitos)
Ajallinen kattavuus
2014
Aineistonkeruun ajankohta
2014-06 – 2014-09
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Organisaatio
Perusjoukko/otos
Suomen 50 suurinta yritystä
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Kokonaisaineisto
Kysely lähetettiin Suomen 50 suurimman yrityksen henkilöstö- ja IT-osastojen edustajille. Vastaajien tavoiteltu määrä oli 135 ja vastauksia saatiin 37 henkilöltä 36 eri yrityksestä.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
27
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Havaintojen ja muuttujien lukumäärä
189 muuttujaa ja 37 havaintoa.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Muuttujan q3 'Yrityksen toimiala' vastaukset on luokiteltu aineiston arkistoinnin yhteydessä.
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä pudotettu tyhjät muuttujat q2_2 ja q22_r_2. Lisäksi aineistosta on pudotettu muuttujat q1_2 'Työtehtävä: muu, mikä?' sekä q5 'Yrityksen henkilöstömäärä'.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Helander, Nina (Vaasan yliopisto) & Kukko, Marianne (Tampereen teknillinen yliopisto) & Väyrynen, Hannele (Tampereen teknillinen yliopisto): Tietämyksenhallinta suomalaisissa suuryrityksissä 2014 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2015-08-25). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3014
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Väyrynen, Hannele & Helander, Nina & Kukko, Marianne (2014). Knowledge Management Practices in Large Companies. The Macrotheme Review 3(9), 56-72.
Väyrynen, Hannele (2015). Yhteiselle tiedolle on tarvetta työpaikoilla. Insinöörilehti 2, 36-37.
Väyrynen, Hannele & Helander, Nina & Jalonen, Harri (2016). Tietämyksenhallinta osana organisaation toimintaa - hallintaa vai hämmennystä? Hallinnon tutkimus, 34(4), 310-325.
Mäntyneva, Mikko (2017). Knowledge sharing practices in large Finnish companies. e-Case & e-Tech 2017. Proceedings of the International Conference on e-Commerce, e-Administration, e-Society, e-Education and e-Technology. Knowledge Association of Taiwan.
Aalto, Noora (2022). Organisaation rakenteiden vaikutus tiedon jakamiseen. Tiedon jakamisen vaikutus sisäisiin valtarakenteisiin. Lapin yliopisto. Hallintotieteen kandidaatintyö.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.