FSD3080 Kaupunkiseutujen viherrakenteen suunnittelu 2013
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Kaupunkiseutujen viherrakenteen suunnittelu 2013
Aineistonumero
FSD3080
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3080https://doi.org/10.60686/t-fsd3080
Aineiston laatu
Kvalitatiivinen aineisto
Tekijät
- Faehnle, Maija (Helsingin yliopisto)
- Schulman, Harry (Helsingin yliopisto. Geotieteiden ja maantieteen laitos)
- Söderman, Tarja (Suomen ympäristökeskus (SYKE))
- Kopperoinen, Leena (Suomen ympäristökeskus (SYKE))
- Hirvensalo, Jenni (Helsingin yliopisto. Geotieteiden ja maantieteen laitos)
Sisällön kuvaus
Haastatteluilla kerättiin tietoa kaupunkiseutujen viherrakenteen suunnittelua koskevaa opasta varten kaupunkisuunnittelun parissa työskenteleviltä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin työntekijöiltä vuonna 2013. Haastatteluissa käsiteltiin kaupunkiluontoa, viherrakentamista ja yhdyskuntasuunnittelua. Aineisto koottiin osana Kestävää kaupunkikehitystä ekosysteemipalveluilla -tutkimusohjelmaa (Enhancing Sustainable Urban Development through Ecosystem Services, ENSURE), jonka tavoitteena oli tuottaa monitieteistä tietoa ja työkaluja kestävän kehityksen edistämiseksi kaupunkiseuduilla. Tämän osatutkimuksen rahoittajia olivat Helsingin yliopiston ympäristötutkimuksen ja -opetuksen yksikkö HENVI (50%) ja Suomen ympäristökeskus (50%).
Haastattelut mukailivat suurelta osin kysymysrunkoa, jossa aluksi keskusteltiin haastateltavan työnkuvasta ja ihmisen ja luonnon suhteesta sekä ekosysteemien huomioon ottamisesta kaupunkisuunnittelussa. Sitten tiedusteltiin, mitä luonto merkitsee ja tarjoaa ihmiselle kaupungissa, mikä on luonnon merkitys kaupunkiseudun erilaisissa osissa ja mitä haastateltava ajattelee käsitteestä ekosysteemipalvelut. Keskustelua käytiin mm. hulevesien hallinnasta, luonnon moninaisista hyvinvointivaikutuksista ja ekosysteemipalvelu-käsitteen käytettävyydestä.
Edelleen haastatteluissa kysyttiin, kenen tulisi huolehtia ympäristö- ja luontoasioista maankäytön suunnittelussa. Keskustelua käytiin mm. maakunta- ja yleiskaavoituksen, asemakaavojen, viheralueohjelmien ja käytännön toteutuksen yhteensopivuudesta ja niiden kietoutumista poliittiseen päätöksentekoprosesseihin sekä järjestö- ja kansalaistoimintaan. Haastateltavilta tiedusteltiin mahdollisia ristiriitoja, joita syntyy suunnittelu- ja päätöksenteossa luonnonhyötyjen huomioimisen kannalta, ja miten näitä ristiriitoja voisi edistää esim. maankäyttö- ja rakennuslakia (MRL) uudistaessa. Lopuksi haastateltavilta kysyttiin, mitä tietoa kaupunkiluonnon parissa työskentelevät tarvitsevat enemmän ja mitä suunnitteilla olevan viherrakentamisen suunnitteluoppaan tulisi sisältää.
Haastatteluissa on taustatiedot niiden suorittamispäivämäärästä, kestosta ja haastateltavien määrästä. Lisäksi on tiedot haastateltavan sukupuolesta, koulutuksesta, organisaatiosta ja organisaation toimialueesta sekä sijainnista.
Asiasanat
ekosysteemipalvelut; ekosysteemit (ekologia); kaavoitus; kaupunkiluonto; kaupunkiseudut; kestävä kehitys; luonnon monimuotoisuus; luonnonsuojelu; luontosuhde; maankäytön suunnittelu; ristiriidat; viheralueet; vihreä infrastruktuuri; ympäristöhyödyt; ympäristöjohtaminen; ympäristökysymykset
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Luonnontieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Luonnonmaisemat (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Ympäristönsuojelu ja ympäristöongelmat (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Maankäyttö, suunnittelu ja kaavoitus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Schulman, Harry (Helsingin yliopisto. Geotieteiden ja maantieteen laitos)
- Faehnle, Maija (Helsingin yliopisto)
Ajallinen kattavuus
2013
Aineistonkeruun ajankohta
2013-10-04 – 2013-12-19
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havainto/aineistoyksikkötyyppi
Henkilö
Organisaatio
Perusjoukko/otos
kaupunkiluontoa koskevan suunnittelun parissa työskentelevät henkilöt
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Havainto/aineistoyksiköiden valinta
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Suurin osa haastateltavista valittiin Helsingin metropoliseudulta, sillä aineistosta haluttiin vertailukelpoinen Tukholman seudulla kerätyn vastaavan aineiston kanssa. Lisäksi valtakunnallisen viherrakenteen suunnitteluoppaan kehittämisen vuoksi, haastateltavia valittiin myös Helsingin metropolin ulkopuolelta. Tarkoituksena oli saada edustajia niin julkiselta, yksityiseltä kuin kolmannelta sektorilta. Kaksi haastattelua tehtiin puhelimitse, muut kasvokkain 1-3 henkilön ryhmissä. Haastateltaville lähetettiin etukäteen haastattelurunko nähtäväksi.
Aineistonkeruun tekniikka
Kohderyhmäkeskustelu: kasvokkainen keskustelu
Kohderyhmäkeskustelu: puhelinkeskustelu
Keruuväline tai –ohje
Haastatteluteemat tai haastattelurunko
Aineiston määrä
25 haastattelua txt- ja html-tiedostoina. Haastattelujen kesto vaihteli hieman alle tunnista puoleentoista tuntiin.
Datatiedostojen kieli
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineisto on litteroitu ja anonymisoitu tutkijan toimesta. Litteraatteihin valikoitiin haastatteluista asiasisältö eli esimerkiksi ylimääräisia toistettuja sanoja, kuten "niinku" ei ole litteroitu. Lisäksi tietoarkistossa haastateltavan toimenkuva, organisaation nimi tai muut tunnisteelliset tiedot tarvittaessa anonymisoitiin tai poistettiin, koska tutkija oli luvannut haastateltaville, ettei heitä voi tunnistaa. Tietoarkistossa anonymisoidut kohdat on merkitty tekstiin [[tuplahakasulkein]].
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Faehnle, Maija (Helsingin yliopisto) & Schulman, Harry (Helsingin yliopisto) & Söderman, Tarja (Suomen ympäristökeskus (SYKE)) & Kopperoinen, Leena (Suomen ympäristökeskus (SYKE)) & Hirvensalo, Jenni (Helsingin yliopisto): Kaupunkiseutujen viherrakenteen suunnittelu 2013 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2016-08-18). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3080
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Muu materiaali
Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.
Lisätietoa tutkimushankkeesta.
Julkaisut aineistosta
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.