FSD3085 Nuorisobarometri 2015

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Nuorisobarometri 2015

Aineistonumero

FSD3085

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3085
https://doi.org/10.60686/t-fsd3085

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora)
  • Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto

Sisällön kuvaus

Nuorisobarometrin teemana vuonna 2015 oli nuorten ajanhallinta. Kysymykset käsittelivät harrastuksia, arjen hallintaa, nukkumiseen käytettyä aikaa, tulevaisuutta, rahan puutetta ja tulonlähteitä.

Vastaajilta kysyttiin yksinäisyyden tuntemuksista, ystävistä, vapaa-ajan vietosta sekä kuulumisesta erilaisiin yhteisöihin. Tiedusteltiin myös, millaiseksi vastaajat muistavat kotinsa ollessaan peruskouluikäisiä sekä esitettiin määreitä ja pyydettiin kertomaan, miten ne kuvasivat vastaajan tämänhetkistä kotia ja kodin ilmapiiriä.

Kysyttiin myös tupakan, alkoholin ja huumeiden käytöstä sekä rahapelien pelaamisesta. Haluttiin myös tietää, oliko näillä ollut vaikutuksia vastaajan ihmissuhteisiin, terveyteen, opintoihin, työhön tai taloudelliseen tilanteeseen.

Vastaajien ruokailutottumuksia kartoitettiin erilaisilla väittämillä ja kysymällä, kuinka paljon eri tahot vaikuttivat vastaajien ruokailutottumusten terveellisyyteen. Lisäksi kysyttiin, kuinka tyytyväisiä vastaajat olivat vapaa-aikaansa, ihmissuhteisiinsa, fyysiseen ja psyykkiseen terveydentilaansa, ulkonäköönsä ja elämäänsä kaiken kaikkiaan.

Taustamuuttujia olivat sukupuoli, ikä, äidinkieli, äidin ja isän koulutustaso, opiskelu tällä hetkellä, suoritetut tutkinnot, palkkatyöhön osallistuminen sekä työttöminä olevien työttömyysjakson pituus. Lisäksi taustamuuttujiin sisältyi useita asuinpaikkaa ja asuinolosuhteita kuvaavia kysymyksiä.

Asiasanat

alkoholi (päihteet); arki; harrastukset; huumeiden käyttö; kulutusluotot; maksuhäiriöt; ruokailu; toimeentulo; tukimuodot; tulevaisuus; tupakka; tyytyväisyys; uni; yksinäisyys; ystävät

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Nuorisobarometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Taloustutkimus Oy

Ajallinen kattavuus

2015

Aineistonkeruun ajankohta

2014-12 – 2015-02

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomessa asuvat 15 - 29-vuotiaat nuoret (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Väestötietojärjestelmästä poimittiin satunnaisotannalla 27 500 henkilön näyte Suomessa asuvista 15 - 29-vuotiaista. Näistä suomenkielisiä oli 21 712, ruotsinkielisiä 1 288, saamenkielisiä 1 ja muun kielisiä 4 499. Puhelinnumerot löydettiin kaiken kaikkiaan 15 001 näytteessä olleelle henkilölle. Näistä suomenkielisiä oli 12 927, ruotsinkielisiä 828 ja muun kielisiä 1 246.

15 001 henkilön puhelinnumeronäytteestä vääriä numeroita oli 523 (mm. faksit, modeemit) ja kiintiöön kuulumattomia 13. Toiseen ajankohtaan sovittuja soittoja, joita ei lopulta enää tarvittu vastaajamäärätavoitteiden tultua täyteen, oli 349. Kun nämä vähennetään puhelinnumerollisesta näytteestä, saadaan lopullisen näytteen kooksi 14 116 henkilöä.

Näistä tehtiin yhteensä 1 894 loppuunvietyä haastattelua. 5 436:een ei koskaan saatu yhteyttä. 50 numeroa oli joka yhteydenottokerta varattu. 123 tapauksessa vastaaja katkaisi puhelun välittömästi vastattuaan. Kaiken kaikkiaan 6 582 vastaajaa kieltäytyi haastattelusta.

Yleisimmät syyt kieltäytymiseen olivat ajanpuute (3 119), liian pitkä kysely (52) ja se, ettei tutkimus kiinnostanut tai huvittanut (3 131). Nuoria, jotka eivät periaatteessa osallistu kyselyihin, oli 41, sairaana oli 3, ja muun syyn takia kieltäytyi 236.

Keruumenetelmä

Puhelinhaastattelu

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

22,3

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

196 muuttujaa ja 1894 havaintoa.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Vastausprosentti on laskettu toteutuneiden haastattelujen osuutena kaikista haastatteluyrityksistä (eli toteutuneet + kieltäytyneet), joka oli 1894 / (1894 + 6582) * 100 % = 22,3 %. Vastausprosentin laskeminen on puhelinhaastattelujen tapauksessa tulkinnanvaraista.

Painokertoimet

Aineistossa on painomuuttuja, joka painottaa aineiston sukupuolen, iän ja suuralueen mukaan.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora) & Nuorisotutkimusseura: Nuorisobarometri 2015 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-17). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3085

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Arjen jäljillä. Nuorisobarometri 2015 (2016). Toim. Myllyniemi, Sami [verkkodokumentti]. Helsinki: Opetus- ja kulttuuriministeriö & Nuorisoasiain neuvottelukunta & Nuorisotutkimusverkosto. http://issuu.com/tietoanuorista/docs/nuorisobarometri_2015_issuu [viitattu 1.2.2016].

Julkaisut aineistosta Tooltip

Arjen jäljillä. Nuorisobarometri 2015. Toim. Myllyniemi, Sami. Helsinki: Opetus- ja kulttuuriministeriö & Nuorisotutkimusverkosto & Nuorisoasiain neuvottelukunta.

Huotari, Matti (2016). Lukion tilastomatematiikan opetuksesta GeoGebra-ohjelman avulla. Helsinki: Helsingin yliopisto. Matematiikan lopputyö.

Mäkinen, Jaakko (2017). Miten tähdeksi kasvetaan? Lapsuus ja nuoruus suomalaisten jalkapallotähtien elämäkerroissa 1995-2015. Turku: Turun yliopisto. Kulttuurihistorian pro gradu -tutkielma.

Pulkka, Outi (2017). Nuorten aikuisten kiintymystyylin yhteys sosiaalisiin suhteisiin. Kuopio: Itä-Suomen yliopisto. Sosiaalipsykologian pro gradu -tutkielma.

Sistonen, Laura (2017). Tuhansien murheellisten lainojen maa : nuorten velkaantumisen laajuus, siihen johtaneet syyt ja vanhempien taloudellisen avun laajuus. Turku: Turun yliopisto. Sosiologian pro gradu -tutkielma. URN:NBN:fi-fe2017120455249

Varjola, S. 2021. Lastensuojelutaustaisten nuorten taloudellinen toimintakyky. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202106153752

Keski-Orvola, Laura (2022). Lastensuojelukontaktin ja perhetaustan yhteys koulukiusatuksi joutumiseen. Sosiaalityön maisterintutkielma. Helsinki: Helsingin yliopisto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.