FSD3135 Kandipalaute 2015

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Kandipalaute 2015

Aineiston rinnakkainen nimi

Yliopistojen valtakunnallinen opiskelijapalautekysely 2015

Aineistonumero

FSD3135

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3135
https://doi.org/10.60686/t-fsd3135

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Suomen yliopistot UNIFI ry
  • CHE Consult GmbH

Sisällön kuvaus

Lukuvuosittain kerättävässä Kandipalaute-kyselyssä kartoitetaan opiskelijoiden kokemuksia yliopistossa opiskelusta. Kysely on valtakunnallinen ja se on lähetetty kaikille niille opiskelijoille, jotka ovat suorittaneet kandidaatin tutkinnon tai ovat suorittaneet kolme vuotta opinnoistaan lääketieteen ja hammaslääketieteiden aloilla. Kysymykset koskevat suoritettuja opintoja kokonaisuudessaan ja niiden avulla kartoitetaan opiskelijoiden kokemuksia opintojen sujuvuudesta, omasta hyvinvoinnista sekä opintojen yhdistämisestä muuhun elämään.

Alussa vastaajilta kysyttiin työskentelystä opintojen ohella ja opintojen rahoittamisesta. Seuraavaksi kysyttiin vapaa-ajan aktiviteeteista, kuten harrastuksista ja järjestötoiminnasta. Opiskeluaikaisia kokemuksia kartoitettiin väittämien avulla, joissa esillä olivat opetuksen laatu sekä läheisiltä opintoihin saatu tuki. Lisäksi opiskelijoilta kysyttiin tyytyväisyydestä eri elämänalueisiin sekä omasta opintomenestyksestä. Vastaajille esitettiin seuraavaksi väittämiä yliopiston tarjoamaan ohjaukseen, ryhmässä toimimiseen, kurssivaatimuksiin sekä omiin ammatillisiin tavoitteisiin liittyen. Tämän jälkeen vastaajilta pyydettiin arviota väittämiin, jotka koskivat opintojen kuormittavuutta sekä vuorovaikutusta opetushenkilökunnan kanssa.

Laajassa kysymyspatteristossa opiskeluaikaan liittyen vastaajia pyydettiin arvioimaan väittämiä, joissa olivat esillä muun muassa oma terveydentila ja hyvinvointi, sosiaalinen aktiivisuus, opintojen teoreettisuus, oppiminen, ammatillinen osaaminen sekä jaksaminen. Lisäksi kyselyyn sisältyi yliopistojen omia kysymyksiä, myös avokysymyksiä.

Taustamuuttujina ovat vastaajan yliopisto, koulutusala, ikä ja sukupuoli. Lisäksi osalla yliopistoista on tarkempia muuttujia esimerkiksi koulutusohjelmasta.

Asiasanat

hyvinvointi; kandidaatintutkielmat; korkeakoulututkinnot; koulutus; opetus; opinnot; opinnäytteet; opintojen kesto; opiskelijaelämä; opiskelijat; opiskeluympäristö; tutkinnot; yliopisto-opetus; yliopisto-opiskelu; yliopistot

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Kandipalaute

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • CHE Consult GmbH

Ajallinen kattavuus

2015

Aineistonkeruun ajankohta

2015-01-01 – 2016-01-31

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomalaissa yliopistoissa opiskelevat, jotka ovat suorittaneet kandidaatintutkinnon tai alempaan korkeakoulututkintoon kuuluvat opinnot sekä kolmannen vuoden opiskelijat (vuonna 2012 aloittaneet) niillä aloilla, joissa ei suoriteta kandidaatin tutkintoa (poislukien Maanpuolustuskorkeakoulu)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Yliopistot keräsivät aineiston jatkuvasti auki olevalla kyselyllä.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

252 muuttujaa ja 11745 havaintoa.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Muuttujan yo (yliopisto) arvojen selitteisiin on lisätty aineiston käsittelyn yhteydessä sulkuihin yliopistojen lyhenteet. Muut yliopistokohtaiset kysymykset tunnistaa niihin liitetystä yliopiston lyhenteestä. Kysymykset Q26SE_1 - Q26SE_18 on tehty yhteistyössä Suomen Ekonomien kanssa ja ne on suunnattu kauppatieteiden alan opiskelijoille seuraavissa yliopistoissa: Aalto-yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto, sekä Hanken ja Åbo Akademi. Arkistoidut avovastaukset ovat maksimissaan 254 merkkiä pitkiä, joten sitä pidemmät vastaukset katkeavan merkin kohdalla. Koska aineistosta ei ollut saatavilla vuoden 2015 kyselylomaketta, mukana olevat lomakkeet ovat vuodelta 2014. Kysely on pysynyt vuodesta toiseen lähes samanlaisena.

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu tunnisteellisuuden kannalta liian yksityiskohtaiset yliopistokohtaiset pääaine- tai muut muuttujat. Lisäksi ikämuuttuja on luokiteltu ja kysymyksen q6 avovastaukset sekä kyselyn lopussa olleen vapaan kommenttikentän vastaukset on poistettu.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Suomen yliopistot UNIFI ry & CHE Consult GmbH: Kandipalaute 2015 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2016-12-20). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3135

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Muu materiaali

Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.

Kandipalaute-sivusto

Julkaisut aineistosta Tooltip

Jane Kotzmann (2018) The Human Rights-Based Approach to Higher Education: Why Human Rights Norms Should Guide Higher Education Law and Policy, Oxford University Press.

Kankare, Minna (2018). Vuorovaikutus, yhteisöllisyys ja hyvinvointi yliopistoissa. Yhteenveto valtakunnallisen opiskelijapalautekysely Kandipalautteen tuloksista vuosina 2014-2016 [verkkodokumentti]. Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry. www.unifi.fi/wp-content/uploads/2018/06/Kandipalauteyhteenveto2018.pdf [viitattu 7.1.2019]

Kankare, Minna (2018). Kandipalaute-tulostyökalu. Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ry. https://unififi.sharepoint.com/:x:/g/Ed6uG7AYCJVIqJy8ULkinr0B8qNqEx55AcdE4FdQzEUInw?e=MvpacP [viitattu 7.1.2019]

Räihä, P., Mankki, V. & Samppala, K. (2019). Kirjallisen palautteen merkitys yliopisto-opiskelijalle. Yliopistopedagogiikka, 26(2).

Svedberg, R. (2020). Kan universitet påverka studenters studiemotivation? En studie om hur universitetets stöd och studenters välmående påverkar studiemotivation. Åbo Akademi.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.