FSD3190 Työkyvyn strateginen johtaminen ja työterveysyhteistyö kunta-alalla: henkilöstöjohto 2015

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Työkyvyn strateginen johtaminen ja työterveysyhteistyö kunta-alalla: henkilöstöjohto 2015

Aineistonumero

FSD3190

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3190
https://doi.org/10.60686/t-fsd3190

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Pekkarinen, Laura (Keva)
  • Pekka, Toni (Keva)

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa kartoitettiin erilaisten kuntaorganisaatioiden työkykyjohtamisen valmiuksia ja toimintatapoja kolmella osa-alueella, joita ovat työnantajan seurannan ja varautumisen toimenpiteet, työnantajan toimet työkyvyn heikentyessä ja työterveyshuollon toiminta.

Aluksi kyselyssä tiedusteltiin, kuinka säännöllisesti vastaajan organisaatiossa tehdään erilaisia ennakointiin, mittaukseen tai seurantaan liittyviä toimenpiteitä, kuten työhyvinvointia tai työkykyä kartoittavia kyselyitä. Seuraavaksi vastaajia pyydettiin arvioimaan, mitkä mainituista toimenpiteistä ovat organisaation kannalta strategisesti keskeisimpiä.

Vastaajia pyydettiin lisäksi arvioimaan erilaisten väittämien paikkansapitävyyttä osana oman organisaation toimintaa. Väittämiä olivat esimerkiksi "Seuraamme säännöllisesti sairauspoissaoloja" sekä "Olemme tehneet suunnitelman työtapaturmien ehkäisemiseksi". Vastaajilta kysyttiin lisäksi, työskenteleekö organisaatiossa työkykykoordinaattori tai vastaava sekä onko organisaatiossa käytössä jonkinlainen henkilöstöstrategia.

Myös henkilöstön, työkyvyn ja työhyvinvoinnin johtamista pyydettiin arvioimaan erilaisten väittämien, kuten "Työhyvinvoinnin kehittämiselle on asetettu mitattavia tavoitteita", avulla. Seuraavaksi vastaajia pyydettiin arvioimaan mitkä organisaation tahot, kuten lähiesimiehet tai johtoryhmä, saavat päätöksentekonsa tueksi riittävästi tietoa työkykyyn ja työhyvinvointiin liittyvistä asioista.

Seuraavaksi vastaajia pyydettiin kertomaan organisaationsa työterveyshuollosta ja sen järjestämisestä. Organisaation valmiutta työterveyshuoltosuunnitelman laatimiseen sekä henkilöstömäärän riittävyyttä työterveyshuoltotoimintaan pyydettiin arvioimaan. Myös työterveyshuollon osaamista työurien tukemisessa pyydettiin arvioimaan. Työterveyshuollosta esitettiin myös erilaisia väittämiä, kuten "On aktiivisesti mukana tekemässä työhyvinvoinnin edistämistyötä organisaatiossamme".

Seuraavaksi kyselyssä pyydettiin arvioimaan organisaatiossa käytössä olevia aktiivisen tuen toimintatapoja tai -malleja erilaisten väittämien avulla. Vastaajia pyydettiin myös arvioimaan organisaationsa työterveyshuoltoa sekä sen vaikuttavuuden arviointia ja raportointia. Lopuksi vastaajia pyydettiin antamaan kokonaisarvosana organisaation työhyvinvoinnin ja työkyvyn strategisesta johtamisesta.

Asiasanat

henkilöstöjohtaminen; henkilöstöstrategiat; kunta-ala; strateginen johtaminen; toimintasuunnitelmat; tukimuodot; työhyvinvointi; työkyky; työterveyshuolto

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Työkyvyn strateginen johtaminen ja työterveysyhteistyö

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Keva

Ajallinen kattavuus

2015

Aineistonkeruun ajankohta

2015-05-04 – 2015-05-22

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Organisaatio

Perusjoukko/otos

Henkilöstöasioista vastaavat henkilöt kunta-alalla (edustavat tutkimuksessa omaa organisaatiotaan)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Kuntaorganisaatioiden eli kuntien, kaupunkien, kuntayhtymien ja kunnallisten osakeyhtiöiden henkilöstöjohdon yhteystiedot poimittiin Kevan asiakastietojärjestelmästä siten, että mukaan valittiin organisaatiot, joissa työeläkevakuutettuja oli vähintään 10. Pääosin kuntaorganisaatioiden henkilöstöasioista vastaavat ovat henkilöstöpäälliköitä tai -johtajia. Kaikissa kuntaorganisaatioissa ei ole päätoimista henkilöstöjohtoa, joten vastaajien joukossa on myös kunnanjohtajia, toimitusjohtajia, kunnansihteereitä ja henkilöstösihteereitä, taloushallinnon henkilöstöä sekä sellaisia henkilöitä, jotka hallinnollisten töidensä ohessa hoitavat henkilöstöjohdon tehtäviä.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

34

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Henkilöstöjohdon kysely lähetettiin yhteensä 616 kuntaorganisaation edustajalle, joista 212 vastasi. Suora vastausprosentti on siten 34. Vastanneissa organisaatioissa työskentelee 54 prosenttia kunta-alan henkilöstöstä.

Data saapui Tietoarkistoon niin, että siitä oli poistettu jo lähes kaikki avomuuttujat ja se sisälsi vain muutaman valmiiksi luokitellun taustamuuttujan. Aineistosta ei siis tarvinnut poistaa Tietoarkistossa tunnisteellisuussyistä muita, kuin avomuuttuja q24.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Pekkarinen, Laura (Keva) & Pekka, Toni (Keva): Työkyvyn strateginen johtaminen ja työterveysyhteistyö kunta-alalla: henkilöstöjohto 2015 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2018-06-27). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3190

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Pekkarinen, Laura & Pekka, Toni (2015). Työhyvinvoinnin ja työkyvyn strateginen johtaminen ja työterveysyhteistyö kunta-alalla vuonna 2015 [verkkodokumentti]. KEVAN TUTKIMUKSIA 1/2015. https://www.keva.fi/globalassets/2-tiedostot/ta-tiedostot/esitteet-ja-julkaisut/tyohyvinvoinnin_tyokyvyn_strateginen_johtaminen_keva_1_2015.pdf [viitattu 4.7.2018].

Julkaisut aineistosta Tooltip

Pekkarinen, Laura & Pekka, Toni (2015). Työhyvinvoinnin ja työkyvyn strateginen johtaminen ja työterveysyhteistyö kunta-alalla vuonna 2015. [verkkodokumentti] KEVAN TUTKIMUKSIA 1/2015. https://www.keva.fi/globalassets/2-tiedostot/ta-tiedostot/esitteet-ja-julkaisut/tyohyvinvoinnin_tyokyvyn_strateginen_johtaminen_keva_1_2015.pdf. [viitattu 28.6.2018].

Pekkarinen, Laura & Pekka, Toni (2016). Minkälaiset valmiudet erilaisissa kuntaorganisaatioissa on toimia työntekijän työkyvyn heikentyessä? YHTEISKUNTAPOLITIIKKA 81:5, 559-566.

Shemeikka, Marika (2021). Henkilöstön osaamisen ja työhyvinvoinnin kartoitusten säännöllisyys kunta-alan organisaatioissa. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Aikuiskasvatustieteen kandidaatintutkielma.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.