FSD3198 Suomenruotsalainen barometri 2006

Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Suomenruotsalainen barometri 2006

Aineiston rinnakkainen nimi

Finlandssvenska barometern 2006

Aineistonumero

FSD3198

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3198
https://doi.org/10.60686/t-fsd3198

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Herberts, Kjell (Åbo Akademi. Institut för samhällsforskning)

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa kartoitettiin suomenruotsalaisten identiteettiä ja mielipiteitä mm. arkipäivän sujumisesta, joukkoviestimien käytöstä, politiikasta ja yhteiskunnasta, arvoista, identiteetistä sekä yhteenkuuluvuudesta. Tutkimusta on rahoittanut Svenska Kulturfonden.

Aluksi kysymykset käsittelivät vastaajan ja lähipiirin kielitaitoa sekä ruotsin tai suomen kielen käyttämistä eri yhteyksissä. Tämän jälkeen käsiteltiin suomenruotsalaisuutta. Vastaajilta kysyttiin, missä määrin he tunsivat itsensä suomenruotsalaisiksi ja kuinka ylpeitä, iloisia tai häpeissään he olivat suomenruotsalaisuudestaan. Lisäksi esitettiin väittämiä kieliryhmistä Suomessa.

Yhteiskunnallisia ja poliittisia mielipiteitä käsiteltiin kysymällä aluksi luottamuksesta yhteiskunnallisiin instituutioihin ja ryhmiin. Tiedusteltiin myös, mitä puoluetta vastaajat vastaushetkellä äänestäisivät, miten erilaisten yhteiskunnassa vaikuttavien ihmisryhmien tai instituutioiden vaikutus on muuttunut sekä kuinka tärkeinä eri asioita pidettiin tulevissa eduskuntavaaleissa. Esitettiin myös erilaisia äänestyskäyttäytymistä koskevia väittämiä.

Seuraavat kysymykset käsittelivät tiedotusvälineitä. Vastaajilta kysyttiin, mitä päivälehtiä vastaajat lukivat ja mitä niistä tuli talouteen tilattuna. Pyydettiin myös kouluarvosanaa eri TV- ja radiokanaville sekä FST:n (Finlands Svenska Television), Radio Vegan ja Radio Extremin ohjelmille.

Tämän jälkeen käsiteltiin arvoja ja uskomuksia. Kysyttiin, voiko ihmisiin yleensä ottaen luottaa sekä kuinka paljon vastaajat luottivat eri ihmisryhmiin. Tiedusteltiin myös millaisten asioiden olemassaoloon vastaajat uskoivat sekä esitettiin Porvoon hiippakuntaa koskevia väittämiä.

Lopuksi kysyttiin osallistuivatko vastaajat yhdistysten tai seurakunnan toimintaan ja missä määrin. Vastaajia pyydettiin myös pitämään kahden viikon ajan kirjaa aktiviteeteistaan yhdistyksissä tai seurakunnissa.

Taustamuuttujina olivat asuinalue, ikäluokka, koulutus, työllisyystilanne, siviilisääty ja talouden koko.

Asiasanat

arvot; identiteetti; joukkoviestimet; kielellinen identiteetti; kieli ja kielet; lehdistö; politiikka; radio (joukkoviestimet); ruotsinkieliset; suomenruotsalaiset; televisio (joukkoviestimet); yhteenkuuluvuus; yhteiskunta

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Suomenruotsalainen barometri

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).

Kerääjät

  • Åbo Akademi. Institutet för finlandssvensk samhällsforskning

Ajallinen kattavuus

2006

Aineistonkeruun ajankohta

2006-10 – 2006-11

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomessa (ml. Ahvenanmaa) asuvat 18 - 85-vuotiaat, joiden rekisteröity äidinkieli on ruotsi.

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Väestörekisterikeskus poimi satunnaisesti 4000 henkilön otoksen sellaisten henkilöiden keskuudesta, joiden rekisteröity äidinkieli on ruotsi. Täytettyjä lomakkeita palautui 1890.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

47,3

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: ruotsi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Avokysymysten vastaukset on luokiteltu tai ne on pudotettu pois datan asiakasversiosta. Muuttujat asuinkunta ja syntymävuosi on luokiteltu tunnistettavuusriskin vuoksi. Lasten lukumäärä -muuttujan suurimmat lapsimäärät on luokiteltu yhteen.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Herberts, Kjell (Åbo Akademi): Suomenruotsalainen barometri 2006 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2017-11-01). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3198

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Opinioner och trender i svenskfinland (2008). Toim. Herberts, Kjell. Vaasa: Åbo Akademi. Institutet för finlandssvensk samhällsforskning.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Opinioner och trender i svenskfinland (2008). Toim. Herberts, Kjell. Vaasa: Åbo Akademi. Institutet för finlandssvensk samhällsforskning.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.