FSD3267 SOS-kriisikeskuksen asiakkaiden haastattelut 2017
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
SOS-kriisikeskuksen asiakkaiden haastattelut 2017
Aineistonumero
FSD3267
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3267https://doi.org/10.60686/t-fsd3267
Aineiston laatu
Kvalitatiivinen aineisto
Tekijät
- Laukkanen, Sanna (Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta)
Sisällön kuvaus
Aineisto koostuu kuuden SOS-kriisikeskuksessa asioineen aikuisen kerronnallisista teemahaastatteluista. Haastatteluilla kartoitettiin haastateltavien selviytymisprosessia vaikeassa elämäntilanteessa sekä SOS-kriisikeskuksen roolia selviytymisessä. Haastateltavien asiakkuus kriisikeskuksessa oli päättynyt 4-6 kuukautta ennen haastattelua. Asiakkuuden syynä oli useimmin avioero tai parisuhteen päättyminen, ja lisäksi elämäntilanteet olivat olleet monilla tavoin kuormittavia jo pidemmän aikaa. Yksi haastateltavista oli mies ja viisi naisia, ja iältään haastateltavat olivat 32-50-vuotiaita.
Haastateltavat kertoivat, mikä heidät oli saanut tulemaan asiakkaiksi kriisikeskukseen, minkälainen heidän elämäntilanteensa oli silloin ja millaista apua he saivat kriisikeskukselta. Haastateltavat kertoivat tapaamisista kriisikeskuksen työntekijöiden kanssa sekä siitä, miten he olivat päässeet eteenpäin vaikeassa elämäntilanteessa.
Taustatietoina aineistossa on päivämäärä, haastateltavan ikä, sukupuoli sekä haastattelupaikka.
Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.
Asiasanat
avustustoiminta; elämänmuutokset; henkinen pahoinvointi; henkinen tuki; keskusteluapu; kriisikeskukset; kriisit; selviytyminen; toimijuus; tukeminen
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Psykologia (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalipalveluiden käyttö ja saatavuus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.
Kerääjät
- Laukkanen, Sanna (Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta)
Aineistonkeruun ajankohta
2017-01 – 2017-05
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi, Pääkaupunkiseutu
Havainto/aineistoyksikkötyyppi
Henkilö
Organisaatio
Perusjoukko/otos
SOS-kriisikeskuksen entiset asiakkaat
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Havainto/aineistoyksiköiden valinta
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Tutkija keskusteli ennen haastattelujen toteuttamista SOS-kriisikeskuksen työntekijöiden kanssa käytännön järjestelyistä ja eettisistä kysymyksistä. Tutkija valitsi haastateltavat niiden asiakkaiden joukosta, jotka kriisikeskuksessa asioidessaan olivat antaneet kirjallisen suostumuksen yhteydenottoon. Kriisikeskuksessa vähintään kahdesti asioineilta asiakkailta pyydetään viimeisellä tapaamisella suostumusta siihen, että heihin voidaan ottaa yhteyttä kriisiavun vaikutusten arvioimiseksi 4-12 kuukauden kuluttua asiakkuuden päättymisestä. Haastateltavat valittiin satunnaisesti kriisikeskuksesta saatujen yhteystietojen joukosta. Tutkija rajasi pariskunnat pois joukosta. Haastateltaviksi valikoituivat henkilöt, jotka vastasivat yhteydenottoon ja suostuivat haastatteluun.
Aineistonkeruun tekniikka
Kasvokkainen haastattelu
Taltiointi
Keruuväline tai –ohje
Haastatteluteemat tai haastattelurunko
Aineiston määrä
Kuusi odt-tiedostoa, joiden yhteenlaskettu pituus noin 229 sivua. Lisäksi odt-tiedostoista tuotetut html-tiedostot.
Datatiedostojen kieli
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Tutkija on poistanut aineistosta haastateltavia ja kolmansia henkilöitä koskevat suorat ja sellaiset epäsuorat tunnisteet, jotka mahdollistaisivat tunnistamisen. Tällaisia tietoja ovat esimerkiksi haastateltavien työ- ja asuinpaikkoihin liittyvät tiedot. Tietoarkistossa luokiteltiin muun muassa erään haastateltavan lasten iät. Tietoarkistossa tehdyt muutokset on merkitty aineistoon [hakasulkein].
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Laukkanen, Sanna (Tampereen yliopisto): SOS-kriisikeskuksen asiakkaiden haastattelut 2017 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2018-11-07). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3267
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Laukkanen, Sanna (2018) Kriiseistä selviytymisen ja kriisiavun monet merkitykset: diskursiivinen tutkimus SOS-kriisikeskuksen asiakkaiden haastattelupuheesta. Pro gradu -tutkielma, Tampereen yliopisto.
Julkaisut aineistosta
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.