FSD3312 Tampere Praksis: Sosiaalityön lähijohtajien ajatuksia lähijohtamisesta, työhyvinvoinnista ja muutosjohtamisesta 2018

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Tampere Praksis: Sosiaalityön lähijohtajien ajatuksia lähijohtamisesta, työhyvinvoinnista ja muutosjohtamisesta 2018

Aineistonumero

FSD3312

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3312
https://doi.org/10.60686/t-fsd3312

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Tampere Praksis

Muut tekijät

  • Väisänen, Reetta (Tampereen yliopisto)

Sisällön kuvaus

Aineisto koostuu julkisessa organisaatiossa lähijohtajina toimivien sosiaalityöntekijöiden haastatteluista.

Haastattelujen teemoja olivat sosiaalityön lähijohtaminen, työhyvinvointi ja muutosjohtaminen. Yksittäisissä kysymyksissä kysyttiin mm. lähijohtamiseen liittyvistä haasteista ja vaatimuksista, sekä lähijohtajana työskentelemisen parhaista puolista ja työn tarjoamista mahdollisuuksista. Haastateltavaa pyydettiin määrittelemään miten hän ymmärtää työhyvinvoinnin sekä kertomaan, mitä työhyvinvointi sosiaalityössä on. Muutosjohtamiseen liittyen kysyttiin mm. mitä muutoksia haastateltavan työyhteisössä on tapahtunut viimeisten kahden vuoden aikana. Haastateltavaa pyydettiin myös kuvailemaan työhyvinvoinnin ja muutosjohtamisen välistä suhdetta. Haastattelut toteutettiin käyttäen apuna ns. vahvuuskortteja, joita ei ole arkistoitu.

Taustatietoina on mainittu haastateltavan koulutus ja ammatti.

Asiasanat

lähijohtaminen; muutosjohtaminen; organisaatiot; sosiaalipalvelut; sosiaalityöntekijät; työhyvinvointi

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Tampere Praksis -hankkeen aineistot

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Tampere Praksis

Tuottajat

  • Tampere Praksis

Aineistonkeruun ajankohta

2018-03-13 – 2018-05-09

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Julkisessa organisaatiossa lähijohtajina toimivat sosiaalityöntekijät

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Aineistonkeruun tekniikka

Kasvokkainen haastattelu

Keruuväline tai –ohje

Haastatteluteemat tai haastattelurunko

Muu keruuväline (Pesäpuu ry:n vahvuuskortit teemojen yhteydessä)

Aineiston määrä

7 haastattelulitteraatiota erillisisinä txt-tiedostoina.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineisto on anonymisoitu kerääjän toimesta. Henkilötiedot ovat anonymisoitu sekä selkeät viittaukset kaupunkien nimiin ja osa palveluiden nimistä on anonymisoitu. Nimet ovat muutettu satunnaiseksi kirjaimeksi.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Tampere Praksis: Tampere Praksis: Sosiaalityön lähijohtajien ajatuksia lähijohtamisesta, työhyvinvoinnista ja muutosjohtamisesta 2018 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2019-04-30). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3312

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Väisänen, Reetta (2018) Työhyvinvointi sosiaalityön muuttuvassa toimintaympäristössä : diskurssianalyyttinen tutkimus sosiaalityön lähijohtajien työhyvinvointia huomioivasta muutosjohtamisesta. Pro gradu -tutkielma, Tampereen yliopisto

Vallin, Eeva (2020) Esihenkilöiden käsitykset työhyvinvoinnista suhteessa työn imuun. Kandidaatintutkielma, Tampereen yliopisto.

Majasaari, Eveliina (2021). Työn imua edistävät voimavarat sosiaalityön lähijohtajien työhyvinvointi- ja johtajuusajattelussa. Yhteiskuntatutkimuksen kandidaatintutkielma. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Tampereen yliopisto.

Majasaari, Eveliina (2021) Työn imua edistävät voimavarat sosiaalityön lähijohtajien työhyvinvointi- ja johtajuusajattelussa. Kandidaatintutkielma. Yhteiskuntatutkimus. Tampere: Tampereen yliopisto.

Hokkanen, Emilia (2021) Sosiaalityöntekijöiden resilienssin vahvistaminen ja työhyvinvoinnin tukeminen. Sosiaalityön erikoistumisopintojen lopputyö. Hyvinvointipalvelujen erikoisala. Valtiotieteellinen tiedekunta. Helsingin yliopisto.

Pehkonen, Sylvi (2021). Roolit sosiaalityön lähijohtajuuden peruselementteinä: Lähijohtaja tukijana monialaisessa ihmissuhdetyössä. Kandidaatintutkielma. Yhteiskuntatutkimus. Tampere: Tampereen yliopisto. https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202105064554

Koivuniemi, Eeva (2021) Voimavarana vahva lähijohtajuus: Lähijohtajien käsityksiä sosiaalityön työhyvinvoinnin piirteistä ja johtamisesta. Pro gradu -tutkielma. Tampereen yliopisto: Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202110277923

Gardemeister, Niina & Sarvikas, Janina. (2022). Lähijohtajien käsityksiä työhyvinvoinnista ja sen suhteesta johtamiseen. Kasvatustieteiden kandidaatintutkielma. Jyväskylän yliopisto: Jyväskylä.

Sällinen, Johanna (2023). Valmentava lähijohtaminen sosiaalityössä. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto.

Vanhatalo, Anne-Mari (2024). Substanssiosaamisen merkitys lähijohtamiselle: Sosiaalialan lähijohtajien substanssiosaaminen ja sen merkitys työtehtävien menestyksellisessä hoitamisessa. Yhteiskuntatieteiden pro gradu -tutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto.

Forsman, Polina (2024) Itsemyötätunto osana sosiaalityön työhyvinvointia. Sosiaalityön lähijohtajien ajatuksia. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.