FSD3369 Päihteiden väärinkäyttäjien käynnit yhdyskuntaseuraamustoimistoissa: alku- ja seurantatutkimukset 2007-2010
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Päihteiden väärinkäyttäjien käynnit yhdyskuntaseuraamustoimistoissa: alku- ja seurantatutkimukset 2007-2010
Aineistonumero
FSD3369
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3369https://doi.org/10.60686/t-fsd3369
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Tolonen, Kari (Tampereen yliopisto)
- Koski-Jännes, Anja (Tampereen yliopisto)
- Sarpavaara, Harri (Tampereen yliopisto)
Sisällön kuvaus
Aineistossa kartoitetaan yhdyskuntaseuraamusasiakkaiden elämäntilannetta, alkoholin tai huumeiden käyttöä, käytöstä seuranneita ongelmia, motivaatiota päihteidenkäytön lopettamiseen sekä sosiaalipalveluiden käyttöä. Aineistossa käsitellään myös kokemuksia ohjaajan ja asiakkaan välisistä keskusteluista. Aineisto on kerätty Motivoivien alkuhaastatteluiden prosessi- ja tuloksellisuustutkimuksessa eli MISA-hankkeessa. Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, millainen yhteys Viisi keskustelua muutoksesta (VKM) -ohjelman käyttämisellä asiakastyössä on asiakkaiden päihteiden käyttöön. Tutkimusta on rahoittanut Suomen Akatemia, Rikosseuraamusvirasto ja Alkoholitutkimussäätiö.
Aineisto koostuu MISA-esitietolomakkeesta, asiakkaan ja työntekijän keskustelun arviointi -lomakkeista, MISA-seurantalomakkeesta sekä asiakastietoja ja ohjaajan taustatietoja täydentävistä lomakkeista. Ensimmäinen MISA-lomake, asiakkaan ja työntekijän keskustelun arviointi -lomakkeet sekä asiakastiedot ja ohjaajan taustatiedot -lomakkeet ovat täytetty työntekijän ja asiakkaan yhteistyöllä. MISA-seurannat tehtiin kuuden ja kahdentoista kuukauden välein ja tutkija keräsi ne puhelinhaastattelujen kautta. Aineistoa on mahdollista käyttää rinnakkain samoilta asiakkailta kerätyn kvalitatiivisen FSD3370-aineiston kanssa, jossa on asiakkaiden ja työntekijöiden välisten, päihteidenkäyttöä koskevien keskustelujen litteraatit. Vastaajat voidaan yhdistää asiakasnumeron avulla.
MISA-esitietolomake ja MISA-seurantalomake ovat lähes samanlaiset. Kyselyiden alussa tarkasteltiin vastaajan elämäntilannetta ja päihteiden käyttöä tarkemmin. Alkoholin käyttöä selvitettiin juomatapa- sekä ja alkoholin käytön riskit (Audit - Alcohol Use Disorders Identification Test) -testien avulla. Päihteiden käyttöä tarkasteltiin muun muassa päihderiippuvuuden vakavuuden arviointiasteikon (SDS) avulla. Seuraavaksi kyselyissä siirryttiin tiedustelemaan vastaajan mahdollisia tavoitteita päihteiden käytön ja niiden lopettamisen suhteen. MISA-lomakkeiden lopussa vastaajilta kysyttiin vielä hoidoista seuranta-aikana sekä mielipidettä siitä, oliko VKM-ohjelmasta hyötyä.
Asiakkaan ja työntekijän keskustelun arviointi -lomakkeissa selvitettiin asiakkaan sekä työntekijän käsityksiä ja tuntemuksia käydyistä keskusteluista. Vastaajia pyydettiin arvioimaan keskustelun laatua asteikolla yhdestä viiteen, muun muassa kysymällä oliko se huono vai hyvä ja hyödytön vai hyödyllinen. Lisäksi heitä pyydettiin tekemään yleisarvio toisen osapuolen suhtautumisesta samalla asteikolla erilaisten esimerkkien avulla. Lopuksi asiakkaan tuli vielä arvioida omaa valmiuttaan päihteiden käytön lopettamiseen tai vähentämiseen ja ohjaajaa pyydettiin esittämään omia arvioitaan siitä, jatkaako asiakas hoitoa, vähentääkö tai lopettaako hän päihteiden käytön ja onko asiakkaan halu muutokseen kuinka vahva.
Täydennystä asiakastietoihin lomakkeissa kysyttiin lisätietoja VKM-ohjelmasta ja keskustelujen sujumisesta. Ohjaajan taustatiedot -lomakkeessa tiedusteltiin ohjaajan taustatietoja sekä kokemusta päihdetyöhön ja VKM-ohjelmaan liittyen. Taustamuuttujina aineistossa ovat muun muassa vastaajan sekä ohjaajan sukupuoli, siviilisääty ja koulutus.
Asiasanat
alkoholinkäyttö; alkoholiongelmat; arviointi; elämäntilanne; huumeiden käyttö; juomatavat; kriminaalihuolto; päihdehuolto; päihdeongelmat; päihderiippuvuus; päihdetyö; päihteet; rikokset; sosiaaliset ongelmat; tavoitteet; yhdyskuntaseuraamustoimistot
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Lääke- ja terveystieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Päihteiden käyttö ja tupakointi (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Yleinen terveydentila ja hyvinvointi (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Rikollisuus ja lainvalvonta (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.
Kerääjät
- Tolonen, Kari (Tampereen yliopisto)
- Rikosseuraamuslaitos: yhdyskuntaseuraamustoimistot
Ajallinen kattavuus
2007 – 2010
Aineistonkeruun ajankohta
2007 – 2010
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Yhdyskuntaseuraamustoimistoilla asioivat päihteiden väärinkäyttäjät
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto
Otantamenetelmä
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Tutkijat markkinoivat tutkimusta kriminaalihuollon työntekijöille 11 VKM-ohjelman koulutustilaisuudessa eri puolella Suomea. Mukaan lähteneet työntekijät esittivät asiakkailleen mahdollisuuden osallistua tutkimukseen. Yhteensä tutkimukseen osallistui 50 asiakasta 12 kriminaalihuoltotoimistosta eri puolilta Suomea. Katso tarkempaa tietoa aineistonkeruusta Kari Tolosen väitöskirjasta.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Puhelinhaastattelu
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Katso myös
FSD3367 Päihteiden väärinkäyttäjien käynnit A-klinikoilla: alku- ja seurantatutkimukset 2007-2010
FSD3368 Päihteiden väärinkäyttäjien käynnit A-klinikoilla: asiakastapaamiset 2008-2009
Aineiston käytössä huomioitavaa
Datassa muuttujien B3, B5, B6, B8, C4, C6, C7, C9, D3, D5, D6, D8, E3, E5, E6, E8 asteikko on jätetty tutkijoiden muokkausten mukaisesti päinvastaiseksi. Lisäksi muuttujien B16 ja D16 arvojen selitteet poikkeavat hieman kyselylomakkeesta monitulkintaisuutensa vuoksi. Ne on jätetty dataan tutkijan määrittelemällä tavalla.
Kyselylomakkeet ja muuttujat ovat nimetty seuraavasti: A=MISA-esitietolomake, B=ensimmäinen asiakkaan keskustelun arviointi, C=ensimmäinen työntekijän keskustelun arviointi, D=toinen asiakkaan keskustelun arviointi, E=toinen työntekijän keskustelun arviointi, F=6kk MISA-seurantalomake, G=12kk MISA-seurantalomake, H=täydennystä asiakastietoihin 1, I=täydennystä asiakastietoihin 2, J=ohjaajan taustatiedot -lomake ja bv=lomakkeiden ulkopuolinen.
Aineistoa on mahdollista käyttää rinnakkain samoille henkilöille tehdyn haastatteluaineiston FSD3370 Päihteiden väärinkäyttäjien käynnit yhdyskuntaseuraamustoimistoissa: asiakastapaamiset 2007-2009 kanssa, sillä aineistojen asiakasnumerot vastaavat toisiaan. Keskustelun arviointi -lomakkeet ovat täytetty asiakkaan ja työntekijän välisten tapaamisten yhteydessä ja litteraatit tapaamisista ovat saatavilla aineistosta FSD3370.
Tunnisteellisten syiden takia Tietoarkistossa aineistosta on poistettu syntymävuosimuuttuja (A1_1) sekä avomuuttujat ammatti (A10), muut hoitopaikat päihteiden käytön takia (A50_2, F34_2 ja G34_2), yhdyskuntaseuraamustoimiston yksikkö, syyt keskeyttämiselle tai poikkeuksille sekä muut vertaistukiryhmät (A51_2, F35_2, G35_2, H5 ja I5), rikostyyppi (H1), muita tietoja asiakkaasta ja hänen tilanteestaan seurantavuoden aikana (H6_2 ja H6_3) ja muut päihdehoidon menetelmälliset suuntaukset (J7_2). Lisäksi asiakkaan ja ohjaajan ikä (A1_2 ja J1) on luokiteltu viiden vuoden välein sekä vastausvaihtoehdot muuttujassa J2 eronnut/asumuserossa ja leski on yhdistetty. Aineistoon jätetyt avovastaukset on käyty läpi ja Tietoarkiston merkinnät on merkitty [hakasulkein].
Tietoarkistoon ei toimitettu vastauksia lasten syntymävuosista liittyen muuttujaan A5 eikä lomakkeen: Liite 6. Täydennystä asiakastietoihin 1, muuttujaa H4_3. Aineiston kyselypatteristoissa on tutkijan muodostamia kyselylomakkeen ulkopuolisia vastausvaihtoehtoja. Osa aineiston avovastauksista ei ole saatavilla kokonaisena.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Tolonen, Kari (Tampereen yliopisto) & Koski-Jännes, Anja (Tampereen yliopisto) & Sarpavaara, Harri (Tampereen yliopisto): Päihteiden väärinkäyttäjien käynnit yhdyskuntaseuraamustoimistoissa: alku- ja seurantatutkimukset 2007-2010 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2020-07-31). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3369
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Tolonen, Kari (2018). Viisi keskustelua muutoksesta (VKM) -ohjelman prosessi ja tulokset yhdyskuntaseuraamusasiakkailla. Akateeminen väitöskirja. Tampereen yliopisto: Tampere University Press. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-03-0855-1
Julkaisut aineistosta
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.