FSD3380 Sosiaalibarometri 2018
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Sosiaalibarometri 2018
Aineistonumero
FSD3380
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3380https://doi.org/10.60686/t-fsd3380
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Sisällön kuvaus
Sosiaalibarometrit ovat tutkimuksellisia ajankohtaisselvityksiä, joiden tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman ajan tasalla olevaa tietoa hyvinvointipalvelujen, palvelujärjestelmän ja hyvinvoinnin tilanteesta ja niiden muutossuunnista. Vuoden 2018 Sosiaalibarometri on erityiskatsaus, jossa seurataan pääasiassa toimeentulotuen Kela-siirron vaikutuksia ja sote-uudistusta. Kyselyssä vastaajina ovat kuntien ja yhteistoiminta-alueiden sosiaali- ja terveysjohtajat, sosiaalityöntekijät sekä Kelan johtajat ja toimihenkilöt. Sosiaalibarometrin 2018 rahoitus koostuu Kelan ja Työ- ja elinkeinoministeriön tähän työhön myöntämistä avustuksista sekä SOSTEn toimintaansa saamista Veikkaus-varoista.
Ensimmäiseksi kyselyssä kartoitettiin eriarvoistumiskehitystä ja toimeentuloturvajärjestelmää. Sosiaali- ja terveysjohtoa, sosiaalityöntekijöitä ja Kelan johtoa pyydettiin arvioimaan eriarvoisuudessa tapahtunutta muutosta, jonka jälkeen esitettiin väitteitä toimeentuloturvajärjestelmästä ja pyydettiin arvioimaan siihen liittyvän kokonaisuudistuksen tavoitteiden tärkeysjärjestystä.
Seuraavana teemana kyselyssä oli sote-uudistus, jonka osalta sosiaali- ja terveysjohdolta, sosiaalityöntekijöiltä ja kelan johdolta kysyttiin mielipidettä perustulosta ja sote-uudistuksesta kokonaisuutena. Lisäksi sosiaali- ja terveysjohdolta ja sosiaalityöntekijöiltä kysyttiin tarkemmin muun muassa erilaisista sote-uudistuksen ratkaisuista, onnistumiseen liittyvistä tekijöistä ja seurauksista, valinnanvapaudesta sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten hillitsemistoimenpiteistä.
Lopuksi kyselyssä kartoitettiin asenteita liittyen perustoimeentulotuen siirtymiseen Kelan hoidettavaksi 1.1.2017. Kaikilta vastaajilta kysyttiin laajasti Kela-siirron seurauksista, sosiaalihuollon ja Kelan välisestä yhteistyöstä ja järjestelmän nykyisestä toimivuudesta. Lisäksi tiedusteltiin, onko vastaaja huolissaan jonkin väestöryhmän tilanteesta siirtoon liittyen.
Taustatietoina ovat vastaajaryhmästä riippuen muun muassa työskentelyaika nykyisissä tehtävissä, koulutustausta, työtehtävä, ammattikelpoisuus sekä suuralue tai vakuutuspiiri.
Asiasanat
eriarvoisuus; hyvinvointi; hyvinvointipalvelut; palvelujärjestelmät; sosiaalietuudet; sosiaalihuolto; sosiaalitoimi; sote-uudistus; terveyspalvelut; toimeentulotuki; toimeentuloturva; valinnanvapaus; viranomaisyhteistyö
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Terveyspalvelut ja terveyspolitiikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Tasa-arvo, eriarvoisuus ja syrjäytyminen (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalipolitiikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaaliturvajärjestelmä (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalipalveluiden käyttö ja saatavuus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
SosiaalibarometritJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
Ajallinen kattavuus
2018
Aineistonkeruun ajankohta
2018-01-08 – 2018-02-19
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Organisaatio
Perusjoukko/otos
Suomen kuntien tai yhteistoiminta-alueiden sosiaali- ja terveydenhuollon johtajat ja sosiaalityöntekijät sekä Kelan johtajat ja toimihenkilöt (poislukien Ahvenanmaa)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Kokonaisaineisto
Sosiaalibarometrin kyselylomakkeet lähetettiin kaikille Manner-Suomen kuntien tai yhteistoiminta-alueiden sosiaali ja terveydenhuollosta vastaaville johtajille, sosiaalityöntekijöille, Kelan johdolle sekä otokselle Kelan toimeentulotukea käsitteleviä toimihenkilöitä. Jokaisella vastaajaryhmällä oli oma kyselylomakkeensa. Vastaajia informoitiin ennakkoon kyselyn käynnistymisestä. Sosiaalityöntekijöitä lukuunottamatta vastaamattomille tehtiin useita karhukierroksia, osalle myös tekstiviestimuistutuksia.
Sosiaali- ja terveysjohtajien yhteystiedot poimittiin kaikkien Manner-Suomen kuntien, kuntayhtymien ja muiden yhteistoiminta-alueiden verkkosivuilta joulukuussa 2017. Aineistonkeruussa on huomioitu vuoden 2018 alussa tapahtuneet kuntaliitokset ja aloittaneet uudet sote-alueet. Suurimmista kaupungeista ja kuntayhtymistä poimittiin organisaatiorakenteen mukaan useampi vastaaja. Kyselyjä lähetettiin 298, joista palautui 154 (vastausprosentti 52%, osuus lopullisesta aineistosta 16%).
Muille vastaajatahoille oli käytettävissä suorat sähköpostiosoitteet, mutta sosiaalityöntekijöiden kysely lähetettiin sosiaalityöntekijöitä edustavan Talentian välityksellä sosiaalitoimistojen ja sairaaloiden sosiaalityöntekijöille ja johtaville sosiaalityöntekijöille. Kyselyjä palautui 300 (osuus lopullisesta aineistosta 30%). Sosiaalityöntekijöiden vastausprosenttia ei voi laskea, koska sosiaalityöntekijöiden kokonaismäärä ei ole tiedossa.
Kelan johdon kysely lähetettiin Kelan asiakkuus-, etuus- ja kehittämispalvelujen tulosyksiköiden johtajille, yksikön päälliköille, keskuksen päälliköille ja ryhmäpäälliköille. Kyselyjä lähti 220 ja palautui 109 (vastausprosentti 50 %, osuus lopullisesta aineistosta 11%). Kelan toimihenkilöille suunnattu kysely lähetettiin otokselle Kelan toimeentulotuen etuuskäsittelijöitä ja palveluasiantuntijoita. Otokseen poimittiin satunnaisotannalla 673 toimihenkilöä. Kaikki yhteystiedot saatiin Kelasta. Kyselyjä palautui 421 (vastausprosentti 63%, osuus lopullisesta aineistosta 43%).
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistossa eri vastaajaryhmät on nimetty seuraavasti: 1= sosiaali- ja terveysjohto, 2= Kelan johto, 8= sosiaalityöntekijät ja 9= Kelan toimihenkilöt.
Sosiaali- ja terveysjohdon kyselylomakkeesta puuttuvat muuttujat [q25_11] ja [q25_12], jotka ovat kuitenkin olleet mukana verkkokyselyssä.
Aineistosta on Tietoarkistossa tunnisteellisuussyistä poistettu toimipistemuuttuja (q1) sekä luokiteltu koulutusmuuttuja (q4) ja Kelan johtajien työtehtävää koskeva muuttuja (q46).
Arvojen selitteissä sosiaali- ja terveysjohdon ja Kelan johdon kyselylomakkeissa on muuttujassa q4 pieni eroavaisuus. Sosiaali- ja terveysjohdolle esitetyn kysymyksen vastausvaihtoehto "Muu yhteiskuntatieteellinen koulutus" on Kelan johdolle esitetty vastaavasti: "Muu yhteiskuntatieteellinen koulutus (esim. valtio-oppi)".
Tietoarkistoon toimitetusta aineistosta oli poistettu varsinaiset avomuuttujat ja -vastaukset.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry: Sosiaalibarometri 2018 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2020-07-31). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3380
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Erityisehdot
Jatkokäyttäjien tulee lähettää Suomen sosiaali ja terveys ry:lle yksi kappale kaikista raporteista, opinnäytetöistä, artikkeleista ja muista julkaisuista ja materiaaleista, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Tutkimus, Yliopistonkatu 5, 00100 HELSINKI ja sähköisten julkaisujen osoite tutkimus@soste.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Muu materiaali
Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.
Sosiaalibarometri 2018 SOSTE Suomen sosiaali- ja terveys ryn sivuilla.
Vuoden 2018 Sosiaalibarometriin liittyvät artikkelit, tulokset ja aineistot.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Näätänen, Ari-Matti & Londén, Pia (2018). Sosiaalibarometri 2018. Helsinki: SOSTE Suomen sosiaali- ja terveys ry.
Julkaisut aineistosta
Näätänen, Ari-Matti & Londén, Pia (2018). Sosiaalibarometri 2018. Helsinki: SOSTE Suomen sosiaali- ja terveys ry.
Sosiaalibarometri 2018 - Tulevaisuuden sosiaaliturva rakennetaan nyt (2018) [verkkodokumentti]. Helsinki: SOSTE Suomen sosiaali- ja terveys ry. http://www.soste.fi/wp-content/uploads/2019/03/sosiaalibarometri-2018-esite.pdf [viitattu 3.8.2020].
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.