FSD3381 Kansalaisturvallisuus 2017

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Kansalaisturvallisuus 2017

Aineistonumero

FSD3381

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3381
https://doi.org/10.60686/t-fsd3381

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Kekki, Tuula (Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK))

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa kartoitettiin Suomen kansalaisten näkemyksiä ja mielipiteitä turvallisuudesta. Kysely laadittiin yhteistyössä SPEKin ja Suomen Kyselytutkimus Oy:n kesken.

Kyselyn alussa kerättiin tietoa kansalaisten turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä sekä yksilöiden ja yhteisöjen resursseista varautua yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja vaarantaviin häiriötilanteisiin ja uhkiin. Kysyttiin esimerkiksi, kuinka monta päivää yksilön talous kestää ilman sähköä tai juoksevaa vettä. Seuraavaksi kyselyssä tarkasteltiin yhteiskunnan turvallisuuden ja oikeudenmukaisuuden nykytilaa ja kehityssuuntaa lähitulevaisuudessa. Kysyttiin muun muassa, kuinka todennäköisenä vastaaja pitää Suomen joutumista erilaisiin uhkaaviin tilanteisiin kuten radikalisoitumisen kohteeksi tai ympäristökatastrofiin.

Lisäksi vastaajia pyydettiin arvioimaan turvallisuuteen ja oikeudenmukaisuuteen liittyviä väittämiä, joiden teemoina olivat politiikan hyväksyttävyys, turvallisuustekijät, teknologian vaikutus sosiaalisiin suhteisiin, median luoma turvallisuus ja kansalaisten tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen kohtelu. Tämän jälkeen kartoitettiin turvattomuuden tunteita ja sitä, millä tahoilla on vaikutus turvallisuuden tunteen lisäämisessä. Lopuksi kartoitettiin pienten lasten ja vanhusten turvattomuustekijöitä.

Taustamuuttujina ovat asuinpaikkakunnan tyyppi, maakunta, suuralue, tilastollinen kuntajako ja suurimmat kaupungit sekä ikä ja ikäryhmä, sukupuoli, perhemuoto, vanhempien syntyperä, korkein koulutus, pääasiallinen toiminta ja tulojen riittävyys.

Asiasanat

hyvinvointi; kansallinen turvallisuus; oikeudenmukaisuus; perusturvallisuus; tasa-arvo; turvallisuus; turvallisuuspolitiikka; turvattomuus; uhat; uhkakuvat

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Kansalaisturvallisuus

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Suomen Kyselytutkimus Oy

Ajallinen kattavuus

2017

Aineistonkeruun ajankohta

2017-01-09 – 2017-03-09

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Iältään 18-79 -vuotiaat, mannersuomalaiset ja äidinkielenään suomea puhuvat henkilöt

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: ositettu otanta

Otos muodostettiin yksinkertaisella satunnaisotannalla etukäteen määriteltyjen aluekiintiöiden sisällä. Tutkimuksen kokonaisotos (N) oli yhteensä 3000 suoritettua haastattelua.

Keruumenetelmä

Puhelinhaastattelu: tietokoneavusteinen (CATI)

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tunnisteellisuuden vuoksi aineiston asuinkuntamuuttujasta bv2 luokiteltiin suurimmat kaupungit ja muut kunnat yhdistettiin luokkaan "muu". Avovastaukset käytiin läpi tunnisteellisuutta arvioiden. Asumistilannetta kartoittavasta avomuuttujasta bv9_MUU yksi avovastaus muutettiin sysmikseksi lastensuojeluun liittyvän tunnisteellisen sisällön vuoksi.

Painokertoimet

Aineistossa on painomuuttuja, jonka mukaan aineisto on painotettu vastaamaan Manner-Suomen ikäryhmä-, sukupuoli- ja tilastollista kuntaryhmäjakaumaa.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Kekki, Tuula (Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK)): Kansalaisturvallisuus 2017 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2020-07-22). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3381

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Suomen kyselytutkimus Oy (2017). Kansalaiskysely 2017. Aineiston yhteenvetoraportti.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Suomen kyselytutkimus Oy (2017). Kansalaiskysely 2017. Aineiston yhteenvetoraportti.

Kekki, Tuula (2017) Turvassa 2017. Kansalaisturvallisuus Suomessa. ISBN 978-951-797-632-9

Laurikainen, Henri & Nikkanen, Maija (2020) Turvassa 2019. Kansalaisturvallisuus Suomessa. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK, Helsinki.

Kailaheimo-Lönnqvist, Sanna & Kekki, Tuula (2021) Turvassa 2021 Kansalaisturvallisuus Suomessa. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK, Helsinki

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.