FSD3433 PROMEQ: pitkäaikaistyöttömien hyvinvointi ja terveys 2016-2018

Aineiston nimi

PROMEQ: pitkäaikaistyöttömien hyvinvointi ja terveys 2016-2018

Aineistonumero

FSD3433

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3433
https://doi.org/10.60686/t-fsd3433

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Ylistö, Sami (Jyväskylän yliopisto. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos)
  • Mäntysaari, Mikko (Jyväskylän yliopisto)
  • Mäki-Opas, Tomi (Itä-Suomen yliopisto, Yhteiskuntatieteiden laitos)
  • Vaarama, Marja (Itä-Suomen yliopisto)
  • Forma, Leena (Tampereen yliopisto)
  • Partanen, Jussi
  • Klavus, Jan (Tampereen yliopisto)
  • Rissanen, Pekka (Tampereen yliopisto)

Sisällön kuvaus

Aineisto käsittelee pitkäaikaistyöttömien osallisuutta, henkistä ja fyysistä hyvinvointia, työmotivaatiota ja sosiaalipalvelujen käyttöä. Aineisto sisältää kolme työttömille suunnattua kyselyä: alkukartoituksen sekä 3- ja 6 kuukauden seurantakyselyt. Aineisto on kerätty osana laajempaa hanketta nimeltään Osallistava hyvinvointi ja terveyden edistäminen (PROMEQ 2016-2019), jossa tutkittiin erityistä tukea tarvitsevia ryhmiä. Tarkoituksena oli kehittää näyttöön perustuvia tapoja edistää terveyttä ja hyvinvointia. Hankkeen muiden kohderyhmien datat sekä yhdistetty data löytyvät myös Tietoarkistosta (FSD3432-FSD3436).

Kyselyssä on laajasti muissa tutkimuksissa käytettyjä mittareita tai kysymyksiä. Kysymyksiä on poimittu mm. Nuorisobarometrista sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamista Aikuisten terveys-, hyvinvointi- ja palvelu (ATH) - ja Suomalaisten hyvinvointi ja palvelut (HYPA) -tutkimuksista.

Koska kyselyiden kysymykset toistuvat suunnilleen samoina, tässä esitellään alkukyselyn kysymysten aiheita. Kysely alkaa tämänhetkisen elämäntilanteen kartoittamisesta. Vastaajalta tiedustellaan asuinpaikan sijainnista, kotitaloudessa asuvien henkilöiden määrästä, tuloista ja lainoista. Lisäksi tiedustellaan, miten lainat rasittavat taloutta ja onko joutunut turvautumaan ruoka-apuun. Seuraavaksi tiedusteltiin vastaajan elämänlaatua, itsetuntoa ja osallisuutta. Kysymyksissä kartoitettiin esimerkiksi tyytyväisyyttä elämään, terveyteen, terveyspalveluihin ja itseen sekä mahdollisuuksista toteuttaa eri asioita elämässä.

Seuraavaksi kysyttiin sosiaalisista suhteista ja luottamuksesta. Vastaajilta kysyttiin ihmissuhteiden laadusta, yksinäisyydestä, läheisten ihmisten tapaamistiheyttä ja ryhmä- tai järjestötoimintaan osallistumisesta. Seuraavaksi vastaajalta kysyttiin työstä ja tulevaisuuden suunnitelmista, kuten onko hakenut töitä tai koulutuspaikkaa. Edelleen tiedusteltiin työntekomotivaatiota ja työn merkitystä elämässä väitteiden avulla.

Seuraavaksi vastaajalta kysyttiin eri terveys- ja sosiaalipalveluiden kohdilla, onko hän käyttänyt palvelua viimeisen 12 kuukauden aikana (seurantakyselyssä 6 kuukautta). Lisäksi tiedustellaan käyntien määriä tai niihin kulutettua aikaa. Sosiaali- ja terveyspalveluista sekä yleisistä kuntapalveluista tiedustellaan vielä palvelujen saatavuudesta ja riittävyydestä. Lopussa vastaajalta kysytään terveyteen liittyviä tietoja, kuten liikunnan määrää, ruokatottumuksia, alkoholinkäyttöä ja tupakointia.

Taustamuuttujina aineistossa ovat mm. sukupuoli, syntymävuosi, tämänhetkinen tilanne, siviilisääty ja koulutus. Lisäksi on tieto kontrolli- tai koeryhmään kuulumisesta ja matched pair -parinumerotieto.

Asiasanat

elämänhallinta; elämänlaatu; eriarvoisuus; hyvinvointi; julkiset palvelut; luottamus; osallistuminen; pitkäaikaistyöttömyys; sosiaalinen tuki; sosiaalipalvelut; sosiaaliset suhteet; terveydentila; terveyspalvelut; toimeentulo; työvoimapalvelut

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Jyväskylän yliopisto

Rahoittajat

  • Suomen Akatemia

Ajallinen kattavuus

2016 – 2018

Aineistonkeruun ajankohta

  • 2016-06 – 2016-09
  • 2017-11 – 2018-03

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Jyväskylä, Lappeenranta, Joensuu, Helsinki, Kuopio

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

työttömyyspalveluiden asiakkaat, joilla oli vaikeuksia työllistymisen kanssa

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Alkukyselyä varten poimittiin satunnaisotannalla voimalaskelman osoittama määrä ihmisiä mukana olevan kolmen kaupungin rekistereistä, ja heille lähetettiin sekä alku- että loppukyselylomakkeet täytettäviksi. Alkukyselyn 512 vastaajasta 162 vastaajaa osallistui vähintään toiseen seurantakyselyistä. Koeryhmän suuruus päätettiin niin ikään voimalaskelman perusteella ja jäsenet rekrytoitiin yhteistyöorganisaatioiden työntekijöiden avustuksella uusista TYP-asiakkaista kriteereinä vähintään 12 kk yhtäjaksoinen työttömyys ja todettu monialaisen yhteispalvelun tarve. Seurantadatassa (6kk) on yksi havainto, jota ei ole alkukyselyssä.

Ryhmä jaettiin satunnaisesti koe- ja kontrolliryhmiin. Kontrolliryhmään, joka ei osallistunut TYP-toimintaan, valittiin alkumittauksen perusjoukosta koeryhmälle samankaltaiset vastinparit kaltaistamisen menetelmän (matched pairs) avulla, jossa kaltaistamisen tekijöinä toimivat ikä, sukupuoli ja elämänlaatu lähtöpisteessä. Koeryhmä tapasi säännöllisesti monialaisen tiimin tai vastuuvirkailijan, ja jokaiselle koeryhmään kuuluvalle laadittiin henkilökohtainen palvelusuunnitelma, joka sisälsi työvoima-, sosiaali-, terveydenhoito- ja kuntoutuspalveluita työttömän tarpeen mukaisesti. Suunnitelman toteutumista seurattiin säännöllisissä tapaamisissa. Intervention vaikuttavuutta arvioitiin vertaamalla koeryhmää ja kontrolliryhmää alku- ja lopputilanteessa.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake

Kontrolloitu koe: kenttä- tai interventiokoe

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Katso myös

FSD3432 PROMEQ: työn ja koulutuksen ulkopuolella olevien nuorten hyvinvointi ja terveys 2017-2018

FSD3434 PROMEQ: maahanmuuttajien hyvinvointi ja terveys 2017-2018

FSD3435 PROMEQ: yli 65-vuotiaiden hyvinvointi ja terveys 2017-2018

FSD3436 PROMEQ: heikoimmassa asemassa olevien ryhmien hyvinvointi ja terveys 2016-2018: yhdistetty aineisto

Aineiston käytössä huomioitavaa

Datamatriisissa alku-, interventio ja seurantakyselyt on nimetty seuraavasti: a-alkuiset ovat alkulomakkeesta, b-alkuiset 3 kk:n interventiokyselystä ja c-alkuiset 6 kk:n seurantakyselystä. Datan lopussa olevat bv-muuttujat ovat tutkijoiden antamia taustamuuttujia. Ne on nimetty myös a-,b- tai c-alkuisiksi muodostamisajankohdan mukaan. Huomaa, että vain alkukysely on nimetty kyselylomakkeen mukaisesti, b- ja c-muuttujat on jätetty siihen järjestykseen, kuin ne ovat olleet tullessa.

Kyselylomakkeet on nimetty seuraavasti: quF3433_A_fin: alkukyselylomake (nk. baseline, quF3433_B_fin: kontrolliryhmän seurantalomake, quF3433_C_fin: helsinkiläisten vastaajien seurantalomake, quF3433_D_fin: muiden ryhmien seurantalomake.

Avokysymyksinä kysytyistä alkukyselyn paino- ja pituusmuuttujista a59 a60 on tehty numeeriset niin, selkeät numerot muutettiin suoraan vastaaviksi numeroiksi. Vastaukset, joissa oli määre "noin" muutettiin annetuksi luvuksi ja vaihteluvälivastauksista arvoksi laitettiin vaihteluvälin keskiarvo. Ei painoarvoja sisältäneet vastaukset muutettiin sysmis-arvoiksi.

Aineistosta on tunnisteellisuussyistä poistettu avomuuttujat, jotka koskevat ryhmätoimintapaikkaa sekä asumis- ja työtilannetta. Muuttujista on karkeistettu siviilisäätymuuttujia (a3 c3), joissa lesket on yhdistetty kategoriaan 5. Lisäksi pituus-, paino- (a50, a60) sekä kotitalouden lasten ja aikuisten määriä (a11_1 a11_2 c5_1 c5_2) kuvaavat muuttujat on TOP-koodattu.

Datasta on poistettu tyhjinä tulleita muuttujia (muuttujat bk3_a ck3_1d ck3_1e, ck3_1D).

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Ylistö, Sami (Jyväskylän yliopisto) & Mäntysaari, Mikko (Jyväskylän yliopisto) & Mäki-Opas, Tomi (Itä-Suomen yliopisto, Yhteiskuntatieteiden laitos) & Vaarama, Marja (Itä-Suomen yliopisto) & Forma, Leena (Tampereen yliopisto) & Partanen, Jussi & Klavus, Jan (Tampereen yliopisto) & Rissanen, Pekka (Tampereen yliopisto): PROMEQ: pitkäaikaistyöttömien hyvinvointi ja terveys 2016-2018 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2020-11-17). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3433

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Lisätietoa aineistossa käytetyistä mittareista löytyy yhdistelmäaineiston FSD3436 kyselylomakkeesta (quF3436_fin.pdf).

Julkaisut aineistosta Tooltip

Mäntysaari, Mikko & Ylistö, Sami (2019). Pitkäaikaistyöttömien monialainen palveluohjaus on kustannusvaikuttavaa [verkkodokumentti]. PROMEQ politiikkasuositus 1. http://www.uef.fi/documents/1529015/2331003/PROMEQ_WP4_POLICY_BRIEF_1.pdf/eaf6bb33-47fe-4d0e-885f-f6867af1eba6 [viitattu 26.3.2020]

Mäki-Opas, Tomi & Vaarama, Marja & Valkonen, Tarmo & Leinonen, Jaana & Syväjärvi, Antti (2019). Työkalupakki vaikuttavaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Sosiaalinen laatu, elämänlaatu, vaikuttavuusindikaattorit, hyvät käytännöt, osallistavat työmenetelmät ja kypsyysanalyysi [verkkodokumentti]. PROMEQ politiikkasuositus 10. https://www.uef.fi/documents/1529015/2331003/PROMEQ_Tyokalupakki_FINAL.pdf/8eeb01ef-112e-41bc-9c7f-be2baf1c3250 [viitattu 31.3.3020].

Rissanen, Pekka & Klavus, Jan & Forma, Leena (2019). Haavoittuvassa asemassa olevien väestöryhmien hyvinvoinnin kohentamiseen on kustannus-vaikuttavia keinoja [verkkodokumentti]. PROMEQ politiikkasuositus 7. http://www.uef.fi/documents/1529015/2331003/Haavoittuvassa+asemassa+olevien+v%C3%A4est%C3%B6ryhmien+hyvinvoinnin+kohentamiseen+on+kustannusvaikuttavia+keinoja.pdf/b32ba53d-a2ca-430b-b84c-db1af98deaff [viitattu 31.3.3020].

Mäki-Opas, T., Carter Anand J., Veszteg C. & Vaarama M. (2020) Co-production of social experiments to promote health and wellbeing among disadvantaged groups together with key stakeholders. In: Knox, K., Kubacki, K. & Rundle-Thiele, S. Stakeholder involvement in social marketing. Routledge Studies in Marketing. New York: Routledge.

Vaarama M. & Mäki-Opas T. (2020). Systeemisellä ja osallistavalla otteella parempaan yhteiskunnan sosiaaliseen laatuun ja yksilöiden elämänlaatuun. Focus Localis.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.