FSD3444 Päihdetapauslaskenta 2019

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Päihdetapauslaskenta 2019

Aineistonumero

FSD3444

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3444
https://doi.org/10.60686/t-fsd3444

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Sisällön kuvaus

Päihdetapauslaskennoissa kerätään tietoja sosiaali- ja terveydenhuollon, vankiloiden ja yhdyskuntaseuraamustoimistojen palveluissa tapahtuvasta päihde-ehtoisesta asioinnista tiettynä laskentapäivänä. Tietoja kerätään jokaisesta palveluja käyttäneestä asiakkaasta tai potilaasta, jonka työntekijä arvioi olevan päihteiden ongelmakäyttäjä ja myös niistä henkilöistä, jotka hakevat apua päihtyneinä tai päihteiden kertakäyttöön liittyvän haitan, kuten esimerkiksi tapaturman vuoksi.

Aluksi kyselylomakkeessa kysyttiin asiakkaan päihteiden käytöstä viimeisen 12 kuukauden aikana. Seuraavaksi kartoitettiin palvelujen käytön ensisijaista syytä ja pyydettiin listaamaan kaikki laskentapäivän aikana asiakkaalle annetut palvelut. Lopuksi kysyttiin asiakkaan uhkaavasta tai väkivaltaisesta käyttäytymisestä, mielenterveyden häiriöistä ja mahdollisista rahapeliongelmista.

Taustamuuttujina ovat lomakkeen muoto, toimintayksikkötyyppi sekä asiakkaan sukupuoli, muutama aluemuuttuja, ikäluokka, syntymämaa, siviilisääty, alle 18-vuotiaat lapset, pääasiallinen toiminta ja asumistilanne sekä toimintayksikön sektori, kieli, muutama aluemuuttuja ja lopuksi tieto siitä, onko kysely suoritettu rikosseuraamuslaitoksen vai sosiaali- ja terveydenhuollon pisteessä.

Asiasanat

avopalvelut; laitospalvelut; ongelmakäyttö; palvelut; päihdehuolto; päihdeongelmat; päihdetyö; päihteet; sosiaalipalvelut; sosiaaliset ongelmat; terveyspalvelut

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Päihdetapauslaskennat

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Ajallinen kattavuus

2019

Aineistonkeruun ajankohta

2019-10-08

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Sosiaali- ja terveydenhuollon, vankiloiden ja yhdyskuntaseuraamustoimistojen päihde-ehtoiset asioinnit eli palveluja käyttävät asiakkaat tai potilaat, joiden työntekijä arvioi olevan päihteiden ongelmakäyttäjä sekä henkilöt, jotka hakevat apua päihtyneenä tai päihteiden kertakäyttöön liittyvän haitan, kuten esimerkiksi tapaturman vuoksi.

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Lomakekysely lähetettiin niihin sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköihin, vankiloihin ja yhdyskuntaseuraamustoimistoihin, joista oli saatavilla osoitetiedot. Lisäksi osoitetietoja kerättiin erilaisista rekistereistä ja niitä pyydettiin sairaanhoitopiireiltä, isoimmilta kunnilta sekä muilta palveluntuottajilta (esim. A-killat). Lopullisessa osoitetietokannassa oli tiedot 8321 yksiköstä. Lomakkeen täyttivät ne sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät, jotka laskentavuorokauden aikana tapasivat työssään päihde-ehtoisen asioinnin kriteerit täyttäviä henkilöitä. Tiedot kerättiin yhteistyössä asiakkaan/potilaan kanssa.

Keruumenetelmä

Kasvokkainen haastattelu: paperikyselylomake (PAPI)

Kasvokkainen haastattelu: tietokoneavusteinen (CAPI tai CAMI)

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineiston kyselypatteristoissa on tutkijan muodostamia kyselylomakkeen ulkopuolisia vastausvaihtoehtoja.

Tunnisteellisten syiden takia Tietoarkistossa aineistosta on poistettu asiakkaan kotikunta ja syntymävuosi. Lisäksi avovastaukset liittyen muuttujiin toimintayksikkötyyppi, synnyinmaa, asiakkaan asumistilanne, palvelujen käytön ensisijainen syy, asiakkaalle annetut palvelut ja mielenterveyden häiriö, on poistettu. Tunnisteellisuuden takia, ikämuuttuja on luokiteltu viiden vuoden välein ja syntymämaamuuttujassa muut maat paitsi Suomi, on yhdistetty. Lisäksi asiakkaan sekä yksikön kuntanumeromuuttujista on poimittu suurimmat kaupungit (yli 80 000 asukasta) uuteen muuttujaan. Aineistoon jätetyt avovastaukset on käyty läpi ja tunnisteellisten vastausten tilalle on muutettu teksti (Avovastaus poistettu tunnisteellisuuden vuoksi).

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Päihdetapauslaskenta 2019 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2020-10-08). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3444

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Muu materiaali

Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.

Lisätietoa päihdetapauslaskennoista.

Yleiskuvaus tutkimusprojektista ja lista julkaisuista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (2020). Päihdetapauslaskenta. https://thl.fi/fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/paihdetapauslaskenta. [viitattu 17.6.2020].

Julkaisut aineistosta Tooltip

Seppälä, Mire (2022). Päihdetaakan jakautuminen Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluissa 2000-2019. Itä-Suomen yliopisto, Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta, Yhteiskuntatieteiden laitos. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/urn:nbn:fi:uef-20220737

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.