FSD3499 Arkielämä ja ulkonäkö 2016
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Arkielämä ja ulkonäkö 2016
Aineistonumero
FSD3499
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3499https://doi.org/10.60686/t-fsd3499
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Koivula, Aki (Turun yliopisto)
- Kukkonen, Iida (Turun yliopisto)
- Sarpila, Outi (Turun yliopisto)
Sisällön kuvaus
Kyselyssä selvitettiin vastaajien suhdetta ulkonäköön sekä ulkonäön merkitystä arjessa ja yleisemmin suomalaisessa yhteiskunnassa. Arkielämä ja ulkonäkö -kyselytutkimus on kerätty osana tutkimushanketta Suomi ulkonäköyhteiskuntana: väestötason tarkastelu ulkonäköä koskevista arvoista, asenteista, normeista ja niiden muutoksesta. Kysely on jatkoa vuonna 2011 kerätylle Arkielämä ja hyvinvointi -kyselylle.
Kysely alkaa ulkonäköön ja siihen kohdistuvaan kulutukseen liittyvillä kysymyksillä. Seuraavaksi selvitetään laajasti vastaajan suhdetta omaan ulkonäköönsä ja sen vaikutuksiin elämässä. Edelleen kysytään niin perinteisen median kuin sosiaalisen ja verkkomedian käytöstä. Lopuksi kysytään vielä siitä, miten vastaaja viettää vapaa-aikaansa ja millaisia harrastuksia hänellä on. Kysely toteutettiin split ballot -tekniikalla: puolet vastaajista vastasivat miehiä koskeviin väitteisiin ja puolet naisia koskeviin väitteisiin kysymyksissä 20 ja 21.
Taustamuuttujina ovat muun muassa vastaajan syntymävuosi, sukupuoli, elämäntilanne, koulutustaso, talouden koko, tulotaso sekä ammatti (ISCO-08-luokitus). Lisäksi mahdollisen puolison ammatti sekä puolison ja vastaajan vanhempien koulutustaso.
Asiasanat
Internet; hyvinvointi; itsearviointi; itsetunto; mediankäyttö; minäkuva; ostokäyttäytyminen; ulkonäkö; vapaa-aika
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Yleinen terveydentila ja hyvinvointi (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaaliset olot ja indikaattorit (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.
Kerääjät
- Koivula, Aki (Turun yliopisto)
- Kukkonen, Iida (Turun yliopisto)
- Sarpila, Outi (Turun yliopisto)
Rahoittajat
- Emil Aaltosen säätiö
Ajallinen kattavuus
2016
Aineistonkeruun ajankohta
2016-04-15 – 2016-04-29
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
15 - 74-vuotiaat suomalaiset
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta
Kysely lähetettiin kohdistettuna postikyselynä 4000:lle suomenkieliselle ja Suomessa asuvalle 15-74-vuotiaalle henkilölle. Otos poimittiin yksinkertaisena satunnaisotantana Lounais-Suomen maistraatin ylläpitämästä väestötietojärjestelmästä. Lopullinen vastausmäärä oli 1600. Vastanneiden kesken arvottiin kaksi iPadia.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
40
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Tunnisteellisuussyistä tutkija on poistanut vastaajan asuinkunnan. Lisäksi samasta syystä Tietoarkistossa on luokiteltu talouden kokoa kuvaavat muuttujat (q07) sekä vastaajan seuraajamäärä sosiaalisen median palvelujen osalta (q24).
Aineisto ei sisällä avokysymysten vastauksia.
Painokertoimet
Aineisto ei täysin vastaa väestön ikä- ja sukupuolijakaumaa, joten aineistoon on luotu jokaiselle vastaajalle painomuuttuja, jonka avulla voidaan korjata vastauskadosta aiheutuvaa aineiston vinoutta. Painokertoimet on laskettu kaikille 15-69-vuotiaille vastaajille erikseen sekä syntymävuosittain että sukupuolittain. Erityisesti suoria jakaumia tarkasteltaessa on syytä käyttää painomuuttujaa.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Koivula, Aki (Turun yliopisto) & Kukkonen, Iida (Turun yliopisto) & Sarpila, Outi (Turun yliopisto): Arkielämä ja ulkonäkö 2016 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2023-01-10). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3499
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Sarpila, Sandell, Koivula, Kukkonen (2016) Working Papers in Economic Sociology: Arkielämä ja ulkonäkö -kyselyn tutkimusseloste. https://www.utu.fi/sites/default/files/public:/media/file/Arkiel%C3%A4m%C3%A4_ja_ulkon%C3%A4k%C3%B6_kyselyn_tutkimusseloste.pdf. Viitattu 18.1.2023.
Julkaisut aineistosta
Sarpila, Outi & Sandell, Roosa & Koivula, Aki & Kukkonen, Iida (2016). Working Papers in Economic Sociology: Arkielämä ja ulkonäkö -kyselyn tutkimusseloste. Turun yliopisto, sosiaalitieteiden laitos.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.