FSD3647 Opettajien ja ohjaajien ajatuksia sukupuoli- ja kulttuuritietoisesta ohjauksesta 2020
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Opettajien ja ohjaajien ajatuksia sukupuoli- ja kulttuuritietoisesta ohjauksesta 2020
Aineistonumero
FSD3647
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3647https://doi.org/10.60686/t-fsd3647
Aineiston laatu
Kvalitatiivinen aineisto
Tekijät
- Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto
- Turun yliopisto. Tulevaisuuden tutkimuskeskus
Sisällön kuvaus
Aineisto koostuu opetus- ja ohjausalan ammattilaisten yksilöhaastatteluista, joissa aiheena on sukupuoli- ja kulttuuritietoinen ohjaus ja sen toteuttamistavat omassa työssä. Aineisto on kerätty osana Potentiaali - Stereotypioita purkavan ohjauksen kehittämishanketta.
Keskustelun runkona toimivat tietyt kysymykset ja teemat. Haastatteluissa selvitettiin esimerkiksi, miten ohjausta toteutetaan, ja miten nuoret tutustuvat tulevaisuuden koulutus- ja työuriin. Lisäksi haastatteluissa kysyttiin, miten haastateltavat tunnistavat ja osaavat ottaa huomioon ohjaustyössä yksilöiden välisiä eroja ja taustatekijöitä. Sitten haastatteluissa keskusteltiin myös, miten erilaiset poliittiset linjaukset ja lait on otettu huomioon ohjaustyössä, ja miten opinnoissa ja työyhteisössä on käsitelty tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä teemoja. Lopuksi haastatteluissa kysyttiin, millaista oli ohjaustyö koronakriisin aikana. Haastattelut toteutettiin etäyhteyksin vuonna 2020.
Taustatietoina on mainittu haastateltavan ammatti, koulutustausta, haastateltavan työpaikka ja työkokemus ohjausalalla vuosina. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.
Asiasanat
ammatinvalinnanohjaus; intersektionaalisuus; koulutus; nuoret; ohjaamot; ohjaus (neuvonta ja opastus); oppilaanohjaus; perhetausta; peruskoulu; sosioekonominen asema; tasa-arvo; työnhaku; työvoimapalvelut; uraohjaus; vähemmistöt
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Esi- ja peruskoulu (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Toisen ja korkea-asteen koulutus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Täydennys- ja jatkokoulutus, elinikäinen oppiminen (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Ammatillinen koulutus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Työllisyys ja työllistyminen (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Nuoret (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.
Kerääjät
- Lahtinen, Jenni (Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto)
- Miettinen, Sari (Turun yliopisto. Tulevaisuuden tutkimuskeskus)
- Nieminen, Anne (Turun yliopisto. Tulevaisuuden tutkimuskeskus)
Rahoittajat
- Sosiaali- ja terveysministeriö (S21690)
Aineistonkeruun ajankohta
2020-05-01 – 2020-09-30
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havainto/aineistoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Opinto-ohjaajat, opettajat ja ohjaustyötä tekevät henkilöt
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Havainto/aineistoyksiköiden valinta
Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte
Haastateltavat tavoitettiin niiden henkilöiden joukosta, jotka olivat ilmoittaneet Potentiaalin verkkokyselyssä halukkuudestaan osallistua haastatteluun. Haastateltavaksi ilmoittautui enemmän ihmisiä kuin aineistossa oleva haastateltavien määrä, joten tutkijat tekivät harkinnanvaraista poimintaa sillä perusteella, että henkilöt edustivat eri ympäristöissä ohjaustyötä tekeviä ammattilaisia.
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Aineistonkeruun tekniikka
Verkkohaastattelu
Keruuväline tai –ohje
Haastatteluteemat tai haastattelurunko
Aineiston määrä
18 haastattelua odt-muodossa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.
Datatiedostojen kieli
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Tutkija on anonymisoinut aineistoa seuraavasti: aineistosta on poistettu henkilöiden ja paikkojen nimet. Työpaikkaa, ammattia ja tutkintoa koskevat tunnisteet on tarvittaessa joko poistettu tai karkeistettu yleisemmälle tasolle. Tutkija on poistanut tarvittaessa yksityiskohtaisia tietoja haastateltavien työpaikoista ja perheistä. Tutkijan tekemät anonymisoinnit on merkattu aineistoon [hakasulkein]. Tietoarkistossa tehtiin tutkijan laatiman anonymisointilinjauksen mukaisesti seuraavat poistot: viisi kaupungin tai kaupunginosan nimeä ja tietoja yhden haastateltavan perheenjäsenestä poistettiin. Tietoarkistossa tehdyt anonymisoinnit on merkattu aineistoon [[tuplahakasulkein]].
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Nuorisotutkimusseura & Turun yliopisto: Opettajien ja ohjaajien ajatuksia sukupuoli- ja kulttuuritietoisesta ohjauksesta 2020 [data]. Dataversio 1.0 (2023-02-21). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd3647; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3647
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Lahtinen, Jenni (2020) "Et sitten istuttiin Teamsissa suunnilleen koko päivä." Ammattilaisten kokemuksia etäohjauksesta ja -opetuksesta koronan aikaan. Potentiaali-hankkeen verkkosivut 27.11.2020. https://www.potentiaalihanke.fi/ammattilaisten-kokemuksia-etaohjauksesta-ja-opetuksesta-koronan-aikaan/
Lahtinen, Jenni (2020) Miten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistetään ohjauksessa ja opetuksessa? Ammattilaiset kertovat. Potentiaali-hankkeen verkkosivut 29.10.2020. https://www.potentiaalihanke.fi/miten-tasa-arvoa-ja-yhdenvertaisuutta-edistetaan-ohjauksessa-ja-opetuksessa/
Okkolin, Mari-Anne & Miettinen, Sari & Laakso, Minna (2022): Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma - mystinen asiakirja vai yhdessä hiottu toimintatapa?. Teoksessa: Aino-Maija Elonheimo, Sari Miettinen, Hanna Ojala & Tuija Saresma (toim.) Feministinen pedagogiikka - murrokset ja utopiat. Vastapaino: Tampere.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.