FSD3656 Kansalaispulssi 3/2022

Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Kansalaispulssi 3/2022

Aineistonumero

FSD3656

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3656
https://doi.org/10.60686/t-fsd3656

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Tilastokeskus
  • Valtioneuvoston kanslia

Sisällön kuvaus

Kansalaispulssi selvittää suomalaisten korona-ajan mielipiteitä viranomaisten toiminnasta, tiedonkulusta sekä vastaajan mielialasta ja huolenaiheista. Aineisto sisältää kysymyksiä myös Ukrainan kriisistä ja toiminnasta kriisitilanteessa.

Tämän kierroksen kyselyssä kartoitettiin vastaajien luottamusta eri instituutioihin sekä toisiin ihmisiin. Vastaajien mielialaa kartoitettiin ja lisäksi esitettiin väittämiä vastaajan elämäntilanteesta, elämän merkityksellisyydestä ja yhteenkuuluvuudesta. Lisäksi kysyttiin luottamuksesta tulevaisuuteen ja koetusta stressistä. Vastaajia pyydettiin myös arvioimaan suomalaisten kriisimielialaa tällä hetkellä.

Tiedonsaantiin ja viestintään liittyen tiedusteltiin edelleen, miten tasapuolista, luotettavaa, avointa ja selkeää viranomaisten viestintä on ollut. Korona-ajan toimintaa selvitettiin kysymällä, kuinka hyvin vastaaja on noudattanut koronaviruksen leviämistä ehkäiseviä suosituksia. Kysyttiin myös koronarokotteiden ottamisesta.

Ukrainan kriisiin ja sotaan liittyen kysyttiin vastaajien turvallisuudentunteesta, huolista sekä talouspakotteiden hyväksyttävyydestä. Lisäksi kysyttiin vastaajien toiminnasta kriisitilanteessa, yhteiskunnallisessa ja maailmanpoliittisessa tilanteessa, jossa koronaepidemia, Ukrainan tilanne ja ilmastonmuutos vaikuttavat ihmisten elämään. Tiedusteltiin esimerkiksi vastaajien omasta varautumisesta, tarvittavista ohjeistuksista, muiden auttamisesta ja vapaaehtoistehtävistä.

Taustamuuttujina olivat vastaajan sukupuoli, ikäryhmä, maakunta, koulutus sekä tietoja kotitalouden rakenteesta ja taloudellisesta tilanteesta.

Asiasanat

COVID-19; Venäjän hyökkäys Ukrainaan 2022; koronavirukset; kriisit; luottamus; mieliala; rokotteet; suojautuminen; terveys; tiedonkulku; toimeentulo; toimintaohjeet; turvallisuus; viestintä; viranomaiset

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Kansalaispulssi

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).

Kerääjät

  • Tilastokeskus

Ajallinen kattavuus

2022

Aineistonkeruun ajankohta

2022-03-09 – 2022-03-14

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

15-74-vuotiaat mannersuomalaiset

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: ositettu otanta

Tiedonkeruun otos muodostettiin Tilastokeskuksen työvoimatutkimukseen sekä kuluttajien luottamustutkimukseen ja suomalaisten matkailututkimukseen 23.12.2021-4.2.2022 vastanneista mannersuomalaisista. Otoksessa oli 2 495 henkilöä, joille oli ajantasainen ja kriteerit täyttävä puhelinnumero. Kyselyn otoksessa mukana olleet ovat ensin vastanneet em. tutkimuksiin ja sitten suostuneet jatkotutkimukseen. Työvoima-, luottamus- ja matkailututkimusten otokset poimitaan ositetulla satunnaisotannalla väestön keskusrekisteriin perustuvasta Tilastokeskuksen väestötietokannasta.

Otokseen kuuluville lähetettiin tekstiviestillä kutsu ja henkilökohtainen suoralinkki verkkolomakkeelle. Tekstiviestissä oli myös linkki Tilastokeskuksen tiedonkeruusivulle, jolla vastaajia informoidaan mm. tietosuojaan liittyvistä asioista. Tiedonkeruusivulla on myös linkki tietosuojaselosteeseen. Muistutusviestit lähetettiin vastaamattomille kahden vuorokauden kuluttua sekä viimeisen keruupäivän aamuna. Suurin osa vastauksista saatiin ensimmäisten kolmen vuorokauden kuluessa.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

45,3

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi ja englanti.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

90 muuttujaa ja 1131 havaintoa.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Miehet vastasivat kyselyyn naisia harvemmin. Ikäryhmittäin vähiten vastauksia saatiin 20-29-vuotiailta. Korkeintaan peruskoulun käyneet vastasivat hieman heikommin kuin korkea-asteen koulutuksen suorittaneet.

Tietoarkistoon tallennettu aineisto ei sisällä avokysymysten vastauksia.

Painokertoimet

Aineisto sisältää painomuuttujan, joka painottaa aineiston vastaamaan tutkimuksen perusjoukkoa (15-74-vuotiaat mannersuomalaiset). Tilastokeskus käytti painotuksessa väestötietoina tammikuun lopun 2022 tietoja (4 081 151 henkilöä). Vastaajille muodostettiin korottava ja vastauskatoa oikaiseva estimointipaino. Korottavuus mahdollistaa sen, että laskettaessa kokonaismääräestimaatteja tulokset ovat tarkastelussa kohdeperusjoukon tasolla. Tällöin painokerroin voidaan tulkita niin, että tutkimukseen osallistunut henkilö edustaa painonsa osoittaman määrän henkilöitä perusjoukossa. Aineiston painotuksen lähtökohtana oli peruspainot, jotka muodostettiin jakamalla perusjoukon koko vastanneiden määrällä, eli peruspainoiksi muodostui kaikille vastanneille 4 081 151 /1 131. Painojen kalibroinnissa peruspainoja muunnettiin niin, että painojen avulla kyselyyn vastanneet edustavat perusjoukkoa käytettyjen kalibrointimuuttujien suhteen. Kalibrointimuuttujina olivat sukupuoli, alue, 10-vuotisikäryhmä ja koulutusaste. Kalibrointiin käytettiin SAS-makro-ohjelmaa (Ranskassa kehitetty CALMAR2-makro).

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Tilastokeskus & Valtioneuvoston kanslia: Kansalaispulssi 3/2022 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2022-04-01). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3656

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Muu materiaali

Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.

Lisätietoja Tilastokeskuksen Kansalaispulssi-sivulla.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Kansalaispulssi 3/2022. Tutkimusseloste 16.3.2022 [verkkodokumentti]. Helsinki: Tilastokeskus.Tietovarannot/Tiedonkeruupalvelut. https://www.stat.fi/static/media/uploads/tup/htpalvelut/kansalaispulssi/kansalaispulssi_03_2022_tutkimusseloste.pdf [viitattu 1.4.2022]

Julkaisut aineistosta Tooltip

Kansalaispulssi 3/2022. Tutkimusseloste 16.3.2022 [verkkodokumentti]. Helsinki: Tilastokeskus.Tietovarannot/Tiedonkeruupalvelut. https://www.stat.fi/static/media/uploads/tup/htpalvelut/kansalaispulssi/kansalaispulssi_03_2022_tutkimusseloste.pdf [viitattu 1.4.2022]

Kansalaispulssi 17.3.2022. Kansalaispulssi: 33. kierros. Verkkokysely 9.3.-14.3.2022. 15-74-vuotiaat mannersuomalaiset. [verkkodokumentti]. Helsinki: Valtioneuvosto. VNK Strategiaosasto. https://valtioneuvosto.fi/ajankohtaista/kansalaispulssi/yhteenvedot [viitattu 1.12.2022].

Saario, Pihla (2023). Sosioekonomiset erot koetussa stressissä - yhteiskunnallisten kriisien ja sosiaalisen luottamuksen merkitys. Sosiaalitieteiden maisterintutkielma. Helsinki: Helsingin yliopiston kirjasto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.