FSD3658 Diplomaattien Twitter-kysely 2021

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Diplomaattien Twitter-kysely 2021

Aineistonumero

FSD3658

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3658
https://doi.org/10.60686/t-fsd3658

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

Sisällön kuvaus

Aineisto perustuu Twitteriä työssään käyttäville diplomaateille suunnattuun kyselyyn. Kyselyyn vastasi 108 islantilaista, ruotsalaista, suomalaista, tanskalaista ja virolaista diplomaattia.

Kyselyssä kartoitettiin suurlähetystöissä työskentelevien diplomaattien käsityksiä omasta vuorovaikutusosallisuudestaan Twitterissä sekä heidän aktiivisuuttaan twiittaamisen, uudelleentwiittaamisen, tykkäämisen sekä muiden käyttäjien ja uutisten seuraamisen suhteen. Vastaajia pyydettiin myös arvioimaan, miten hyvin heidän oma Twitterin käyttönsä täyttää sille asetetut tavoitteet ja mitä hyötyä Twitter-viestinnästä on heidän edustamansa valtion kannalta.

Kysely perustuu suurelta osin kahden tutkimusmittarin käyttöön. Vuorovaikutusosallisuutta mitattiin 18-osaisella Interaction Involvement Scale:lla, jonka sanoitusta muokattiin Twitter-viestintään sopivaksi. Twitter-viestinnän hyötyjä mitattiin 10-osaisella Public Relations Value Assessment -tutkimusmittarilla, jota myös muokattiin kontekstiin sopivaksi.

Taustamuuttujina aineistossa ovat vastaajan toimipaikka (maantieteellinen alue) sekä tehtävä ja asema omassa suurlähetystössä.

Asiasanat

Twitter; diplomatia; kansainväliset suhteet; kuunteleminen; sosiaalinen media; suhdetoiminta; viestintä; vuorovaikutus

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Rikkonen, Lassi (Tampereen yliopisto)

Ajallinen kattavuus

2021

Aineistonkeruun ajankohta

2021-01-07 – 2021-04-01

Maa

Suomi, Ruotsi, Viro, Islanti, Tanska

Kohdealue

Eurooppa (EU:n jäsenvaltio), Eurooppa (ei EU:n jäsenvaltio), Itä-, Kaakkois-, ja Etelä-Aasia, Lähi-itä tai Pohjois-Afrikka, Venäjä tai Keski-Aasia, Saharan eteläpuolinen Afrikka, Pohjois-Amerikka ja Oseania, Latinalainen Amerikka ja Karibia

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

suomalaiset, islantilaiset, tanskalaiset, ruotsalaiset ja virolaiset suurlähetystöissä työskentelevät diplomaatit

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Aineistonkeruun alkuvaiheessa kunkin kohdevaltion ulkoasiainministeriötä lähestyttiin sähköpostitse ja tiedusteltiin mahdollisuutta kerätä aineistoa yhteistyössä heidän kanssaan. Kaikissa tapauksissa tutkimuspyyntö tutkimukseen osallistumisesta toimitettiin vastaajille sähköpostitse. Tutkimuspyynnön yhteydessä osallistujille toimitettiin linkki verkkolomakkeeseen ja tutkimuksen tietosuojailmoitus.

Islannin, Suomen ja Viron kohdalla toimittiin seuraavasti: Tutkimuspyyntö lähetettiin ulkoasiainministeriön edustajan toimesta sellaisille suurlähetystöissä työskenteleville henkilöille, joiden tiedettiin käyttävän työssään Twitteriä.

Ruotsin ja Tanskan osalta toimittiin seuraavasti: Tutkija lähetti tutkimuspyynnön ulkoasiainministeriön luvalla kummankin valtion jokaiseen suurlähetystöön.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

45 muuttujaa ja 108 havaintoa.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tunnisteellisuussyistä tutkija on poistanut aineistosta taustamuuttujat, jotka antoivat tietoa vastaajan sukupuolesta, ikäryhmästä, hänen edustamastaan valtiosta sekä muista sosiaalisen median alustoista, joita hän käyttää työssään Twitterin ohella.

Suomalaiset vastaajat ovat aineistossa yliedustettuna.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Isotalus, Pekka (Tampereen yliopisto) & Rikkonen, Lassi (Tampereen yliopisto) & Haukkala, Hiski (Tampereen yliopisto): Diplomaattien Twitter-kysely 2021 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2023-06-29). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3658

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Rikkonen, L. & Isotalus, P. (2022). Twitter-diplomatiasta: Ulkopolitiikan ammattilaiset julkisen diplomatian viestijöinä. Prologi. Viestinnän ja vuorovaikutuksen tieteellinen aikakauslehti, 18(1), 6-26. https://doi.org/10.33352/prlg.119361

Rikkonen, L., Isotalus, P. & Haukkala, H. (2022). Listening in a masspersonal context: Examining professional diplomats' interaction involvement on Twitter [E-pub ahead of print]. International Journal of Listening. https://doi.org/10.1080/10904018.2022.2065276

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.