Kuvailu on saatavilla vain suomeksi (tulossa: englanninkielinen).

FSD3675 eMielipide 2019

Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

  • Kuvailu on saatavilla vain tällä kielellä (tulossa: englanninkielinen)

Aineistoon liittyvät tiedostot

  • Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja

Tekijät

  • The Finnish Research Infrastructure for Public Opinion (FIRIPO)

Asiasanat

eduskuntavaalit, europarlamenttivaalit, luottamus, mielipiteet, poliitikot, poliittiset asenteet, politiikka, puolueet, vaalit, äänestyskäyttäytyminen, äänestäminen

Sisällön kuvaus

Aineisto eMielipide 2019 käsittää kahdeksalla kyselykierroksella kerättyjä mielipidemittauksia ja eduskuntavaaleihin liittyviä näkemyksiä toistuvasti samoilta vastaajilta. Vuoden 2019 eduskuntavaalien ja europarlamenttivaalien aikaan kerätyssä aineistossa tarkastellaan vastaajien näkemyksiä politiikasta ja näkemyksien muuttumista niin vaaleja lähestyttäessä kuin vaalien jälkeenkin. Tehdyllä kyselyllä on pyritty hahmottamaan kansalaisten poliittista osallistumista ja äänestyskäyttäytymistä. Kyselyiden pohjalta luotiin myös Suomen täysi-ikäistä väestöä edustava verkkopaneeli nimeltä Kansalaismielipide. Verkkopaneeli on osa kansallisen yleisen mielipiteen mittaamisen infrastruktuuria (FIRIPO).

Alussa kartoitettiin vastaajan äänestyskäyttäytymistä, eli aikooko vastaaja äänestää, ja jos aikoo, niin mitä puoluetta on suunnitellut äänestävänsä. Kysyttiin, saako vastaaja tietoa vaaleista esimerkiksi television, radion, lehtien vai Internetin kautta, ja miten usein vastaaja seuraa eri medioita.

Osallistujilta kysyttiin poliittisista asenteista ja mielipiteistä sekä luottamuksesta erilaisia poliittisia instituutioita kohtaan. Lisäksi osallistujilta kysyttiin luottamuksesta kuvitteellisiin kansanedustajiin, mikäli media olisi uutisoinut heistä epäsuotuisalla tavalla.

Taustamuuttujia aineistossa ovat vastaajan ikä, sukupuoli, koulutustaso, elämäntilanne, äidinkieli, vaalialue ja maakunta.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI 2.0 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.