FSD3678 Terveys ja videopelaaminen: pelaajien haastattelut 2021

Aineiston nimi

Terveys ja videopelaaminen: pelaajien haastattelut 2021

Aineistonumero

FSD3678

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3678

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

Sisällön kuvaus

Aineisto koostuu paljon videopelejä pelaavien henkilöiden haastattelulitteraatioista. Haastateltavia on valittu kahdesta eri kohderyhmästä. Osa haastateltavista on videopelejä kilpailullisesti vähintään 30 tuntia viikossa pelaavia henkilöitä, ja osa pelaamisen takia apua hakeneita henkilöitä. Aineisto on osa seurantatutkimusta.

Haastatteluissa vastaajaa pyydettiin aluksi kertomaan siitä, miten pelaaminen sai hänen kohdallaan alkunsa. Haastateltavaa pyydettiin myös kertomaan työurastaan, perheestään ja ystävistään. Seuraavaksi pyydettiin kuvailemaan normaali pelipäivä tai -viikko. Haastateltavaa pyydettiin lisäksi muun muassa kuvailemaan mahdollisimman yksityiskohtaisesti yksi pelaamiskokemus edelliseltä kuukaudelta. Haastatteluissa kysyttiin myös tutkittavan muista harrastuksista sekä tyytyväisyydestä sen hetkiseen työhön. Pelaamiseen liittyen kysyttiin myös esimerkiksi sitä, pelaako haastateltava omasta mielestään liian paljon.

Taustatietona mainitaan mm. sukupuoli, haastatteluajankohta sekä tieto siitä, kumpaan haastateltavien ryhmään tutkittava kuuluu. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.

Asiasanat

elektroninen urheilu; elämänhallinta; harrastukset; liikunta; nettiriippuvuus; pelihimo; riippuvuus; sosiaalinen vuorovaikutus; sosiaaliset suhteet; tietokonepelit; työyhteisöt; vapaa-aika

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.

Kerääjät

  • Siutila, Miia (Turun yliopisto)
  • Karhulahti, Veli-Matti (Jyväskylän yliopisto)

Rahoittajat

  • Työsuojelurahasto (200349)
  • Suomen Akatemia (312397)

Aineistonkeruun ajankohta

2021-01-07 – 2021-12-31

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Digitaaliseen pelaamiseen apua hakeneet henkilöt sekä vähintään 30 tuntia viikossa e-urheilupeliä pelaavat henkilöt

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Osallistujat rekrytointiin avoimen kutsun avulla. Ensimmäisessä ryhmässä kutsua jaettiin peliongelmiin apua tarjoavien tahojen kautta. Toisessa ryhmässä käytettiin avoimen kutsun lisäksi Kanaliigan, Pappaliigan ja Gamers Unitedin sosiaalista mediaa.

Aineistonkeruun tekniikka

Verkkohaastattelu (Haastattelut toteutettiin Zoomin välityksellä.)

Keruuväline tai –ohje

Haastatteluteemat tai haastattelurunko (Haastatteluissa käytettiin Phenomenology of Play -haastattelurunkoa. Molemmat haastattelijat kysyivät vuorotellen kysymyksiä.)

Aineiston määrä

16 litteraatiota odt-muodossa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Katso myös

FSD3673 Pelaaminen, työ ja terveys -kysely 2022

FSD3685 Terveys ja videopelaaminen: asiantuntijoiden haastattelut 2021

FSD3689 Pelaaminen, työ ja terveys -kysely 2021

FSD3798 Terveys ja videopelaaminen: pelaajien seurantahaastattelut 2022

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tekijä on anonymisoinut aineistoa poistamalla siitä suoria tunnisteita (esim. nimet) ja epäsuoria tunnisteita (esim. paikkakunnat, tarkat iät, yksityiskohtaisia työ- ja koulutustietoja). Tietoarkistossa anonymisointia tarkennettiin joidenkin haastattelujen kohdalla, sekä lisäksi anonymisoitiin kokonaan yksi haastattelu. Tietoarkiston tekemä anonymisointi on merkitty [[tuplahakasulkeilla]].

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Siutila, Miia (Turun yliopisto) & Karhulahti, Veli-Matti (Jyväskylän yliopisto) & Korhonen, Venla (Jyväskylän yliopisto) & Laitinen, Tanja (Jyväskylän yliopisto): Terveys ja videopelaaminen: pelaajien haastattelut 2021 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2023-05-03). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3678

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Karhulahti, V. M., Siutila, M., Vahlo, J., & Koskimaa, R. (2022). Phenomenological strands for gaming disorder and esports play: a qualitative registered report. Collabra: Psychology, 8(1), 38819. https://doi.org/10.1525/collabra.38819

Karhulahti, Veli-Matti; Siutila, Miia; Vahlo, Jukka; Koskimaa, Raine. Life Thinning and Gaming Disorder: A Longitudinal Qualitative Registered Report. Peer Community Journal, Volume 3 (2023), article no. e83.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.