FSD3693 Festivaalibarometri 2020

Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Festivaalibarometri 2020

Aineistonumero

FSD3693

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3693
https://doi.org/10.60686/t-fsd3693

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Kinnunen, Maarit (Lapin yliopisto. Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti)

Sisällön kuvaus

Festivaalibarometri kokoaa tietoa suurten rytmimusiikkifestivaalien kävijöistä ja seuraa kävijöiden musiikki- ja festivaalimieltymysten muuttumista vuosien kuluessa. Vuonna 2020 mukana oli myös kysymyksiä liittyen koronapandemiaan. Aineisto sisältää kolme avokysymystä, joiden vastaukset soveltuvat myös laadulliseen analyysiin. Tutkimuksen toteutuksessa olivat mukana LiveFIN ry, Lapin yliopiston matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia sekä tutkimukseen osallistuneet festivaalit.

Kyselyn alussa vastaaja valitsee festivaalin, jota hänen vastauksensa kyselyn ensimmäiseen osioon koskee. Vastaajan tuli olla osallistunut kyseiselle festivaalille vuonna 2019 tai sitä ennen. Tähän valittuun festivaaliin liittyen kysyttiin vastaajan tyytyväisyyttä festivaaliin ja pyydettiin arvioimaan sen vaikutuksia järjestyspaikkakunnalle. Seuraavaksi kysyttiin, paljonko rahaa vastaaja käytti festivaalialueella ja sen ulkopuolella.

Yleisemmässä osassa kyselyä vastaajaa pyydettiin arvioimaan suomalaisia festivaaleja eri osa-alueittain. Kysyttiin esimerkiksi, mikä saisi vastaajan osallistumaan festivaaleille useammin. Edelleen kartoitettiin festivaalielämyksen kannalta tärkeitä asioita liittyen muun muassa esiintyjiin ja ohjelmistoon, ruokailu- ja anniskelupalveluihin, festivaalialueeseen ja festivaalien arvoihin.

Hintoihin liittyviä tekijöitä tarkasteltiin muun muassa kysymällä, kuinka paljon eri tuotteet tai palvelut saisivat maksaa. Seuraavaksi kysyttiin vastaajien todennäköisyyttä osallistua festivaaleille tulevina vuosina ja kartoitettiin avokysymyksellä syitä siihen, miksi osallistumista pidetään epätodennäköisenä. Lisäksi selvitettiin mieluisimpia musiikkityylejä, suhdetta musiikkiin sekä mitä festivaalia vastaaja pitää Suomessa kiinnostavimpana. Lopuksi esitettiin väittämiä koronapandemian vaikutuksiin liittyen sekä avokysymys siitä, miten pandemia on vaikuttanut vastaajan suhtautumiseen festivaaleihin.

Taustamuuttujina ovat syntymävuosi, sukupuoli, suurimmat kaupungit, muut kunnat maakunnittain, koulutus, ammattiryhmä, yhteiskuntaluokka ja vuositulot. Kyselyn avulla voidaan tehdä ajallista vertailua sarjan muihin aineistoihin, sillä useampana vuonna vastanneet voidaan yhdistää id-muuttujan avulla.

Asiasanat

COVID-19; arvot (käsitykset); elämyspalvelut; festivaalit; kulttuuritapahtumat; mielipiteet; musiikki; ohjelmistot (taiteet); populaarimusiikki; tapahtuma-ala

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Festivaalibarometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.

Kerääjät

  • Kinnunen, Maarit (Lapin yliopisto. Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti)

Rahoittajat

  • Musiikin edistämissäätiö (MES)

Ajallinen kattavuus

2020

Aineistonkeruun ajankohta

2020-10-08 – 2020-11-15

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

22 kohdefestivaalin kävijät: Blockfest, Flow Festival, Himos Juhannus, Ilosaarirock, Kuopiorock, LPRHC Fest, Nummirock, Pori Jazz, Porispere, Provinssi, Qstock, Rockfest, Rockfestari Naamat, Ruisrock, Sideways, Solar Sound Festival, Suomipop festivaali Oulu, Suomipop festivaali Jyväskylä, Tammerfest, Tikkurila Festivaali, Tuska ja Wanaja Festival.

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Festivaalibarometriin osallistuneet festivaalit jakoivat verkkokyselylinkkiä sosiaalisessa mediassa. Festivaalien postauksia seuraavat henkilöt päättivät itse, osallistuvatko tutkimukseen vai eivät. Vastaajien kesken arvottiin festivaalien antamia palkintoja (yleensä pääsylippuja).

Pitkittäistutkimukseen osallistuville verkkolomake lähetettiin sähköpostilla ennen festivaalien julkaisemaa kyselyä. He olivat ilmoittaneet vuoden 2018 kyselyssä, että haluavat osallistua pitkittäistutkimukseen, ja olivat luovuttaneet sähköpostiosoitteensa tätä tarkoitusta varten. Vastaajista 721 osallistui pitkittäistutkimukseen (vuodesta 2014 mukana olleita oli 206, vuodesta 2016 mukana olleita oli 152 ja vuodesta 2018 mukana olleita oli 363).

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tietoarkistossa aineistosta poistettiin tarkat kuntamuuttujat sekä kaksi muu, mikä -tyyppistä avomuuttujaa liittyen parisuhdetilanteeseen ja ammattiryhmään. Kuntamuuttujien tilalle muodostettiin maakuntamuuttuja sekä muuttuja, johon on listattu suurimmat kaupungit.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Kinnunen, Maarit (Lapin yliopisto): Festivaalibarometri 2020 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2024-01-08). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3693

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Kinnunen, M., & Honkanen, A. (2021). Impacts of the COVID-19 pandemic on music festival attendees. Popular Music, 40(3-4), 317-346.

Kinnunen, M., & Luonila, M. (2021). Festivaali- ja venuebarometri 2020: Yleisön käsitykset festivaaleista ja konserttipaikoista koronarajoitusten keskellä. (Sibelius-Akatemian selvityksiä ja raportteja 24.) Helsinki: Sibelius-Akatemia. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-329-249-9

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.