FSD3769 Lapsiuhritutkimus 2022
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Lapsiuhritutkimus 2022
Aineistonumero
FSD3769
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3769https://doi.org/10.60686/t-fsd3769
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Mielityinen, Laura (Tampereen yliopisto)
- Hautamäki, Sari (Tampereen yliopisto)
- Hakala, Venla (Tampereen yliopisto)
- Ellonen, Noora (Tampereen yliopisto)
Sisällön kuvaus
Vuoden 2022 Lapsiuhritutkimuksessa selvitettiin peruskoulun kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisten elämäntilannetta sekä väkivalta-, rikos- ja kiusaamiskokemuksia. Tarkasteltavina ovat muun muassa lapsiin kohdistuneet tai lähipiirissä tapahtuneet ryöstöt, varkaudet, uhkaukset, pahoinpitelyt, perheväkivalta, kuritusväkivalta, ikätovereiden keskinäinen väkivalta, seksuaalinen väkivalta ja seksuaalinen kanssakäyminen sekä internetin välityksellä tapahtuva häirintä. Aineisto kerättiin sähköisenä kyselynä oppitunnin aikana. Edelliseen keruuseen vuonna 2013 verraten uudistettiin erityisesti digitaalisissa ympäristöissä tapahtuvaa väkivaltaa mittaavaa osuutta.
Aluksi vastaajalta kysyttiin tietoja kodista, perherakenteesta, vapaa-ajan vietosta, perhe- ja ystäväsuhteista, terveydentilasta sekä mahdollisista päihteiden käyttöä koskevista kokemuksista. Vastaaja sai lisäksi kertoa harrastuksistaan. Seuraavaksi vastaajalta kysyttiin harrastustoiminnan ohjaajan tai valmentajan aloitteesta mahdollisesti tapahtuneista asiattomuuksista, kuten lyömisestä, uhkailemisesta, seksuaaliseen kanssakäymiseen rohkaisemisesta tai päihteiden tarjoamisesta.
Lasten ja nuorten kokemaa rikoksen kohteeksi joutumista kartoitettiin kysymyksillä ryöstöistä, varkauksista, vahingonteoista, pahoinpitelyistä ja niiden yrityksistä sekä uhkauksista. Kokemuksia kartoitettiin kysymällä muun muassa kuinka monta kertaa vastaaja on joutunut edellä mainittujen tekojen uhriksi ja onko hän näiden tekojen seurauksena loukkaantunut. Lisäksi tiedusteltiin tapahtumapaikkaa sekä tekijän sukupuolta, ikää, kansallista alkuperää ja omaa sekä tekijän päihteiden käyttöä. Ikätovereiden ja sisarusten välisiä väkivaltakokemuksia tarkasteltiin kysymyksillä pahoinpitelyistä sekä henkisestä ja fyysisestä kiusaamisesta. Aiempien kysymysten mukaisesti vastaaja sai määritellä tarkemmin kuka tai ketkä olivat tekijöitä sekä missä teot tapahtuivat.
Kyselyssä kartoitettiin myös tilanteita, joissa lapsi on nähnyt jonkun toisen joutuvan väkivallan uhriksi. Liittyen kokemuksiin vanhempien ja lapsien välisistä erimielisyyksistä kysyttiin, onko äiti tai isä muun muassa haukkunut, uhannut väkivallalla, tukistanut tai antanut selkäsaunan riitatilanteessa lapsen kanssa. Vastaajan kokemuksia sukupuolisesta lähentelystä tai kanssakäymisestä tapahtumahetkellä vähintään viisi vuotta itseä vanhempien ihmisten kanssa kartoitettiin useilla kysymyksillä. Tiedusteltiin, mitä tapahtui, kenen kanssa, minkä ikäisenä ja kuinka monta kertaa. Lisäksi yhdeksäsluokkalaisten vastaajien osalta kartoitettiin seksuaalisia kokemuksia, kuten ensisuudelmaa, seurustelusuhteita ja seksiä, ikätovereiden kanssa.
Taustamuuttujina ovat muun muassa vastaajan luokka-aste, sukupuoli, syntymämaa luokiteltuna, kotikieli ja perherakenne sekä äidin ja isän ikäryhmä, syntymämaa luokiteltuna ja koulutustaso.
Asiasanat
henkinen väkivalta; häirintä; kouluikäiset; koulukiusaaminen; kuritus; lapset (ikäryhmät); nettikiusaaminen; nuoret; perheväkivalta; päihteet; seksuaalinen hyväksikäyttö; seksuaalinen käyttäytyminen; vanhempi-lapsisuhde; varallisuusrikokset; väkivaltarikokset
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Rikollisuus ja lainvalvonta (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Lapset (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Nuoret (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
LapsiuhritutkimuksetJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Mielityinen, Laura (Tampereen yliopisto)
- Hautamäki, Sari (Tampereen yliopisto)
- Hakala, Venla (Tampereen yliopisto)
- Ellonen, Noora (Tampereen yliopisto)
Rahoittajat
- Valtioneuvoston kanslia
Ajallinen kattavuus
2022
Aineistonkeruun ajankohta
2022-05-16 – 2022-06-03
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Suomen- ja ruotsinkielisten peruskoulujen kuudes- ja yhdeksäsluokkalaiset vuonna 2022
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta
Tutkimuksen otos laadittiin Tilastokeskuksessa vuoden 2021 koulutietojen perusteella, ja se toteutettiin kaksivaiheisena. Ensimmäisessä vaiheessa kuudes- ja yhdeksäsluokkalaiset poimittiin erillisinä otoksina muodostaen yhteensä neljä otosta: suomenkieliset kuudesluokkalaiset, suomenkieliset yhdeksäsluokkalaiset, ruotsinkieliset kuudesluokkalaiset ja ruotsinkieliset yhdeksäsluokkalaiset. Otoksista poistettiin koulut, joissa kuudesluokkalaisia oli alle 6 ja/tai yhdeksäsluokkalaisia alle 10. Näistä neljästä otoskehikosta poimittiin kouluja ositettuina ryväsotantoina ja ne ositettiin aluehallintoviraston ja tilastollisen kuntaryhmän mukaan. Poimittavien koulujen määrän määritti kuudes- tai yhdeksäsluokkalaisten oppilaiden määrän suhteellinen osuus koko perusjoukosta kyseenomaisessa ositteessa.
Otoksen toisessa vaiheessa ensimmäisessä vaiheessa valituista kouluista poimittiin satunaisesti luokkia niin, että kuudensia luokkia poimittiin yksi, mikäli koulussa oli alle 50 oppilasta, kaksi, mikäli oppilaita oli 50 - 120 ja kolme, mikäli oppilaita oli yli 120. Yhdeksäsluokkalaisten kohdalla poimittiin yksi luokka, mikäli oppilaita oli alle 50, kaksi, mikäli oppilaita oli 50 - 100 ja kolme, mikäli oppilaita oli yli 100. Poiminnan lopputuloksena saatiin otos, jonka koko oli 700 koulua ja 23 049 oppilasta.
Ahvenanmaalla koulut poimittiin ositettuna tilastollisen kuntaryhmityksen mukaan. Ositteista poimittiin kolme koulua kuudesluokkalaisista ja kaksi koulua yhdeksäsluokkalaisista, jolloin Ahvenanmaan osalta otos oli viisi koulua. Lopullinen otos edustaa koko Suomen (Manner Suomi ja Ahvenanmaa) suomen- ja ruotsinkielisiä kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisia. Otoksen muodosti Tilastokeskus.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
29,6
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Tutkija on tunnisteellisuussyistä poistanut muun muassa tiedon koulusta sekä luokitellut vastaajan asuinalueen.
Tietoarkistossa aineistosta on tunnisteellisuussyistä poistettu suurin osa avomuuttujista sekä muu, mikä -tyyppiset vastaukset. Myös vastaajan ikä ja vanhempien ammatit on poistettu. Lisäksi sisarusten lukumäärät ja vastaajan sekä vanhempien syntymämaat on luokiteltu.
Painokertoimet
Vastausaineiston kullekin vastanneelle muodostettiin kaksi painokerrointa. OTOSPAINO on korottava, eli laskettaessa kokonaismääräestimaatteja tulokset ovat tarkasteltavissa kohdeperusjoukon tasolla. OTOSPAINO voidaan tulkita niin, että kukin vastannut oppilas edustaa painonsa osoittaman määrän oppilaita kohdeperusjoukossa. ANALYYSIPAINO ei sisällä korottavaa vaikutusta, vaan painon arvot vaihtelevat ykkösen molemmin puolin ja painojen summaksi tulee vastausaineiston koko.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Mielityinen, Laura (Tampereen yliopisto) & Hautamäki, Sari (Tampereen yliopisto) & Hakala, Venla (Tampereen yliopisto) & Ellonen, Noora (Tampereen yliopisto): Lapsiuhritutkimus 2022 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2023-11-01). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3769
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Muu materiaali
Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.
Julkaisut aineistosta
Hakala, Venla (2023). Translasten ja -nuorten perheväkivaltakokemukset. Kriminologia 3 (2), 73-97.
Hakala, V., Mielityinen, L. & Ellonen, N. (2023) Lasten kokemukset väkivaltakyselyyn vastaamisesta. Yhteiskuntapolitiikka, hyväksytty julkaistavaksi.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.