Kuvailu on saatavilla vain suomeksi (tulossa: englanninkielinen).

FSD3770 Yksinäisyysbarometri 2023

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

  • Kuvailu on saatavilla vain tällä kielellä (tulossa: englanninkielinen)

Aineistoon liittyvät tiedostot

Tekijät

  • Suomen Punainen Risti
  • Taloustutkimus Oy

Asiasanat

henkinen hyvinvointi, hyvinvointi, ihmissuhteet, kokemukset, sosiaalinen elämä, sosiaalinen vuorovaikutus, sosiaaliset suhteet, tunteet, ulkopuolisuus, yksinolo, yksinäisyys

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa selvitettiin koettua yksinäisyyttä sekä mielipiteitä yksinäisyyteen liittyvistä asioista Suomessa. Tutkimuksen on toteuttanut Taloustutkimus Oy Suomen Punaisen Ristin toimeksiannosta.

Aluksi vastaajalta kysyttiin, kuinka usein hän kokee, että löytää seuraa, kun sitä haluaa. Samassa kysyttiin, kuinka pitkään on kokenut näin sekä kuinka vahvasti hänestä tuntuu tältä. Samat kysymykset kysyttiin liittyen väitteeseen 'on ihmisiä, jotka todella ymmärtävät minua'. Seuraavaksi vastaajalta tiedusteltiin, kuinka usein hän kokee yksinäisyyttä, tuntee itsensä eristäytyneeksi muista ihmisistä ja tuntee itsensä ulkopuolelle jätetyksi.

Seuraavaksi yksinäisyyttä kokeneilta kysyttiin, kuinka pitkään yksinäisyys on jatkunut sekä, mistä luulee yksinäisyyden johtuvan. Edelleen vastaajalta tiedusteltiin, mistä hän on hakenut apua yksinäisyyteen. Avokysymyksinä vastaajalta kysyttiin, millä keinoilla hän on helpottanut yksinäisyyttä sekä, mitä hän toivoisi yksinäisyyden vähentämiseksi tehtävän. Lopuksi tiedusteltiin, kuinka vakavana ongelmana hän pitää yksinäisyyttä.

Taustamuuttujina ovat vastaajan sukupuoli, ikä, asuinalue- tai kunta ja maakunta, koulutus, ammatti luokiteltuna, talouden rakenne, talouden koko, kotona olevien lasten iät ja talouden bruttotulot.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.