FSD3786 Lastensuojelu lapsen etuna: haastattelut 2021-2022
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
- Aineistonäyte (PDF-tiedosto, suomenkielinen)
- Haastattelukysymykset (PDF-tiedosto, suomenkielinen)
- Haastattelukysymykset (PDF-tiedosto, suomenkielinen)
- Haastattelukysymykset (PDF-tiedosto, suomenkielinen)
- Haastattelukysymykset (PDF-tiedosto, suomenkielinen)
- Tutkimuskutsu (PDF-tiedosto, suomenkielinen)
Aineiston nimi
Lastensuojelu lapsen etuna: haastattelut 2021-2022
Aineistonumero
FSD3786
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3786https://doi.org/10.60686/t-fsd3786
Aineiston laatu
Kvalitatiivinen aineisto
Tekijät
- Pösö, Tarja (Tampereen yliopisto)
Sisällön kuvaus
Aineisto koostuu lapsiperhepalveluihin ja lastensuojeluun liittyvistä yksilö- ja ryhmähaastatteluista. Haastatteluissa käsitellään lapsen hyvinvoinnin arviointia ja siihen liittyvää prosessia tilanteissa, joissa keskeistä on kysymys siitä, onko kyse ”lastensuojeluasiasta”. Aineistoa on kerätty lastensuojelun ammattilaisilta ja esihenkilöiltä eri kuntaorganisaatioista sekä lastensuojelun asiakaskehittäjiltä ja kokemusasiantuntijoilta. Kokemusasiantuntijoina on nuoria aikuisia, joilla itsellään on kokemusta lastensuojelusta, sekä vanhempia, joiden lapsella on asiakaskokemusta lastensuojelusta.
Haastattelut koostuvat neljästä eri haastattelurungosta, jotka on kukin kohdistettu omalle kohderyhmälle. Kohderyhmiä ovat lastensuojelun ammattilaiset, esihenkilöt sekä kokemusasiantuntijat eli nuoret ja heidän vanhempansa. Ammattilaisille suunnatussa haastattelussa lähdettiin liikkeelle esittämällä haastateltaville kuvitteellinen tilanne perheneuvolan psykologin yhteydenoton taustalla. Seuraavat kysymykset käsittelevät sitä, mitä tästä yhteydenotosta voisi seurata. Ensimmäiseksi haastateltavilta kysyttiin kuvitteelliseen tilanteeseen liittyvästä arviointisuunnasta ja arvioinnin tekemisestä. Heiltä tiedusteltiin, kenen asiassa he mahdollisesti ryhtyisivät tekemään arviointia, ketkä arviointia tekisivät omassa organisaatiossa ja keitä he pyrkisivät ottamaan arviointiprosessiin mukaan. Lisäksi ammattilaisilta tiedusteltiin, onko heillä käytössä jokin toimintaa ohjaava arviointimalli tai ohjeistus. Tämän jälkeen käsiteltiin tarkemmin arvioitsijaan liittyviä tekijöitä, kuten henkilökohtaista näkemystä siitä, miten asiassa ensimmäiseksi etenisi.
Kolmannessa osiossa käsitellään kuvitteellisen tilanteen lapsiin ja perheeseen liittyviä tekijöitä. Haastateltavilta kysyttiin, mitkä tiedot tai tekijät vaikuttaisivat siihen, että tilanteessa päädytään orientoitumaan sosiaalihuoltolain mukaisiin palveluihin. Tämän jälkeen keskityttiin käsittelemään organisaatiota ja palvelujärjestelmää. Kysymykset liittyivät esimerkiksi siihen, miten käytössä olevat palvelut vaikuttavat arviointiin sekä miten eriävät näkemykset lapsen edun mukaisesta toiminnasta ratkaistaan. Lopuksi haastateltavilta tiedusteltiin, miten he pyrkisivät varmistamaan sen, että arviointi tehtäisiin lapsen edun mukaisesti, ja mitkä tekijät saattavat haastaa lapsen edun mukaista arviointia.
Taustatietoina ovat haastateltavan rooli ja työntekijöiden kohdalla mahdollinen tieto työtiimistä, esihenkilöasemasta sekä ammattinimikkeestä. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.
Asiasanat
arviointi; hyvinvointi; kokemusasiantuntijat; lapsen etu; lapset (ikäryhmät); lastensuojelu; moniammatillisuus; nuoret; palvelujärjestelmät; perheet; perhetyö; sosiaalipalvelut; sosiaalityö; sosiaalityöntekijät; tukeminen
Tieteenala/Aihealue
- Lääke- ja terveystieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Lapset (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalipalveluiden käyttö ja saatavuus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaaliturvajärjestelmä (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Yleinen terveydentila ja hyvinvointi (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.
Kerääjät
- Pösö, Tarja (Tampereen yliopisto)
- Lamponen, Tuuli (Tampereen yliopisto)
- Aarnio, Noora (Tampereen yliopisto)
- Heino, Eveliina (Tampereen yliopisto)
- Veistilä, Minna (Tampereen yliopisto)
- Repo, Jenni (Tampereen yliopisto)
Rahoittajat
- Sosiaali- ja terveysministeriö
Ajallinen kattavuus
2021 – 2022
Aineistonkeruun ajankohta
2021-10-01 – 2022-04-01
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havainto/aineistoyksikkötyyppi
Organisaatio
Tapahtuma/prosessi/toiminta
Perusjoukko/otos
Lastensuojelun ammattilaiset, esihenkilöt, asiakaskehittäjät ja kokemusasiantuntijat
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Havainto/aineistoyksiköiden valinta
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Ammattilaisten ryhmähaastatteluihin on pyydetty arviointityötä tekeviä ammattilaisten tiimejä valtakunnallisesti kattavasti nykyisten hyvinvointialueiden keskuskunnista ja satunnaisesti joistakin pienemmistä kunnista. Esihenkilöitä on pyydetty tutkimuksen saman alueellisen logiikan pohjalta niin, että esihenkilö olisi omassa organisaatiossaan lasten ja perheiden palvelutarpeen arvioinnista vastuussa. Asiakaskehittäjä/kokemusasiantuntijaryhmiä on pyydetty osallistumaan kyseistä toimintaa organisoivista järjestöistä tai kunnista valtakunnallisesti kattavasti ja niin, että mukana on sekä ns. lasten että vanhempien kokemusasiantuntijatoiminnan toimijoita.
Aineistonkeruun tekniikka
Kasvokkainen haastattelu
Puhelinhaastattelu
Verkkohaastattelu
Keruuväline tai –ohje
Haastatteluteemat tai haastattelurunko
Puolistrukturoitu lomake
Aineiston määrä
59 haastattelulitteraatiota odt-muodossa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.
Datatiedostojen kieli
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Tutkija on anonymisoinut aineistoa poistamalla tietoja haastateltavien nimistä, asuin- ja työpaikoista sekä karkeistamalla ammattinimikkeitä.
Tietoarkistossa aineistoa on anonymisoitu lisää tutkijan laatiman anonymisointilinjauksen mukaisesti poistamalla haastateltavien nimi- ja paikkakuntatietoja. Tietoarkiston tekemät anonymisointimerkinnät on tehty [[tuplahakasulkeilla]].
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Pösö, Tarja (Tampereen yliopisto): Lastensuojelu lapsen etuna: haastattelut 2021-2022 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2023-11-09). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3786
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Julkaisut aineistosta
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.