FSD3810 STN-tutkimusohjelmien 2015-2021 loppuarviointi: konsortioiden jäsenten itsearviointikysely 2022

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Tekijät

  • Suomen Akatemia. Strategisen tutkimuksen vastuualue

Asiasanat

arviointitutkimus, konsortiot, rahoitus, sidosryhmät, tiede, tutkimus, tutkimusohjelmat, vaikuttavuus, vuorovaikutus

Sisällön kuvaus

Kysely kartoitti Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamien, vuonna 2021 päättyneiden tutkimusohjelmien tieteellistä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta, onnistumista sekä ohjelmarahoituksen kehittämistarpeita. Vuosina 2015-2021 toimineet tutkimusohjelmat ovat Ilmastoneutraali ja resurssiniukka Suomi (PIHI), Tasa-arvoinen yhteiskunta (EQUA), Teknologiamurrokset ja muuttuvat instituutiot (TECH) sekä Muuttuvat hallinnan tavat ja aktiivinen kansalaisuus (CITIZEN, 2017-2021). Tutkimusohjelmissa oli yhteensä 20 tutkimuskonsortiota eli hankekokonaisuutta.

Vastaajia pyydettiin arvioimaan konsortionsa vaikuttavuutta STN-rahoituksen tavoitteiden, kuten monitieteisen otteen, laadukkaiden tutkimusprosessien, urakehityksen ja verkostoitumisen, edistämisessä. Vastaajat arvioivat myös millaista lisäarvoa oli STN-rahoituksen ominaispiirteillä, kuten laajoilla konsortioilla, suhteellisen pitkäjänteisellä rahoituksella, koordinoidulla ohjelmatoiminnalla ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden korostamisella.

Lisäksi vastaajat arvioivat konsortionsa monitieteisen yhteistyön merkitystä esimerkiksi tutkimuksen painopisteen valinnassa, tiedonkeruussa, tulosten soveltamisessa ja yleistämisessä sekä työskentelytavoissa. Kysyttiin myös, oliko eri STN-konsortioilla tutkimusyhteistyötä.

Lopuksi vastaajat arvioivat vuorovaikutusta sidosryhmien kanssa, esimerkiksi vuorovaikutuksen tavoitteellisuutta, määrää, kohderyhmien tavoittamista ja resursseja. Kysyttiin myös, miten strategisen tutkimuksen yhteiskunnallista merkittävyyttä ja vaikuttavuutta voisi vahvistaa entisestään.

Taustatietoina kysyttiin vastaajan tutkimuskonsortiota ja taustaorganisaatiota sekä tiedusteltiin, tunsiko vastaaja konsortion muut kumppanit entuudestaan.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.