FSD3816 Ekososiaalinen hyvinvointi ja osallisuus: asukashaastattelut 2021

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Ekososiaalinen hyvinvointi ja osallisuus: asukashaastattelut 2021

Aineistonumero

FSD3816

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3816
https://doi.org/10.60686/t-fsd3816

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

Sisällön kuvaus

Aineisto käsittelee Peltolammin ja Multisillan asukkaiden osallisuutta sekä kokemuksia asuinalueiden viihtyvyydestä ja toimivuudesta. Aineisto koostuu asukkaiden haastatteluista, joissa keskeisessä osassa ovat hyvinvointi, kestävyys ja asuinalueiden kehittäminen. Aineisto on kerätty osana Ekososiaalinen hyvinvointi ja osallisuus. Asuinalueen erilaistumisen uusi dynamiikka (EKOS) -lähiötutkimushanketta. Tutkimuksen toteuttivat EKOS-hankkeen tutkijat yhteistyössä EmergentCommunity-tutkimushankkeen tutkijoiden kanssa. EKOS ja EmergentCommunity ovat osa Yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan TaSSu-tutkimusyhteisöä.

Haastateltavilta tiedusteltiin ensin asuintietoja sekä kiinnittymistä asuinalueeseen. Heiltä kysyttiin, mitä asuinalue heille merkitsee ja mitä hyviä tai huonoja puolia siinä on. Lisäksi haastateltavilta kysyttiin, mikä heidät saa pysymään alueella ja mikä puolestaan saisi muuttamaan pois. Seuraavaksi haastatteluissa siirryttiin käsittelemään arkea alueella. Haastateltavia pyydettiin kuvailemaan normaalia päivän kulkua, kertomaan käyttämistään palveluista asuinalueella tai sen ulkopuolella sekä millaisiin aktiviteetteihin tai toimintoihin osallistuu. Haastateltavilta tiedusteltiin myös heidän sosiaalisista verkostoistansa asuinalueella sekä sen ulkopuolella. Erityisesti oltiin kiinnostuneita naapurien kanssa tapahtuvasta vuorovaikutuksesta, esimerkiksi naapuriavusta tai muista yhteisistä toiminnoista. Tämän jälkeen kysyttiin tarkemmin asuinalueen paikoista, mitkä ovat mieluisimpia ja missä taas ei mielellään käy. Haastateltavilta kysyttiin myös ajatuksia siitä, miten omasta arjesta saataisiin toimivampaa. Lopuksi haastateltavia pyydettiin pohtimaan, mitä hyvinvointi itselle tarkoittaa ja miten sitä pyrkii edistämään arjessa.

Seuraavassa osassa siirryttiin käsittelemään osallistumista asuinalueen kehittämiseen. Liikkeelle lähdettiin kysymällä ajatuksia kestävästä kehityksestä yleisesti ja asuinalueella sekä ilmastonmuutoksesta ja luonnon tilasta. Haastateltavilta kysyttiin, ovatko he miettineet omaa kulutusta kestävyyden näkökulmasta ja miten kestävyys ylipäätään näkyy omassa arjessa. Heiltä tiedusteltiin myös, onko asuinalueen yhteisöissä puhuttu kestävästä kehityksestä tai tehty jotain tämän eteen. Tämän jälkeen kysyttiin yleisesti ilmastonmuutoksesta, mitä sille pitäisi ylipäätään tehdä ja voisiko sille tehdä jotain paikallisesti. Lopuksi haastateltavilta tiedusteltiin, millainen olisi kestävä Peltolammi tai Multisilta sekä miten siellä elettäisiin ja oltaisiin.

Taustatietoina ovat päivämäärä, haastateltavan sukupuoli ja tieto haastattelijasta. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.

Asiasanat

asuinalueet; asuinympäristö; asukkaat; asuminen; ekologisuus; hyvinvointi; kehittäminen; kestävä kehitys; luonto; luontosuhde; lähipalvelut; merkitys (tärkeys); osallisuus; sosiaaliset verkostot; yhteisöllisyys

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Hynynen, Kaisa (Tampereen yliopisto)
  • Wallin, Antti (Tampereen yliopisto)

Rahoittajat

  • Ympäristöministeriö

Ajallinen kattavuus

2021

Aineistonkeruun ajankohta

2021-05 – 2021-06

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Tampere

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Peltolammin ja Multisillan asuinalueiden asukkaat

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Kutsu haastatteluun osoitettiin kahden lähiön asukkaille ja heitä tavoiteltiin lehtijutulla ja -mainoksella, somen alueellisissa ryhmissä mainostamalla, ja yleisille paikoille ja palveluihin jaetuilla postikorteilla.Kaikki tutkimuksesta kiinnostuneet kohdealueen asukkaat saivat ottaa meihin ohjeiden mukaan yhteyttä ja kutsuimme kaikki halukkaat haastatteluun. Aineisto kerättiin korona-aikaan, joten asukkaiden kasvokkaista kohtaamista tuli välttää. Osa haastatteluista toteutettiin puhelimen välityksellä, osa Teams-puhelu- ja videoyhteydellä, ja yksi toteutettiin kasvokkaisena haastatteluna.

Aineistonkeruun tekniikka

Puhelinhaastattelu

Kasvokkainen haastattelu

Verkkohaastattelu

Keruuväline tai –ohje

Haastatteluteemat tai haastattelurunko

Aineiston määrä

31 litteraatiota odt-muodossa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti, monikielinen ja suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on Tutkimustien toimesta poistettu ikään, ammattiin, työpaikkaan ja tarkkoihin paikannimiin viittaavia tunnistetietoja.

Aineistoon on tehty Tietoarkistossa lisäanonymisointia. Aineistosta on poistettu ja karkeistettu paikannimiä, tietoja kolmansista henkilöistä sekä asuin- ja muuttohistoriasta. Lisäksi aineistosta on poistettu yksilöivää tietoa liittyen asunnon tarkkaan sijaintiin, haastateltavan työnkuvaan ja perhemuotoon sekä muuhun yksilölliseen henkilöhistoriaan. Tietoarkiston aineistoon tekemät merkinnät on merkitty [[tuplahakasulkein]].

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Hynynen, Kaisa (Tampereen yliopisto) & Wallin, Antti (Tampereen yliopisto) & Häikiö, Liisa (Tampereen yliopisto): Ekososiaalinen hyvinvointi ja osallisuus: asukashaastattelut 2021 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2023-11-14). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3816

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Puumala, E. (2023). Arjen rutiinit ja kohtaamiset tärkeitä yhteisöllisyydelle ja kuulumisen tunteelle. Kestävä kaupunkikehitys -juttusarja. Politiikasta.fi. https://politiikasta.fi/arjen-rutiinit-ja-kohtaamiset-tarkeita-yhteisollisyydelle-ja-kuulumisen-tunteelle/

Lehtonen, P. (2023). Osallisuus muodostuu vastavoimana ulkopuolisuuden kokemukselle. Kestävä kaupunkikehitys -juttusarja. Politiikasta.fi. https://politiikasta.fi/osallisuus-muodostuu-vastavoimana-ulkopuolisuuden-kokemukselle/

Häikiö, L., Salminen, J. & Wallin, A. (2023). Kestävyys toteutuu arjen käytännöissä. Kestävä kaupunkikehitys -juttusarja. Politiikasta.fi. https://politiikasta.fi/kestavyys-toteutuu-arjen-kaytannoissa/

Wallin, Antti (2023) Green Neighbourhood Identity: How Residents Use Urban Nature Against Territorial Stigmatization in Finnish Housing Estates. Housing, Theory and Society, 40:5, 623-641, DOI:10.1080/14036096.2023.2242856

Wallin, Antti; Lehtonen, Pauliina; Salminen, Jarkko; Hynynen, Kaisa & Häikiö, Liisa (2024) Ekososiaalinen osallisuus kulttuurisuunnittelussa. Teoksessa Koskinen-Koivisto, E. & Kumpulainen, K. (Eds.) (2024). Kestävä kulttuurisuunnittelu. SoPhi.155. Jyväskylän yliopisto, 51-67. URN: URN:ISBN:978-951-39-9870-7

Wallin, Antti (2024, hyväksytty). Vihreän maankorkoeron teoria: kestävän kaupunkikehityksen investoinnit ja asuinalueiden erilaistuminen. Focus Localis.

Häikiö, L., Hynynen, K., Wallin, A., Lehtonen, P., Salminen, J., & Puumala, E. (2022). ORSI Politiikkasuositukset: Kestävä kaupunkikehitys tarvitsee asukastietoa. https://www.ecowelfare.fi/politiikkasuositukset/asukastieto/

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.