FSD3833 Opettajien ja opettajaopiskelijoiden kulttuurienväliset valmiudet 2019-2021
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Tekijät
- Rissanen, Inkeri (Tampereen yliopisto)
- Kuusisto, Elina (Tampereen yliopisto)
Asiasanat
aineenopettajat, erityisopettajat, etniset ryhmät, kulttuuri, kulttuurierot, luokanopettajat, maahanmuuttajat, monikulttuurisuus, moninaisuus, opettajat
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa selvitettiin opettajien ja opettajaopiskelijoiden käsityksiä ja näkemyksiä ihmisten ja ryhmien muovautuvuudesta sekä kulttuurisen moninaisuuden merkityksestä opetuksessa. Tutkimukseen on vastannut peruskoulun opettajia sekä Tampereen yliopiston pedagogisiin opintoihin osallistuvia opiskelijoita.
Aluksi kysyttiin vastaajien näkemyksiä ihmisten ja ihmisryhmien muutoskyvystä sekä kokemuksia ja asenteita liittyen kulttuuriseen moninaisuuteen. Tämän jälkeen pyydettiin arvioimaan ihmisten ja ihmisryhmien ominaisuuksia erilaisten väittämien ja näkökulmien kautta. Kyselyn toisessa osiossa pyydettiin pohtimaan opettamista kulttuurisesti moninaisissa konteksteissa. Vastaajilta tiedusteltiin esimerkiksi, kuinka paljon he ovat kohdanneet kulttuurista moninaisuutta työssään tai opinnoissaan, ja miten he itse arvioivat kulttuurisesti moninaisten oppilasryhmien opettamisen merkityksellisyyttä. Viimeisessä osiossa kysyttiin vielä kulttuureihin liittyvistä käsityksistä erilaisten näkökulmien kautta.
Taustamuuttujia ovat muun muassa sukupuoli, ikä luokiteltuna, opetuskokemus luokiteltuna, maakunta sekä koulun koko luokiteltuna.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.