FSD3846 Lapsibarometri 2022
Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Lapsibarometri 2022
Aineistonumero
FSD3846
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3846https://doi.org/10.60686/t-fsd3846
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Lapsiasiavaltuutetun toimisto
Sisällön kuvaus
Aineistossa selvitetään 6-7-vuotiaiden Suomessa asuvien lasten ajatuksia turvallisuudesta. Turvallisuutta käsitellään viiden teeman kautta, joita ovat turvallisuutta edistävät asiat, turvallisuuden kokeminen eri ympäristöissä, turvattomuuden kokemukset, turvallisuuden määritelmä ja lasten kokemukset haastattelusta.
Aluksi lapsen vanhemmalta kysyttiin taustatietoja, jonka jälkeen kysyttiin kysymyksiä lapselta itseltään. Ensimmäisenä lapselta kysyttiin asioista, jotka tuovat turvallisen olon. Turvallisuutta edistävät asiat jaettiin turvallisuutta edistäviin tavaroihin, paikkoihin ja ihmisiin. Seuraavaksi käsiteltiin turvallisuuden kokemista eri ympäristöissä. Lapselta kysyttiin turvallisuuden kokemuksesta esikoulussa ja ulkona. Lisäksi kysyttiin, mikä tekee tai tekisi ulkona olemisesta turvallista. Turvattomuuden kokemuksiin liittyen selvitettiin lasten pelon kokemuksia, pelkoa aiheuttavia asioita ja paikkoja sekä pelkoa helpottavia asioita. Turvallisuuden määritelmää tarkasteltiin kysymällä lapsilta suoraan, mitä he ajattelevat turvallisuuden tarkoittavan. Lopuksi kysyttiin mielipidettä kyselyyn vastaamisesta.
Aineiston taustamuuttujia ovat lapsen sukupuoli, maakunta ja suuralue, huoltajien ja lasten määrä taloudessa, vanhempien koulutustaso, talouden toimeentulo sekä haastattelussa käytetty kieli.
Asiasanat
esikoulu; esikouluikäiset; hyvinvointi; lapset (ikäryhmät); lapsuus; leikkikalut; pelko; tunteet; turvallisuus; turvattomuus; ympäristö
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Lapset (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
LapsibarometriJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on (A) vapaasti käytettävissä ilman rekisteröitymistä (CC BY 4.0).
Kerääjät
- Taloustutkimus Oy
Ajallinen kattavuus
2022
Aineistonkeruun ajankohta
2022-04-04 – 2022-05-31
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Suomessa asuvat 6-7-vuotiaat vuonna 2015 syntyneet lapset (poislukien Ahvenanmaa)
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta
Tutkimuksen otanta tehtiin satunnaisotannalla Digi- ja väestötietoviraston väestötietojärjestelmästä Manner-Suomen suomen- ja ruotsinkielisistä talouksista, joissa asui aineistonkeruuvaiheessa vuonna 2015 syntynyt lapsi. Aineistonkeruu kohdistettiin niihin lapsiin, joiden äidinkielenä on jompikumpi Suomen virallisista kielistä eli suomi tai ruotsi. Poiminnassa olivat mukana vain sellaiset henkilöt, joilla on väestötietojärjestelmässä kirjattu vakinainen osoite ja joilla ei ole turvakieltoa tai suoramarkkinointikieltoa. Otokseen poimittiin sekä lapsi että toinen hänen vanhemmistaan, ensisijaisesti äiti. Satunnaisotokseen poimittiin 6 000 henkilöä. Aineisto kerättiin puhelinhaastatteluilla, joita varten otokseen poimittujen vanhempien puhelinnumerot hankittiin Bisnode Oy:n henkilömarkkinointirekisteristä. Rekisteristä löytyi 2 130 vanhemman puhelinnumero. Otosta täydennettiin aineistonkeruun edetessä poimimalla 998 henkilön puhelinnumerollinen otos Digi- ja väestötietoviraston väestötietojärjestelmästä. Tiedotekirje lähetettiin yhteensä 3 128 kotitalouteen. Näistä 404 osallistui tutkimukseen. Tutkimuksesta kieltäytyneitä vanhempia tai lapsia oli 844. Loput 1 880 kotitaloutta olivat esimerkiksi sellaisia, joita ei tavoitettu tai joihin ei soitettu vastauskiintiön täytyttyä.
Tiedonkeruu toteutettiin lapsille kohdennetuilla puolistrukturoiduilla haastatteluilla. Puhelinhaastatteluja toteutti yhdeksän henkilöä ja niitä tehtiin suomeksi ja ruotsiksi. Haastattelut toteutettiin siten, että noin kahden viikon sisällä ennakkokirjeen lähettämisestä soitettiin lapsen vanhemman, ensisijaisesti äidin, puhelimeen ja kysyttiin halukkuutta osallistua tutkimukseen. Mikäli vanhempi ja lapsi antoivat suostumuksen ja heille sopi, tehtiin lapsen haastattelu heti, tai sovittiin tarpeen mukaan sopiva haastatteluaika. Haastattelijat kirjasivat lasten vastaukset sanasta sanaan juuri siten kuin lapsi vastauksensa sanoitti.
Keruumenetelmä
Puhelinhaastattelu
Keruuväline tai –ohje
Puolistrukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Tutkija on tunnisteellisuussyistä muodostanut postinumeromuuttujan pohjalta karkeammat aluemuuttujat (maakunta ja suuralue) sekä poistanut alkuperäisen postinumeromuuttujan. Lisäksi tutkija on poistanut avovastauksista henkilöiden ja lemmikkien nimet. Tutkijan tekemät poistot on merkitty (sulkein).
Tietoarkistossa on tunnisteellisuussyistä yhdistetty lasten lukumäärän ylimmät luokat.
Painokertoimet
Aineisto sisältää painomuuttujan, joka painottaa aineiston valtakunnallisesti edustavaksi lapsen iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Lapsiasiavaltuutetun toimisto: Lapsibarometri 2022 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2024-10-16). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3846
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Julkaisut aineistosta
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.