FSD3930 Kiertotalousbarometri: kansalaiskysely 2023

Tekijät

Asiasanat

ekologisuus, hyötykäyttö, jätteet, jätteiden lajittelu, kierrätys, kiertotalous, kuluttajakäyttäytyminen, kuluttajat, kulutus, ostaminen, tuotteet, ympäristö, ympäristövaikutukset

Sisällön kuvaus

Kiertotalousbarometrissa käsitellään kansalaisten kiertotalouteen liittyviä asenteita ja arkista käyttäytymistä. Kysely keskittyy kansalaisten kiertotaloustoimiin, eli erilaisiin kiertotaloutta edistäviin konkreettisiin ja arkisiin tekoihin. Lisäksi kyselyssä selvitetään näkemyksistä kiertotalouden sääntelyyn liittyen. Barometri toteutettiin Suomen ympäristökeskuksen toimesta Circwaste Life IP -hankkeessa yhteistyössä ympäristöministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa.

Aluksi kyselyssä tiedusteltiin vastaajan mielipidettä suurimmista ympäristöuhista. Tämän jälkeen selvitettiin, mitä erilaisia ympäristöön liittyviä toimia vastaaja on tehnyt viimeisen vuoden aikana. Vastaajalta kysyttiin esimerkiksi, onko hän vähentänyt energiankulutusta tai muuttanut ruokavaliota kasvispainotteisemmaksi. Vastaajan tuli lisäksi arvioida omaa ympäristötietoisuuttaan ja aktiivisuuttaan ympäristön hyväksi toimimisessa. Seuraavaksi vastaajalta kysyttiin hänen toimistaan tavaroiden ja palveluiden hankkimisen, vuokraamisen ja lainaamisen osalta kuluneen vuoden aikana. Samoin tiedusteltiin toimia tavaroiden ja palveluiden myymiseen tai muille vuokraamiseen liittyen. Lisäksi kysyttiin, kuinka monta käytettyä tuotetta vastaaja on hankkinut tai saanut vuoden aikana sekä millaisia toimia hän on tehnyt tavaroiden huoltamisen ja korjaamisen suhteen. Vastaajalta tiedusteltiin myös, miten pitkään hän käyttää erinäisiä tuotteita ennen kuin hankkii korvaavan tuotteen tilalle.

Seuraavaksi vastaajalta kysyttiin, mitä jätteitä kotitaloudessa lajitellaan erikseen. Biojätteet lajittelevilta kysyttiin lisäksi, minne lajiteltu biojäte laitetaan. Edelleen kotikompostointiin lajittelevilta tiedusteltiin, kuinka monta kiloa biojätettä kotikompostoriin laitetaan viikossa sekä kuinka monta kuukautta vuodessa biojätettä lajitellaan tällä tavalla. Seuraavaksi vastaajan tuli arvioida, kuinka monta muovikassillista ja kiloa sekajätettä kotitaloudessa syntyy keskimäärin viikon aikana. Lisäksi tiedusteltiin, mitkä tekijät auttaisivat lajittelemaan aktiivisemmin. Lopuksi vastaajalta kysyttiin näkemyksiä siihen, miten kulutusta tulisi ohjata esimerkiksi lainsäädännöllä, verotuksella tai muilla poliittisilla toimilla.

Taustamuuttujina ovat mm. vastaajan syntymävuosi, sukupuoli, maakunta, kotitaloudessa käytettävät kielet, koulutusaste, ammattiasema, kotitalouden henkilömäärä ja yhteenlasketut tulot, asunnon ja asuinpaikan tyyppi sekä puoluekanta.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.