Kuvailu on saatavilla vain suomeksi (tulossa: englanninkielinen).

FSD3970 Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus 2024

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

  • Kuvailu on saatavilla vain tällä kielellä (tulossa: englanninkielinen)

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus 2024

Aineistonumero

FSD3970

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3970
https://doi.org/10.60686/t-fsd3970

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Sisällön kuvaus

Vuoden 2024 tutkimuksessa kartoitettiin korkeakouluopiskelijoiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista terveydentilaa, keskeisiä terveyskäyttäytymisen piirteitä sekä terveyspalvelujen käyttöä ja mielipiteitä palvelujen laadusta. Lisäksi selvitettiin terveyteen, terveyskäyttäytymiseen ja opiskelukykyyn liittyviä tekijöitä, kuten sosiaalisia suhteita, opiskelua ja toimeentuloa. Kysely on osa KOTT-aineistosarjaa, joka toistuu noin neljän vuoden välein.

Aluksi kysyttiin koetusta turvallisuudesta, tulevaisuudenuskosta ja kriisitilanteista. Seuraavat kysymykset käsittelivät terveydentilaa, mm. lääkärin toteamia sairauksia, oppimisvaikeuksia, henkistä hyvinvointia, oireita, ehkäisyä, ruokailutottumuksia ja suhtautumista ruokaan. Lisäksi tiedusteltiin, millaisia tunteita vastaajat olivat kokeneet viikon aikana ja miten vastaajat pystyvät keskittymään ja suoriutumaan tehtävistään. Terveyspalveluita tutkittiin kysymällä, mitä terveyspalveluja oli käytetty, miltä palveluntarjoajilta ne oli hankittu ja miksi.

Liikuntatottumuksia kartoitettiin kysymällä hyöty- ja kuntoliikuntaan käytettyä aikaa sekä tiedusteltiin, kuinka paljon vastaajat keskimäärin istuivat arkipäivinä. Lisäksi kysyttiin, kenen järjestämään liikuntatoimintaan vastaajat osallistuivat. Ravintoa käsittelevissä kysymyksissä tiedusteltiin vastaajien ruokavaliota ja sitä, kuinka usein he söivät lounaan opiskelijaravintolassa opiskeluviikon aikana. Kysymyksiä esitettiin myös nukkumisesta, suunterveydestä, päihteiden käytöstä, rahapelaamisesta, opiskelun ja perheen yhteensovittamisesta, perhesuunnittelusta sekä internetin käytöstä.

Kyselyssä on käytetty kansainvälisesti tunnettuja mittareita, joihin perustuvat indikaattorimuuttujat tunnistaa aineistossa muuttujan selitteestä löytyvästä lyhenteestä, esimerkiksi SCOFF = riski syömishäiriölle, MHI-5 = psyykkinen kuormittuneisuus, BMI = painoindeksi, CIUS-5 = pakonomainen internetin käyttö, AUDIT-C = alkoholia liikaa käyttävät (alco_freq, alco_amt) sekä AUDIT-1k = humalahakuinen juominen (alco_more).

Taustamuuttujina ovat muun muassa ikäryhmä, sukupuoli, korkeakoulusektori ja karkeistettu opiskeluala, pituus ja paino sekä opiskelujen aloitusvuosi.

Asiasanat

ehkäisy; hampaidenhoito; korkeakouluopiskelu; lastenhankinta; liikunta; mielenterveyshäiriöt; oireet; opiskeluterveydenhuolto; pelaaminen; päihteet; ruokailu; seksuaalinen käyttäytyminen; seksuaaliterveys; terveydentila; terveyspalvelut; tupakointi; työssäkäynti

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimukset

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Rahoittajat

  • Opetus- ja kulttuuriministeriö

Ajallinen kattavuus

2024

Aineistonkeruun ajankohta

2024-03-18 – 2024-04-30

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

18-34-vuotiaat suomalaisessa korkeakoulussa perustutkintoa suorittavat yliopisto- ja korkeakouluopiskelijat, jotka olivat ilmoittautuneet läsnäolevaksi keväälle 2024 ja joille oli saatavilla henkilötunnus sekä vuoden 2021 tutkimuksen otokseen kuuluneet henkilöt, jotka opiskelivat edelleen ja olivat ilmoittautuneet läsnäolevaksi keväälle 2024

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: suhteuttamaton ositettu otanta

Tutkimuksen otos koostui noin 12 000 opiskelijasta (noin 6000 yliopisto-opiskelijaa ja 6000 ammattikorkeakouluopiskelijaa). Otantamenetelmänä käytettiin korkeakouluittain ositettua satunnaisotantaa, jonka Tieteen tietotekniikan keskus (CSC) poimi korkeakoulujen VIRTA-opintotietopalvelusta. Otannan korkeakoulukohtainen poimintatiheys määriteltiin siten, että koulukohtainen otoskoko oli sitä suurempi, mitä enemmän kyseisessä korkeakoulussa on opiskelijoita, kuitenkin vähintään noin 150 ja enintään noin 400 amk-opiskelijaa / 800 yo-opiskelijaa jokaisesta korkeakoulusta. Lisäksi otokseen poimittiin ne vuoden 2021 tutkimuksen otokseen kuuluneet henkilöt, jotka opiskelivat edelleen ja olivat ilmoittautuneet läsnäolevaksi keväälle 2024 (yhteensä n=4 838). Tutkimuskutsut lähetettiin sähköpostilla ja tämän jälkeen lähetettiin enintään kolme muistutusviestiä sähköpostilla ja/tai tekstiviestillä. Kokonaisvastausaktiivisuus oli 31 prosenttia (n=3639). Vastausaktiivisuus oli miehillä 25 prosenttia (n=1326) ja naisilla 36 prosenttia (n=2313). Ikäryhmittäin vastausaktiivisuus oli 18-21-vuotiailla 34 prosenttia (n=817), 22-24-vuotiailla 31 prosenttia (n=1310), 25-29-vuotiailla 28 prosenttia (n=1076) ja 30-34-vuotiailla 29 prosenttia (n=436). Korkeakoulusektorin mukaan vastausaktiivisuus oli ammattikorkeakouluopiskelijoilla 27 prosenttia (n=1602) ja yliopisto-opiskelijoilla 34 prosenttia (n=2037).

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

31

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

351 muuttujaa ja 3639 havaintoa.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tutkijat ovat tietosuojasyistä poistaneet aineistosta tiedot tutkittavan oppilaitoksesta, äidinkielestä ja kansalaisuudesta, kävely-, näkö- ja kuulovaikeuksien muuttujat, huumeiden käyttöön liittyvät lukumäärätiedot, muuttujat sukupuoli-identiteetistä ja seksuaalisesta suuntautumisesta sekä tekstiavovastaukset. Edelleen tutkijat ovat poistaneet harvinaisiin sairauksiin liittyviä muuttujia. Tutkijat ovat luokitelleet tutkittavien iän ja opintopistemäärän. Lisäksi he ovat karkeistaneet opintoalamuuttujaa seuraavasti: lääketieteet yhdistettiin terveys- ja hyvinvointialoihin; kulttuuri, taide, humanistiset ja yhteiskunnalliset alat yhdistettiin yhdeksi alaksi; luonnontieteet, maa- ja metsätalousalat, tietojenkäsittely ja tietoliikenne yhdistettiin yhdeksi alaksi. Edelleen tutkijat ovat luokitelleet pituus- ja painomuuttujien ääriarvot sekä bottom-koodanneet opintojen aloitusvuoden.

Tietoarkistoon tallennettu aineisto ei sisällä tekijänoikeudellisista syistä opiskelu-uupumuksen ja opiskeluinnon eikä Mini-SPIN -kysymyspattereihin liittyviä muuttujia.

Painokertoimet

Aineisto sisältää neljä painomuuttujaa. Tutkimukseen osallistumisaktiivisuus vaihtelee eri taustatekijöiden mukaan (mm. ikä, sukupuoli, sektori). Ositetun otannan seurauksena yksilöillä on ollut erilaiset poimintatodennäköisyydet. Näistä syistä aineistosta suoraan lasketut tulokset ovat virheellisiä, eivätkä edusta opiskelijaväestöä, vaan tulosten laskennassa painokertoimien käyttö on välttämätöntä otannan ja kadon huomioimiseksi. Aineistoon on muodostettu painokertoimet käyttämällä logistiseen regressiomalliin perustuvaa käänteistodennäköisyyspainotusta (Inverse probability weighting, IPW). Painokertoimissa on huomioitu otanta ja kato (kadon huomioimisessa käytetty koko otokselle saatavilla olleita rekisteritietoja: ikä, sukupuoli, äidinkieli, korkeakoulusektori ja edellisen lukukauden opintopistemäärä). Painot on skaalattu siten, että niillä voidaan laskea koko korkeakouluopiskelijaväestöä edustavia tuloksia. Painomuuttujien nimet aineistossa ovat: rg_stratum, w_analysis, rg_n ja w_expansion. Lisätietoa painokertoimien käytöstä: https://thl.fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/korkeakouluopiskelijoiden-terveys-ja-hyvinvointitutkimus-kott-/tietoa-tutkijoille

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus 2024 [data]. Dataversio 1.0 (2025-04-16). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd3970; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3970

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: KOTT-tutkimuksen verkkosivut. https://thl.fi/fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/korkeakouluopiskelijoiden-terveys-ja-hyvinvointitutkimus-kott-. Viitattu 16.4.2025.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus (KOTT) 2024: taulukkoraportti. https://www.thl.fi/kott_verkkoraportit/taulukot_2024/index.html. Viitattu 16.4.2025.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Parikka S, Ikonen J, Pohjola V, Koskela T, Kilpeläinen H, Sarttila K, Lundqvist A. (2024). KOTT 2024 -tutkimuksen perustulokset 2024. Verkkojulkaisu: thl.fi/kott.

Ollila, H., Ruokolainen, O., & Ikonen, J. (2024). Nikotiinipussien käyttö korkeakouluopiskelijoilla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL.

Parikka, Suvi & Ikonen, Jonna & Pohjola, Valtteri & Koskela, Timo & Lundqvist, Annamari (2024). Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus (KOTT) 2024: Tutkimuksen perusraportoinnin aineistojen ja tulosten lyhyt menetelmäkuvaus. Helsinki: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. https://www.thl.fi/kott_verkkoraportit/taulukot_2024/menetelmakuvaus.html [viitattu 16.4.2025].

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.