FSD1131 Sosiaalibarometri 1996

Aineiston nimi

Sosiaalibarometri 1996

Aineistonumero

FSD1131

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1131
https://doi.org/10.60686/t-fsd1131

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Sosiaaliturvan keskusliitto (STKL)

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa vastaajina olivat sosiaalitoimien, Kansaneläkelaitoksien paikallistoimistojen, työvoimatoimistojen sekä sosiaali- ja terveysjärjestöjen johtavissa asemissa olevat työntekijät. Vastaajilta tiedusteltiin mielipidettä toiminta-alueen kuntien sosiaalis-taloudellisesta tilanteesta sekä arviota mahdollisuudesta turvata palvelut nykyisillä voimavaroilla. Lisäksi kartoitettiin henkilöstömäärän muutoksia ja palvelujen mahdollista priorisointia. Vastaajilta pyydettiin arviota asiakkaiden hyvinvoinnista sekä eri väestöryhmien, kuten uusperheiden ja työttömien, hyvinvoinnin ja sosiaalisen turvallisuuden muutoksista. Heitä pyydettiin myös arvioimaan taloudellisten etuuksien (esim. sairauspäiväraha, toimeentulotuki) riittävyyttä käyttäjän kannalta.

Vastaajilta kysyttiin kunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden, Kelan palveluiden, työhallinnon palveluiden ja yksityisten palveluiden tarjonnan muutoksista ja toimivuudesta. Lisäksi heiltä kysyttiin eri tahojen (esim. perhe, järjestöt, kunta) merkityksestä hyvinvointipalvelujen tuottamisessa. Vastaajia pyydettiin arvioimaan eri tekijöiden vaikutusta toiminta-alueen tulevaisuuteen (esim. kansainvälistyminen) sekä organisaation toimintatapojen kehittämiseen (esim. asiakkuuden uudelleen määrittely, palvelujen keskittäminen). Heiltä kysyttiin myös alueellisen sosiaalipoliittisen kehityssuunnitelman tarpeellisuudesta sekä EU-jäsenyyden vaikutuksesta asiakkaiden hyvinvointiin. Lopuksi kartoitettiin vastaajien tunnelmia ja mielialoja vastaushetkellä vallitsevasta tilanteesta. Järjestöjen vastaajilta kysyttiin lisäksi mm. onko järjestöllä henkilö- ja yhteisöjäseniä sekä järjestön toimintamuotojen muutoksista. Aineistossa on taustamuuttujina kaksi aluemuuttujaa.

Asiasanat

Kansaneläkelaitos; hyvinvointi; järjestöt; kolmas sektori; sosiaalipalvelut; sosiaalipolitiikka; sosiaalitoimi; sosiaaliturva; terveyspalvelut; terveyspolitiikka; työvoimahallinto

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Sosiaalibarometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Sosiaaliturvan keskusliitto

Tuottajat

  • Sosiaaliturvan keskusliitto

Ajallinen kattavuus

1995

Aineistonkeruun ajankohta

1995-12-22 – 1996-01-26

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Organisaatio

Perusjoukko/otos

Suomen kuntien sosiaalitoimet, työvoimatoimistot, sosiaali- ja terveysjärjestöt, Kansaneläkelaitoksen paikallistoimistot (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Sosiaalibarometri 1996 -kyselyt lähetettiin Ahvenanmaata lukuun ottamatta kaikkiin kuntiin, ja jokaisen kunnan sosiaalitoimeen lähetettiin yksi lomake. Kansaneläkelaitoksen paikallistoimistojen kysely osoitettiin ns. täyden palvelun toimistoille ja sivutoimistoille. Työhallinnon kysely kohdennettiin ns. monipalvelutoimistoille ja pientoimistoille. Järjestökysely lähetettiin lähes kaikille Sosiaaliturvan Keskusliiton ja YTY:n jäsenliitoille sekä muutamille muille liitoille.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

79

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Alkuperäisestä aineistosta puuttui muuttujia, mm. vastaajien virka-asema.

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kuntamuuttuja ja järjestömuuttujat. Avokysymysten vastaukset, ainoastaan sosiaalitointa koskevat muuttujat (kysymykset numero 8, 10, 15) sekä osa vain järjestöä koskevista muuttujista (kysymykset numero 3 ja 4 lukuunottamatta ensimmäistä kohtaa, 10, 12, 14, 15-17) puuttuvat.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Sosiaaliturvan keskusliitto (STKL): Sosiaalibarometri 1996 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2002-02-04). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1131

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Jatkokäyttäjien tulee lähettää Suomen sosiaali ja terveys ry:lle yksi kappale kaikista raporteista, opinnäytetöistä, artikkeleista ja muista julkaisuista ja materiaaleista, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Tutkimus, Yliopistonkatu 5, 00100 HELSINKI ja sähköisten julkaisujen osoite tutkimus@soste.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Rönnberg, Leif (2002). Sosiaalibarometrin kehitys: Tuntosarvista tutkimukseksi. Sosiaali- ja terveysviesti 2002(2), 17-18.

Kinnunen, Petri (1998). Hyvinvoinnin ruletti: tutkimus sosiaalisen tuen verkostojen jäsentymisestä 1990-luvun lopun Suomessa. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.

Eronen, Anne & Eskelinen, Marjut & Kinnunen, Petri & Tiermas, Paula (1997). Erilaistuvat alueet - eriytyvät kehitystarpeet: maakunnallisen sosiaalipolitiikan mahdollisuus. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.