FSD1215 Sosiaalibarometri 2002

Study title

Sosiaalibarometri 2002

Dataset ID Number

FSD1215

Persistent identifiers

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1215
https://doi.org/10.60686/t-fsd1215

Data Type

Quantitative

Authors

  • Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL)

Abstract

Tutkimuksessa vastaajina olivat kuntien sosiaalitoimen, terveyskeskusten, Kansaneläkelaitoksen paikallistoimistojen, työvoimatoimistojen sekä sosiaali- ja terveysjärjestöjen johtavassa asemassa olevat työntekijät tai johtoryhmät. Vastaajilta pyydettiin arvioita erilaisissa elämäntilanteissa olevien väestöryhmien hyvinvoinnin tilanteesta ja eri tahojen merkityksestä hyvinvoinnin toteuttamisessa nyt ja vuoteen 2010 mennessä. Heitä pyydettiin arvioimaan omia mahdollisuuksiaan tukea eri väestöryhmien hyvinvointia ja kuntien edellytyksiä turvata asukkaittensa tarvitsemia erilaisia palveluita kuntien nykyisillä voimavaroilla. Edelleen pyydettiin arvioita oman sektorin palvelujen määrällisistä muutoksista ja toimivuudesta, toisten sektoreiden tarjoamista palveluista ja yksityisistä yritysmuotoisista sosiaali- ja terveyspalveluista eri väestöryhmien kannalta. Vastaajilta kysyttiin mielipidettä myös toimeentuloturvajärjestelmän toimivuudesta ja riittävyydestä.

Vastaajia pyydettiin edelleen arvioimaan oman sektorin henkilöstömäärän muutosta, henkilöstön riittävyyttä, työntekijöiden tunnelmia, muuttoliikkeen vaikutuksia sekä työyhteisön kykyä huolehtia henkilöstönsä ammatillisesta osaamisesta ja sen kehittämisestä. Vastaajilta tiedusteltiin myös mielipidettä kuntien sosiaalis-taloudellisesta tilanteesta.

Sosiaalitoimelta kysyttiin kunnan taloudellisesta tilanteesta ja pyydettiin arviota sen muutoksesta vuonna 2002. Kaikilta muilta vastaajilta paitsi sosiaali- ja terveysjärjestöiltä kysyttiin arviota kuntouttavan työtoiminnan lakiin pohjautuvasta toiminnasta saatujen kokemusten perusteella. Sosiaalitoimelta sekä sosiaali- ja terveysjärjestöiltä tiedusteltiin seudullisesta yhteistyöstä palvelujen tuottamisessa. Lisäksi sosiaali- ja terveysjärjestöiltä kysyttiin sekä yleensä kolmannen sektorin että myös oman järjestön merkitystä erilaisten, hyvinvointiin ja sen takaamiseen liittyvien asioiden osalta. Niiltä kysyttiin myös maantieteellisestä toiminta-alueesta, toiminnan painopistealueista, eri toimintamuodoista ja erilaisista työntekijöiden työllistämismuodoista järjestön toiminnan kannalta. Taustamuuttujina olivat vastaajan virka-asema, -nimike tai tehtävänimike ja aluemuuttujia.

Keywords

Kansaneläkelaitos; alueellisuus; hyvinvointi; julkinen sektori; järjestöt; kolmas sektori; muutos; sosiaalipalvelut; sosiaalipolitiikka; sosiaaliset oikeudet; sosiaalitoimi; sosiaaliturva; terveyskeskukset; terveyspalvelut; työvoimapalvelut; työvoimatoimistot

Topic Classification

Series

Sosiaalibarometrit

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto

Data Producers

  • Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto

Time Period Covered

2001

Collection Dates

2001-12-10 – 2002-03

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Organisaatio

Universe

Suomen kuntien sosiaalitoimet, terveyskeskukset, työvoimatoimistot, Kelan paikallistoimistot sekä keskeisimmät sosiaali- ja terveysalan järjestöt (excluding Ahvenanmaa)

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Kokonaisaineisto

Sosiaalibarometri 2002 -kyselyt lähetettiin Ahvenanmaata lukuun ottamatta Suomen jokaisen kunnan sosiaalitoimiin, terveyskeskuksiin, työvoimatoimistoihin ja Kansaneläkelaitoksen paikallistoimistoihin. Kullekin kunnan viranomaistaholle lähetettiin yksi kyselylomake lukuun ottamatta suurimpia kuntia, joissa terveyskeskuskysely lähetettiin suurimpiin aluetoimipisteisiin. Lisäksi kysely lähetettiin keskeisimpiin sosiaali- ja terveysalan valtakunnallisiin järjestöihin.

Kyselyyn vastanneet sosiaali- ja terveysalan järjestöt on lueteltu Sosiaalibarometri 2002 -kirjan liitteessä.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

62,20

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: English and Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Number of Cases and Variables

412 variables and 829 cases.

Data Version

1.0

Completeness of Data and Restrictions

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kunta- ja järjestömuuttujat ja siihen on lisätty läänimuuttuja. Aineisto ei sisällä avokysymysten vastauksia. Järjestölomakkeen kysymyksen 4 alaosaan liittyvä muuttuja Q41D_2 on poistettu sisällöttömänä. Sosiaalitoimen lomakkeen kysymykseen 6 liittyvä alakohta 14 sekä kysymykseen 8 liittyvät alakohdat 18-20 puuttuvat. Terveyskeskuslomakkeen kysymyksiin 10 ja 11 liittyvät muuttujat puuttuvat.

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL): Sosiaalibarometri 2002 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2002-12-03). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1215

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Special Terms and Conditions for Access

Jatkokäyttäjien tulee lähettää Suomen sosiaali ja terveys ry:lle yksi kappale kaikista raporteista, opinnäytetöistä, artikkeleista ja muista julkaisuista ja materiaaleista, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Tutkimus, Yliopistonkatu 5, 00100 HELSINKI ja sähköisten julkaisujen osoite tutkimus@soste.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Eronen, Anne & Kinnunen, Petri & Selkälä, Arto & Siltaniemi, Aki & Särkelä, Riitta (2002). Sosiaalibarometri 2002 : hyvinvointipalvelujen tuottajien ajankohtainen tilanne ja näkemys kansalaisten hyvinvoinnista. Helsinki : Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.

Related Publications Tooltip

Yeung, Anne Birgitta (2004). Individually together: volunteering in late modernity: social work in the Finnish church. Helsinki: The Finnish Federation for Social Welfare and Health.

Siltaniemi, Aki (2002). Kuntien sosiaalis-taloudellinen tilanne heikentynyt. Kuntapuntari 2000(2), 69-73.

Rönnberg, Leif (2002). Sosiaalibarometrin kehitys: Tuntosarvista tutkimukseksi. Sosiaali- ja terveysviesti 2002(2), 17-18.

Eronen, Anne & Kinnunen, Petri & Selkälä, Arto & Siltaniemi, Aki & Särkelä, Riitta (2002). Sosiaalibarometri 2002: hyvinvointipalvelujen tuottajien ajankohtainen tilanne ja näkemys kansalaisten hyvinvoinnista. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.