FSD1314 Sosiaalibarometri 2003

Aineiston nimi

Sosiaalibarometri 2003

Aineistonumero

FSD1314

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1314
https://doi.org/10.60686/t-fsd1314

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL)

Sisällön kuvaus

Kyselyssä vastaajina olivat sosiaalitoimien, terveyskeskuksien, Kansaneläkelaitoksien paikallistoimistojen, työvoimatoimistojen sekä sosiaali- ja terveysjärjestöjen johtavissa asemissa olevat työntekijät. Kyselyssä kartoitettiin hyvinvointia organisaation toiminta-alueella tiedustelemalla hyvinvoinnin kokonaistilannetta, eri elämänvaiheissa olevien väestöryhmien hyvinvoinnin tilannetta ja organisaation mahdollisuutta tukea väestöryhmien hyvinvointia sekä eri tahojen (mm. oma perhe, seurakunnat) nykyistä ja tulevaa merkitystä hyvinvoinnin toteuttamisessa. Vastaajilta kysyttiin organisaation eri palvelumuotojen määrällisten muutosten suuntaa, järjestetäänkö palveluja uudelleen sekä miksi ja kuinka se tapahtuu. Vastaajilta tiedusteltiin lisäksi järjestöjen merkitystä organisaation palvelujen kehittämisessä. Vastaajia pyydettiin arvioimaan organisaation toiminta-alueella tuotettavia kunnallisia sosiaalipalveluja, julkisia terveyspalveluja, Kelan ja työhallinnon palveluja, yksityisiä yritysmuotoisia sekä järjestöjen tuottamia sosiaali- ja terveyspalveluja käyttäjien sekä organisaation kanssa tehtävän yhteistyön toimivuuden kannalta. Vastaajilta tiedusteltiin lisäksi, kuinka toiminta-alueella voidaan turvata kuntalaisten tarvitsemat palvelut kuntien nykyisillä voimavaroilla.

Organisaation henkilöstöstä kysyttiin kokonaishenkilöstömäärän muutosta vuodesta 2002 vuoteen 2003, henkilöresurssien riittävyyttä, organisaation kyvykkyyttä huolehtia henkilökunnan ammatillisesta pätevyydestä sekä henkilöstön tunnelmia vuoden 2003 alussa. Lisäksi vastaajilta tiedusteltiin, mistä he itse johtavina työntekijöinä ovat tällä hetkelä huolestuneimpia sekä tyytyväisimpiä. Vastaajilta tiedusteltiin myös muuttoliikkeen vaikutuksesta organisaation toiminta-alueella. Lisäksi tiedusteltiin organisaation sijaintikunnan ja toiminta-alueen sosiaalis-taloudellista tilannetta.

Kuntien sosiaalitoimien vastaajilta kysyttiin lisäksi onko kunta sopinut järjestöjen kanssa palvelujen tuottamisesta seudullisesti ja joudutaanko kunnassa jonottamaan sosiaalipalveluja. Lisäksi tiedusteltiin kunnan taloudellista tilannetta ja sen arvioitua muutosta vuodesta 2002 vuoteen 2003 sekä tietoisen alibudjetoinnin esiintymistä. Edelleen kartoitettiin kuinka monta sosiaalityöntekijää kunnassa työskentelee, kuinka monta muodollisesti pätevää sosiaalityöntekijää kunnalla on ja jos päteviä työntekijöitä on liian vähän, kuinka tilannetta on pyritty ratkaisemaan. Lisäksi tiedusteltiin, kuinka sosiaalitoimen hallinto on järjestetty sekä mikä on sosiaalitoimen tai vastaavan johtavan viranhaltijan virkanimike ja koulutustausta.

Kelan toimistojen ja työvoimatoimistojen vastaajilta tiedusteltiin lisäksi kuinka vastaajien organisaation palvelut voidaan turvata organisaation nykyisillä voimavaroilla. Terveyskeskusten vastaajilta kysyttiin myös joudutaanko toiminta-alueella jonottamaan terveyspalveluja sekä miten mahdollinen terveydenhuollon henkilöstön riittämättömyys on pyritty ratkaisemaan.

Järjestöjen vastaajilta tiedusteltiin järjestön toiminnan painopisteitä, toiminnan alueellista painottumista sekä toimintamuotojen keskeisyyttä nyt ja tulevaisuudessa. Lisäksi kysyttiin järjestön kokonaisbudjettia, yleistä taloudellista tilannetta, taloudellista tilannetta järjestön eri toimintaprofiilien (esim. edunvalvontajärjestö) osalta ja eri rahoituslähteiden merkitystä järjestön toiminnan kannalta. Järjestövastaajilta kysyttiin myös eri keinojen merkityksestä järjestön toiminnan kohteena olevien ryhmien tilanteen arvioinnissa, arvioita kolmannen sektorin sekä oman järjestön merkityksestä erilaisissa asioissa mm. toimeentulon turvaamisessa ja järjestöjen palvelutoiminnassa. Vastaajilta kysyttiin myös seudullisesta palvelujen tuottamisesta kuntien kanssa ja osallistumisesta sosiaalialan osaamiskeskuksiin. Lisäksi kysyttiin, millaisessa toiminnassa järjestöjen vapaaehtoiset ovat mukana.

Taustatietoina olivat vastaajan organisaatio, vastaajan asema organisaatiossa sekä organisaation sijainti.

Asiasanat

Kansaneläkelaitos; henkilöstö; hyvinvointi; järjestöt; kolmas sektori; peruspalvelut; pätevyys; resurssit; sosiaalitoimi; sosiaalityöntekijät; terveyskeskukset; työvoimatoimistot

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Sosiaalibarometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto

Tuottajat

  • Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto

Ajallinen kattavuus

2002

Aineistonkeruun ajankohta

2002-12-16 – 2003-02-07

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Organisaatio

Perusjoukko/otos

Suomen kuntien sosiaalitoimet, terveyskeskukset, työvoimatoimistot, Kelan paikallistoimistot sekä keskeisimmät sosiaali- ja terveysalan järjestöt (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Sosiaalibarometri 2003 -kyselyt lähetettiin Ahvenanmaata lukuunottamatta Suomen jokaisen kunnan sosiaalitoimeen ja suurimpien kaupunkien sosiaalitoimen alueellisiin yksiköihin, pääosaan terveyskeskuksista ja pääkaupunkiseudulla kuntien alueellisiin terveyskeskuksiin, työvoimatoimistoihin ja Kansaneläkelaitoksen ns. täyden palvelun paikallistoimistoihin, sekä keskeisimpiin sosiaali- ja terveysalan valtakunnallisiin järjestöihin. Terveyskeskusvastaajille kysely lähettiin kokonaan kirjeitse puuttuvien sähköpostiosoitteiden takia. Kysely lähetettiin kirjeitse, jos Internet-kyselyyn oli liittynyt teknisiä ongelmia sekä niille, jotka eivät olleet vastanneet Internet-kyselyyn määräaikaan mennessä.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

58

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

390 muuttujaa ja 757 havaintoa.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Kelan toimiston, työvoimatoimiston ja terveyskeskusten paperilomakkeista puuttuivat datan muuttujiin q23ABC_1 - q23ABC_4 ja q24ABC liittyvät kysymykset. Terveyskeskuksista ei em. muuttujiin ole tämän vuoksi vastauksia, sillä terveyskeskuksiin kysely tapahtui kirjekyselynä. Kts. Keruumenetelmä

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu järjestönnimi-muuttuja sekä kuntamuuttuja ja siihen on lisätty läänimuuttuja. Aineiston sisältämiä avovastauksia on tarvittaessa anonymisoitu laittamalla kunnan tai järjestön nimen tilalle n-kirjain. Aineisto ei sisällä Järjestö-lomakkeen avokysymysten 9, 10, 14, 16, 20 vastauksia eikä kysymysten 17 ja 26 kyllä-luokkiin liittyviä avovastauksia.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL): Sosiaalibarometri 2003 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2004-02-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1314

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Jatkokäyttäjien tulee lähettää Suomen sosiaali ja terveys ry:lle yksi kappale kaikista raporteista, opinnäytetöistä, artikkeleista ja muista julkaisuista ja materiaaleista, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Tutkimus, Yliopistonkatu 5, 00100 HELSINKI ja sähköisten julkaisujen osoite tutkimus@soste.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Eronen, Anne & Kinnunen, Petri & Londen, Pia & Selkälä, Arto & Siltaniemi, Aki & Särkelä, Riitta & Urponen, Kyösti (2003). Sosiaalibarometri 2003 : hyvinvointipalvelujen tuottajien ajankohtainen tilanne ja näkemys kansalaisten hyvinvoinnista. Helsinki : Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Siltaniemi, Aki (2003). Sosiaalibarometri 2003: mistä resurssit tukea kaikkien hyvinvointia? Sosiaali- ja terveysviesti 2003(2), 4-6.

Saarinen, Arttu (2005). Kunnailla ja kaamoksessa: Pohjois-Karjalan ja Lapin hyvinvointi objektiivisesta näkökulmasta. Turku: Turun yliopisto. Sosiaalipolitiikan pro gradu -tutkielma.

Eronen, Anne & Londén, Pia & Perälahti, Anne & Siltaniemi, Aki (2003). Sitkeät seutukunnat: pohjoiskarjalaisten kokemuksia hyvinvoinnista ja palveluista. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto & Joensuu: Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistys.

Eronen, Anne & Kinnunen, Petri & Londén, Pia & Selkälä, Arto & Siltaniemi, Aki & Särkelä, Riitta & Urponen, Kyösti (2003). Sosiaalibarometri 2003: hyvinvointipalvelujen tuottajien ajankohtainen tilanne ja näkemys kansalaisten hyvinvoinnista. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.