FSD2111 Sosiaalibarometri 2004
The dataset is (B) available for research, teaching and study.
Download the data
Study description in other languages
Related files
Study title
Sosiaalibarometri 2004
Dataset ID Number
FSD2111
Persistent identifiers
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2111https://doi.org/10.60686/t-fsd2111
Data Type
Quantitative
Authors
- Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL)
Abstract
Kyselyssä vastaajina olivat sosiaalitoimien, terveyskeskuksien, Kansaneläkelaitoksen toimistojen, työvoimatoimistojen sekä sosiaali- ja terveysjärjestöjen johtavissa asemissa olevat työntekijät. Kyselyssä kartoitettiin laaja-alaisesti suomalaisten hyvinvointia ja vastaajaorganisaatioiden mahdollisuutta toteuttaa palvelutehtäväänsä. Vastaajilta tiedusteltiin organisaation toiminta-alueen koko väestön ja eri väestöryhmien hyvinvoinnin tilannetta sekä organisaation mahdollisuuksia tukea eri väestöryhmien hyvinvoinnin toteutumista. Vastaajia pyydettiin kertomaan kansalaisten taloudellisen toimeentulon keskeisin ongelma ja hyvinvoinnin kannalta keskeisin asia, johon tarvittaisiin muutosta. Lisäksi pyydettiin arviota eri tahojen (kuten työhallinnon ja vertaistuen) merkityksestä kansalaisten hyvinvoinnin toteuttamisessa nyt ja tulevaisuudessa. Vastaajilta kysyttiin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen nykyistä ja tulevaa merkitystä eri toiminnoissa (mm. ostopalveluiden turvaamisessa, asiantuntijatehtävissä) organisaation toiminta-alueella. Edelleen pyydettiin arvioimaan käyttäjien kannalta organisaation toiminta-alueen julkisia sosiaali- ja terveyspalveluita, Kelan ja työhallinnon palveluita sekä yksityisiä, yritysmuotoisia ja järjestöjen tuottamia sosiaali- ja terveyspalveluita. Lisäksi tiedusteltiin yhteistyön toimivuudesta eri tahojen, kuten sosiaalipalveluja tarjoavien yritysten, kanssa.
Vastaajilta kysyttiin organisaation tuottamien palvelujen määrällisestä muutoksesta vuonna 2003, käynnissä olevista kehityshankkeista sekä aiemmin toteutettujen kehityshankkeiden hyödyistä. Vastaajilta kysyttiin myös, onko asiakkaiden kuulemiseksi luotu systemaattisia toimintatapoja sekä arvioidaanko organisaation toimintaa systemaattisesti. Vastaajilta tiedusteltiin organisaation sijaintikunnan ja toiminta-alueen sosiaalis-taloudellista tilannetta. Lisäksi kysyttiin, kuinka toiminta-alueella voidaan turvata kuntalaisten tarvitsemat sosiaali-, terveys-, kulttuuri- ja koulutuspalvelut kuntien nykyisillä voimavaroilla sekä millainen vaikutus on eri tasojen (kuten kunta ja EU) sosiaali- ja terveyspolitiikalla toiminta-alueen asukkaiden hyvinvointiin. Henkilöstöstä tiedusteltiin henkilökunnan määrän muutosta vuodesta 2003 vuoteen 2004, pätevän henkilöstön rekrytoinnin onnistuneisuutta, henkilöresurssien riittävyyttä sekä työntekijöiden vallitsevia tunnelmia vuoden 2004 alussa. Vastaajia pyydettiin myös kertomaan, mistä he, johtavina työntekijöinä, ovat huolestuneimpia ja tyytyväisimpiä tällä hetkellä.
Sosiaalitoimien ja terveyskeskusten vastaajilta kysyttiin mm. onko organisaatiossa tehty palvelujen tuottamisessa strategista valintaa, ovatko järjestöjen ja yksityisten palveluntuottajien kanssa solmitut ostopalvelusopimukset muuttuneet, onko organisaation palveluita järjestetty uudelleen, onko kilpailutus vaikuttanut palveluihin ja näkyykö valtionosuuksien tasokorotus sosiaali- ja terveydenhuollossa. Edelleen kysyttiin omaishoidon tilanteesta, sosiaali- ja terveyspalvelujen jonottamisesta ja kuntalaisten kuulemisesta palvelujen kehittämisessä.
Sosiaalitoimien vastaajilta kysyttiin mukanaolosta sosiaalialan osaamiskeskuksissa ja sosiaalialan osaamiskeskuksien onnistumista tehtävissään kunnan tarpeita ajatellen. Edelleen pyydettiin arvioimaan sosiaalialan osaamiskeskustoimintaa ja sen kehittämistarpeita kunnan kannalta sekä kunnan taloudellista tilannetta vuonna 2003 ja tilanteen muutosta vuoteen 2004. Kelan toimistojen ja työvoimatoimistojen vastaajilta kysyttiin, onko toimistoissa organisoitu työtä uudelleen sekä kuinka toiminta-alueella voidaan turvata Kelan ja työvoimahallinnon palvelut nykyisillä voimavaroilla.
Järjestöjen vastaajilta kysyttiin järjestön toiminnan, edunvalvonnan ja palveluntuotannon painopisteitä, eri toimintamuotojen (esim. kuntoutuspalvelut, kotipalvelut) merkitystä järjestössä nyt ja kolmen vuoden kuluttua ja eri tavoin (mm. yhtiöitetyt toiminnat, palvelusetelit) toteutettujen palveluiden merkitystä järjestön toiminnan kannalta. Edelleen tiedusteltiin työntekijöiden määrän muutosta vuonna 2003 ja 2004, järjestön toiminnassa tapahtuneita tai tapahtuvia muutoksia vuosina 2003 ja 2004 sekä kuntien kanssa solmituissa ostopalvelusopimuksissa tapahtuneita muutoksia vuonna 2003. Järjestöjen taloudesta tiedusteltiin talousarvion loppusummaa vuonna 2003, taloudellista mahdollisuutta toteuttaa eri toimintoja vuoden 2004 alussa ja eri tahojen (kuten RAY, Kela) rahoituksen merkitystä järjestön toiminnalle.
Järjestövastaajilta kysyttiin myös paikallis-, alue- ja piiritoiminnan suurimpia haasteita, eri keinojen (esim. jäsenpalautteet) merkitystä kohderyhmän tilanteen arvioinnissa, järjestön keskeisintä vaikuttamisen kohdetta sosiaali- ja terveyspolitiikassa tällä hetkellä ja mihin tulisi panostaa kohderyhmän kokonaishyvinvoinnin edistämiseksi. Lisäksi tiedusteltiin mukanaolosta sosiaalialan osaamiskeskuksissa, arviota sosiaalialan osaamiskeskustoiminnasta sekä sosiaali- ja terveysalan järjestöjen ja vastaajan järjestön merkitystä eri asioissa kuten ostopalveluiden tarjoamisessa ja jäsenistön edunvalvonnassa.
Taustatietoina olivat vastaajan organisaatio, vastaajan asema organisaatiossa sekä organisaation sijainti.
Keywords
Kansaneläkelaitos; henkilöstö; hyvinvointi; julkinen sektori; järjestöt; kilpailuttaminen; kolmas sektori; omaishoitajat; osaamiskeskukset; sosiaalipalvelut; sosiaalitoimi; terveyskeskukset; terveyspalvelut; työvoimapalvelut; työvoimatoimistot
Topic Classification
- Yhteiskuntatieteet (Fields of Science Classification)
- Lääke- ja terveystieteet (Fields of Science Classification)
- Sosiaalipalveluiden käyttö ja saatavuus (CESSDA Topic Classification)
- Sosiaalipolitiikka (CESSDA Topic Classification)
- Sosiaaliturvajärjestelmä (CESSDA Topic Classification)
- Terveyspalvelut ja terveyspolitiikka (CESSDA Topic Classification)
Series
SosiaalibarometritDistributor
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Access
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Data Collector
- Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto
Data Producers
- Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto
Time Period Covered
2003
Collection Dates
2003-12-08 – 2004-02-06
Nation
Suomi
Geographical Coverage
Suomi
Analysis/Observation Unit Type
Organisaatio
Universe
Suomen kuntien sosiaalitoimet, terveyskeskukset, työvoimatoimistot, Kelan toimistot sekä keskeisimmät sosiaali- ja terveysalan järjestöt (excluding Ahvenanmaa)
Time Method
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Sampling Procedure
Kokonaisaineisto
Sosiaalibarometri 2004 -kysely lähetettiin Ahvenanmaata lukuunottamatta Suomen kaikkiin kuntiin sosiaalitoimiin, itsenäisiin terveyskeskuksiin, työvoimatoimistoihin ja Kansaneläkelaitoksen täyden palvelun toimistoihin. Kullekin viranomaistaholle lähetettiin yksi kyselylomake. Suurimpien kaupunkien sosiaalitoimeen ja terveyskeskuksiin lähetettiin useampi kysely toimialan aluejakojen pohjalta. Lisäksi kysely lähetettiin keskeisimpiin sosiaali- ja terveysalan valtakunnallisiin järjestöihin. Kysely osoitettiin organisaatioiden johtajille. Joulukuussa vastaajaryhmille lähetettiin kaksi kertaa linkki Internet-lomakkeeseen ja tammikuussa lähetettiin kaikille vastaamatta jättäneille paperinen kyselylomake
Collection Mode
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Research Instrument
Strukturoitu lomake
Response Rate
46,5
Data File Language
Downloaded data package may contain different language versions of the same files.
The data files of this dataset are available in the following languages: English and Finnish.
FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.
Number of Cases and Variables
511 variables and 616 cases.
Data Version
1.1
Completeness of Data and Restrictions
Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kunta- ja järjestömuuttujat.
Weighting
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Citation Requirement
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Bibliographical Citation
Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL): Sosiaalibarometri 2004 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.1 (2006-08-07). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2111
Deposit Requirement
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Special Terms and Conditions for Access
Jatkokäyttäjien tulee lähettää Suomen sosiaali ja terveys ry:lle yksi kappale kaikista raporteista, opinnäytetöistä, artikkeleista ja muista julkaisuista ja materiaaleista, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Tutkimus, Yliopistonkatu 5, 00100 HELSINKI ja sähköisten julkaisujen osoite tutkimus@soste.fi.
Disclaimer
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Related Publications
Londén, Pia & Perälahti, Anne & Selkälä, Arto & Siltaniemi, Aki & Särkelä, Riitta (2004). Sosiaalibarometri 2004: hyvinvointipalvelujen tuottajien ajankohtainen tilanne ja näkemys kansalaisten hyvinvoinnista. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.
Selkälä, Arto (2008) Tutkijan valintojen seurauksista lomaketutkimuksessa. Teoksessa Lempiäinen, Kirsti & Löytty, Olli & Kinnunen, Merja (toim.) Tutkijan kirja. Vastapaino. Tampere.
Selkälä, Arto (2013) Kansalaisuuden hallinta suomalaisessa sosiaali- ja terveyspolitiikassa. Akateeminen väitöskirja. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Lapin yliopisto. Lapin yliopistokustannus. Rovaniemi.
Study description in machine readable DDI-C 2.5 format
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.