FSD2441 Vuonna 1968 syntyneiden elämänprosessit 2001

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Vuonna 1968 syntyneiden elämänprosessit 2001

Aineistonumero

FSD2441

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2441

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Martikainen, Liisa (Jyväskylän yliopisto. Kasvatustieteiden tiedekunta)

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa tutkittiin vuonna 1968 syntyneiden henkilöiden elämänprosesseja ja se on jatkoa vuonna 1984 Maijaliisa Rauste-von Wrightin toteuttamaan tutkimusprojektiin. Tutkimusjoukko koostuu henkilöistä, jotka ottivat osaa aiempaan tutkimukseen. Vuoden 1984 tutkimusta ei ole arkistoitu tietoarkistoon.

Ensimmäisen osion kysymyksissä tiedusteltiin vastaajien tyytyväisyyttä elämäntilanteeseensa ja sosiaalisiin suhteisiinsa sekä työssä viihtymistä. Näihin teemoihin liittyen kysyttiin myös erityisiä syitä tyytyväisyyteen tai tyytymättömyyteen. Lisäksi haluttiin tietää, mitä työ tai sen puuttuminen merkitsee vastaajille sekä kysyttiin myös vapaa-ajan vietosta ja riittävyydestä.

Toisessa osiossa kartoitettiin vastaajien arvoja ja heille tärkeitä asioita. Vastaajat saivat arvioida asioiden, kuten läheiset ja turvalliset ihmissuhteet, terveys sekä raha/omaisuus, tärkeyttä asteikolla ei ollenkaan tärkeästä hyvin tärkeään.

Seuraavaksi selvitettiin vastaajien tulevaisuuden näkymiä. Osiossa kysyttiin muun muassa näyttääkö tulevaisuus toiveikkaalta vai uhkaavalta ja mistä tämä toiveikkuus tai uhkaavuus johtuvat. Lisäksi kysyttiin tulevaisuuden tavoitteista.

Neljännessä osiossa pyydettiin vastaajia arvioimaan minkälaiset asiat ovat heidän mielestään yleensä suomalaisille tärkeitä. Aihepiirit vastasivat toisessa osiossa käsiteltyjä.

Ihmissuhteisiin liittyen kysyttiin muun muassa vastaajien parisuhdehistoriasta, lapsista ja tyytyväisyydestä parisuhteeseen. Tämän jälkeen käsiteltiin ihmissuhteiden vaikeita puolia kysymyksillä vastaajien kokemuksista henkisestä tai fyysisestä väkivallasta parisuhteessa tai perhe- ja kaveripiirissä. Lisäksi vastaajat arvioivat myös fyysisen väkivallan hyväksyttävyyttä erilaisissa tilanteissa.

Seuraavaksi haluttiin tietää miten vastaajat reagoivat ongelmatilanteisiin. Osiossa esitettiin kaksi erilaista tilannetta ja pyydettiin valikoimaan ja asettamaan lueteltuja reagointitapoja, kuten suuttuminen, itkeminen ja itsensä syyttäminen, aikajärjestykseen.

Viimeisen osion kysymykset koskivat vastaajien elämäntapoja. Tähän liittyen kysyttiin tupakan, alkoholin ja huumeiden käytöstä sekä lopuksi tiedusteltiin, noudattavatko vastaajat jotakin elämäntapaa, kuten kasvissyöntiä, boikotteja tai kestävään kehitykseen tähtäävää toimintaa.

Taustamuuttujina tutkimuksessa olivat vastaajan sukupuoli, syntymäaika, siviilisääty, ammatti ja toimenkuva.

Asiasanat

alkoholinkäyttö; arvot; elintavat; elämänodotukset; elämäntilanne; huumeet; ihmissuhteet; parisuhde; sosiaaliset suhteet; terveyskäyttäytyminen; tyytyväisyys; työssäkäynti; vapaa-aika; väkivalta

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Martikainen, Liisa (Jyväskylän yliopisto. Kasvatustieteiden tiedekunta)

Tuottajat

  • Jyväskylän yliopisto

Ajallinen kattavuus

2001

Aineistonkeruun ajankohta

Summer 2001 ( 2001 )

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Vuonna 1968 syntyneet, jotka osallistuivat suomalaisten nuorten elämänprosesseja koskeneeseen Maijaliisa Rauste-von Wrightin toteuttamaan tutkimusprojektiin vuonna 1984.

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Kyseessä on kokonaistutkimus (perusjoukko=otosjoukko). Aineiston tutkimusjoukko valikoitui vuonna 1984 tutkittujen nuorten sosiaaliturvatunnusten avulla väestörekisteristä saatujen tietojen pohjalta. Tutkituista neljä oli vuoden 2000 alun väestörekisterin tietojen mukaan kuollut, kahdeksan henkilön osoitetta ei löytynyt, kymmenen henkilöä oli kadonnut täysin rekisteristä ja kolmentoista osoite oli luovutuskiellossa. Lisäksi yhden koululuokan sosiaaliturvatunnukset olivat kadonneet eikä heidän osoitteitaan voitu selvittää. Jäljelle jäi 331:n henkilön joukko.

Kesällä 2001 133 kyselylomakkeen saanutta vastasi kyselyyn. Tutkija otti puhelimitse yhteyttä vastaamatta jättäneisiin, jonka jälkeen vielä 59 henkilöä vastasi kyselyyn. Yhteensä tutkimusjoukkoon siis kuului 192 henkilöä.

Vuonna 1984 Maijaliisa Rauste-von Wrightin tutkimusprojektissa tutkimuspaikkakuntien otanta suoritettiin valtion tilastokeskuksen aluetietokannasta ositettuna satunnaisotantana. Maa jaettiin kolmeen osaan lääneittäin (käytetty vanhaa läänijakoa) seuraavasti: I Pohjois-Suomi sisältäen Oulun ja Lapin läänit, II Keski-Suomi sisältäen Hämeen, Vaasan, Keski-Suomen, Kuopion, Pohjois-Karjalan ja Mikkelin läänit, III Etelä-Suomi sisältäen Uudenmaan, Kymen sekä Turun ja Porin läänit. Seuraavaksi poiminnan kriteereinä olivat paikkakunnan väestömäärä, työttömyysaste ja muuttovoitto. Ensiksi pyrittiin saamaan näyte kaupunkimaisista kunnista (yli 30 000 asukasta). Tästä ryhmästä tutkimukseen tulivat Espoo, Imatra, Kuopio ja Oulu. Seuraavaksi haluttiin näyte edellistä pienemmistä kunnista, joille oli tyypillistä korkeahko työttömyysaste (suurempi kuin 5,5 %/1980). Tämän ryhmän paikkakuntia olivat Haapajärvi, Noormarkku ja Rautavaara. Kolmanneksi haluttiin näyte alle 30 000 asukkaan kunnista, jotka tilastotietojen mukaan olivat kehittyviä kuntia väestön positiivisen nettomuuton suhteen (yli 1,5 % vv. 1981-1983). Tästä ryhmästä mukaan tulivat Kemijärvi, Lempäälä ja Naantali.

Vuoden 1984 tutkimus kohdistui otantapaikkakuntien peruskoulun 9. luokkaa käyviin nuoriin. Luokat valittiin yhteistyössä lääninkoulutoimitarkastajien, kuntien koululautakuntien ja yläasteiden rehtoreiden kanssa. Valinnassa käytettiin seuraavia kriteereitä: 1. Koulun oppiaines tuli olla tyypillistä kyseiselle kunnalle (maalaiskunnissa ja pienissä kaupungeissa yleensä ainoa yläaste). 2. Suuremmilla paikkakunnilla, joilla tutkittiin kahden koulun oppilaita, noudatettiin periaatetta, että mikäli koulupiirit erosivat, saatiin näyte kahdesta erilaisesta koulusta (useimmiten lähiöalueelta ja kantakaupungista). 3. Valitut koulut eivät saaneet olla erityiskouluja. Otantamenettelyn tuloksena saatiin 424 nuoren otos, jota oppilaiden poissaolot tutkimuspäivinä vähensivät niin, että lopulliseksi otokseksi tuli 396 nuorta, joista tyttöjä oli 190 ja poikia 206.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Puolistrukturoitu lomake

Vastausprosentti

58

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistossa ovat mukana myös kyselyyn vastaamatta jättäneet. Vastaajajoukon raportoidaan vastaavan verrattain hyvin vuonna 1968 syntyneiden koko kohorttia asuinpaikan ja koulutustason suhteen.

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kotikuntamuuttuja q4 vastaajien anonymiteetin takaamiseksi. Lisäksi aineistosta puuttuvat kysymyslomakkeen kysymyksiä 1, 3, 20.2, 22, 26, 27, 30 ja 35.1 vastaavat muuttujat. Nämä puuttuivat myös alkuperäisestä aineistosta.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Martikainen, Liisa (Jyväskylän yliopisto): Vuonna 1968 syntyneiden elämänprosessit 2001 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2010-11-18). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2441

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Aineistossa käytetty ammattiluokitus perustuu Tilastokeskuksen Ammattiluokitus 2001:een (www.stat.fi).

Martikainen, Liisa (2006). Suomalaisten nuorten aikuisten elämään tyytyväisyyden monet kasvot. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Kasvatustieteen väitöskirja.

Rauste-von Wright, Maijaliisa & Makkonen, Timo & Markkanen, Mikko (1986). Suomalaisten 15-16-vuotiaiden nuorten "terveistä" ja "epäterveistä" elämäntavoista. Helsinki: Lääkintöhallitus. Lääkintöhallituksen julkaisuja; Tutkimukset 2/1986.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Martikainen, Liisa (2006). Suomalaisten nuorten aikuisten elämään tyytyväisyyden monet kasvot. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Kasvatustieteen väitöskirja.

Martikainen, Liisa (2008). The Many Faces of Life Satisfaction among Finnish Young Adults. Journal of Happiness Studies 10(6), 721-737.

Martikainen, Liisa (2009). Nuoruuden perheympäristö ja elämään tyytyväisyys. Nuorisotutkimus 2009(2), 3-14.

Martikainen, Liisa (2010). Life Satisfaction of University Educated Young Adults. Teoksessa: Psychology of Happiness (toim. Mäkinen, Anna & Paul Hájek), 127-141. New York: Nova Science Publishers Inc.

Rauste-von Wright, Maijaliisa & Makkonen, Timo & Markkanen, Mikko (1986). Suomalaisten 15-16-vuotiaiden nuorten "terveistä" ja "epäterveistä" elämäntavoista. Helsinki: Lääkintöhallitus. Lääkintöhallituksen julkaisuja; Tutkimukset 2/1986.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.