FSD2758 Kuudesluokkalaisten käsityksiä leikistä, koulusta ja harrastuksista 2008
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Kuudesluokkalaisten käsityksiä leikistä, koulusta ja harrastuksista 2008
Aineistonumero
FSD2758
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2758https://doi.org/10.60686/t-fsd2758
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Suomen UNICEF
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa kartoitettiin peruskoulun kuudesluokkalaisten käsityksiä leikistä, koulusta, harrastuksista ja vapaa-ajasta.
Aluksi kysyttiin, onko vastaajien mielestä kaikilla lapsilla oikeus leikkiä, onko oikeus leikkiin lakisääteistä, milloin lapset yleensä lopettavat leikkimisen, lopettavatko liian aikaisin ja miksi vastaajat itse lopettivat leikkimisen. Seuraavaksi esitettiin kysymyksiä koulusta ja välitunneista. Kysyttiin, onko luokassa tai koulussa säännöt, joita kaikkien tulee noudattaa, puhutaanko niissä kiusaamisesta, reiluudesta ja toisten huomioon ottamisesta sekä onko koulupihalla tarpeeksi leikki- ja pelipaikkoja. Lisäksi kysyttiin, montako kaveria vastaajilla on omassa koulussaan ja ovatko liikuntatunnit kivoja useimmiten, joskus, harvoin vai ei koskaan. Harvoin tai ei koskaan vastanneilta kysyttiin myös syitä vastaukseensa (esim. liiallinen kilpailu, liiallinen leikkiminen, kaikki eivät pääse pelaamaan yhtä paljon, epätasapuolinen kohtelu tai kiusaaminen liikuntatunneilla). Välitunteihin liittyen esitettiin vielä väittämiä, joissa käsiteltiin yksinäisyyttä, kiusatuksi tulemista ja kiusaamista.
Tämän jälkeen selvitettiin, miten vastaajat käyttävät vapaa-aikansa. Lueteltuja vapaa-ajan viettotapoja olivat muun muassa liikkuminen ja leikkiminen, ohjatut harrastukset ja kerhot, internet, tietokonepelit, lukeminen, kotityöt, käsityöt, kavereiden kanssa oleilu, musiikin kuuntelu ja lemmikkien hoito. Lisäksi kysyttiin, onko ympäristössä vastaajien ikäisille tarpeeksi leikki- ja oleskelupaikkoja, onko vastaajilla riittävästi kavereita sekä kuinka usein nämä tapaavat kavereitaan vapaa-ajalla.
Loput kysymykset liittyivät ohjattuihin vapaa-ajan harrastuksiin. Aluksi kysyttiin ovatko vastaajat mukana tai olleet joskus mukana ohjatussa harrastustoiminnassa. Niitä, jotka vastasivat ei, pyydettiin erittelemään syitä, kuten perheen rahatilanne, harrastusmahdollisuuksien puute, ajan puute, vanhempien hyväksynnän puute tai kiinnostuksen puute. Vastaajat, jotka olivat joskus olleet mukana ohjatussa harrastustoiminnassa, mutta lopettaneet sen, erittelivät myös syitään lopettamiselle. Ohjatussa harrastustoiminnassa mukana olevilta kysyttiin, kuinka usein he käyvät harrastuksissa, onko harrastusten määrä sopiva ja mitä he harrastavat. Lopuksi esitettiin väittämiä, joissa käsiteltiin muun muassa harrastuksiin liittyviä ponnisteluita, vaativuutta, lahjakkaimpien suosimista, totisuutta, kilpailuhenkeä ja menestyksen tärkeyttä.
Taustatietoina aineistossa ovat vastaajan sukupuoli, vanhempien akateemisuus, pysyvät näkyvät sairaudet tai vammat, vastaajia ulkonäössään häiritsevät seikat ja suhtautuminen omaan ulkonäköön sekä etninen tausta.
Asiasanat
harrastukset; kiusaaminen; koululaiset; koululiikunta; lapset (ikäryhmä); leikkiminen; oppilaat; peruskoulu; vapaa-ajantoiminnat; välitunnit; ystävät
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Esi- ja peruskoulu (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Lapset (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalinen käyttäytyminen ja asenteet (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- TNS Gallup Oy
Tuottajat
- Suomen UNICEF
Ajallinen kattavuus
2008
Aineistonkeruun ajankohta
2008-09 – 2008-10
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Peruskoulun kuudesluokkalaiset
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Todennäköisyys- ja ei-todennäköisyysotannan yhdistelmä
Tutkimuskoulujen ositettu otanta maakunnittain kiintiöitynä, jossa on pyritty sosioekonomiseen ja maantieteelliseen kattavuuteen. Tietoarkistolla ei ole tarkempaa tietoa otantaperusteista.
Tutkimuskoulujen rehtoreihin otettiin yhteyttä ja näitä pyydettiin valitsemaan satunnaisesti luokka koulustaan vastaamaan kyselyyn. Tutkimuslomakkeet lähetettiin 80 kouluun, joista 68 koulua palautti lomakkeet määräaikaan mennessä.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta on poistettu kuntamuuttuja, vastaajien postinumerot ja koulujen nimet.
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Suomen UNICEF: Kuudesluokkalaisten käsityksiä leikistä, koulusta ja harrastuksista 2008 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2019-01-23). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2758
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Tietoarkiston tiedossa ei ole julkaisuja, joissa aineistoa olisi käytetty.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.