FSD3240 Suomenruotsalaisten lasten ruoka-, liikunta- ja unitottumukset 2006 ja 2008

Aineiston nimi

Suomenruotsalaisten lasten ruoka-, liikunta- ja unitottumukset 2006 ja 2008

Aineistonumero

FSD3240

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3240

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

Sisällön kuvaus

Aineisto koostuu kuudesta alakouluikäisten suomenruotsalaisten lasten ruokatottumuksia, unta ja liikuntaa käsittelevistä tutkimusaineistoista, jotka on kerätty samoilta oppilailta (N: 876) ja heidän vanhemmiltaan vuosina 2006 ja 2008. Kyselyt toteutettiin Uuden- ja Itä-Uudenmaan alueiden ruotsinkielisissä kouluissa. Kyselyissä kartoitettiin lasten terveyskäyttäytymistä ja siihen vaikuttavia tekijöitä kuten perheen ruokailutapoja, syötyjä aterioita, liikunnan määrää ja nukkumistottumuksia. Lisäksi aineistoon on sisällytetty mittaustietoa lapsen painosta, pituudesta ja vyötärönympäryksestä molempina tutkimusvuosina. Kysely toteutettiin ruotsinkielellä ja kerättiin Folkhälsänin Hälsoverkstaden-projektissa. Koulut on jaettu aineistoissa kontrolli-(N: 14) ja interventiokouluihin (N: 13). Interventiokouluissa opettajat saivat lisäkoulutusta ruokailusta, liikunnasta ja nukkumisesta, ja he ottivat käyttöönsä valitsemiaan materiaaleja ja metodeja osaksi opetustyötä. Oppilaat ja vanhemmat pystyy yhdistämään aineiston sisällä.

Oppilaat täyttivät kunakin vuonna kaksi kyselyä: yleisen tutkimusaiheita käsittelevän kyselyn (kyselylomakkeet: quF3240_B2006.pdf, quF3240_B2008.pdf) ja yksityiskohtaisen Pro Children -kyselyn (Skolbarns matvanor, kyselylomake quF3240_ProChildren.pdf), jossa kartoitettiin syötyjä ruokia viimeisen 24 tunnin aikana, hedelmien ja vihannesten syömistä ja päivittäistä ruutuaikaa. Vanhemmat täyttivät molempina tutkimusvuosina yhden kyselyn (kyselylomakkeet: quF3240_F2006.pdf, quF3240_F2008.pdf), jossa käsiteltiin omaa, lapsen ja koko perheen uni, ruoka- ja liikuntatapoja. Eri vuosien kyselyt lapsille ja vanhemmille sisältävät pääosin samoja kysymyksiä. Pro Children -kyselyt on toistettu täsmälleen samanlaisina.

Lapsille suunnatuissa yleisissä kyselyissä tiedusteltiin aluksi taustatietoja lapsesta ja lapsen perheestä, ystävistä ja koulusta. Lapselta tiedusteltiin muun muassa, miten kuvailisi vanhempiaan ja onko hän tyytyväinen välituntiaktiviteetteihin. Seuraavat kysymykset koskivat ruoka-aikoja: aamupalaa, lounasta, välipaloja, päivällistä ja iltapalaa. Lisäksi tiedusteltiin, mitä ruokia tai juomia lapsi ja vanhemmat nauttivat yleisimmin. Edelleen kysyttiin vastaajan fyysisestä aktiivisuudesta tiedustelemalla mm. kuinka paljon liikuntaa kertyy koulussa ja kotona, kuinka paljon vanhemmat urheilevat ja mitkä asiat motivoivat liikkumaan. Lapselta myös kysyttiin ruutuajasta, eli kuinka paljon hän käyttää aikaa pelaten tai ohjelmia katsoen. Lopuksi lapselta tiedusteltiin uneen liittyviä kysymyksiä, kuten nukkumaanmenoaikoja arkena ja vapaapäivinä.

Vanhempien kyselyissä kysyttiin aluksi taustatietoja, kuten täyttääkö lomaketta yksin vai yhdessä muun henkilön kanssa ja kuinka monta tuntia lapsi on yksin päivisin. Seuraavaksi vanhemmalta kysyttiin liikunnasta ja ruutuajasta, tiedustelemalla mm. liikuntaan käytettyä aikaa, lapsen harrastuksiin liittyviä motivaatiotekijöitä ja sitä, kuinka paljon lapsi viettää aikaa koneella tai televisiota katsoen. Nukkumiseen liittyen vanhemmalta tiedusteltiin omia ja lapsen nukkumisaikoja ja -tapoja. Seuraavaksi kyselyssä käsiteltiin ruokailutottumuksia sekä vihannesten ja hedelmien syöntiä. Vanhemmalta kysyttiin mm. mitä atierioita lapsi syö, mitä ruoka-aineita ateriat sisältävät, syökö vanhempi itse kasviksia ja hedelmiä, mitkä tekijät estävät kasvisten ostamista lapselle ja onko perheellä yhteisiä ruoka-aikoja. Lopuksi vanhemmalta tiedusteltiin taustatietoja ja elämäntapoihin ja terveyteen liittyviä käsityksiä ja uskomuksia. Lisäksi molemmissa vanhempien kyselyssä on lopussa Antonovskyn elämänkokemuksen ja koherenssin teoriaan pohjautuva kysymyspatteristo.

Lapsille suunnatuissa Pro Children -kyselyissä tiedusteltiin aluksi taustatietoja vastaajasta ja hänen perheestään. Varsinaiset sisältökysymykset alkoivat kartoituksella, mitä vastaaja oli syönyt eilen aamulla, koulussa ja koulupäivän jälkeen. Jokaisessa kohdassa tiedusteltiin, söikö lapsi em. aikoina, mitä hän söi tai joi ja millaisia hedelmiä ja vihanneksia ateriat sisälsivät. Vastaajaa pyydettiin antamaan syötyjen ruoka-aineiden määrät annoksina. Tämän jälkeen lapselta kysyttiin edelleen vihannesten ja hedelmien syömisestä, ja hänelle esitettiin väittämiä, kuten maistuvatko hedelmät ja vihannekset hyvältä. Lisäksi kysyttiin lempihedelmistä sekä -kasviksista. Seuraavat kysymykset käsittelivät hedelmien ja vihannesten saatavuutta kotona. Lopuksi kyselyssä tiedusteltiin perheen yhteisistä ruokailuista, television katselusta ja sen aikana syömisestä, urheilusta sekä lopuksi esitettiin vielä väitteitä vihannesten ja hedelmien syömisestä, kuten syövätkö koulukaverit paljon hedelmiä. Kyselyssä käytetään mittarina Food Frequency Quiestionnairea (FFQ).

Kyselyt sisältävät seuraavia taustatietoja: lapsen luokka-aste, sukupuoli, syntymämaa luokiteltuna, asumistapa, viikkorahan määrä, sisarusten lukumäärä, pituus, paino ja vyötärönympärys. Lisäksi vanhemmista on seuraavaa tietoa: koulutus, syntymävuosi luokiteltuna, pääasiallinen toiminta, työsuhteen laatu, asumismuoto, kotitalouden yhteenlasketut tulot ja subjektiivinen kokemus toimeentulon riittävyydestä. Aineistossa on myös kunta ja koulumuuttujat sekä tieto, kuuluuko koulu interventio- vai kontrollikouluun. Muuttujat eivät sisällä koulun tai kunnan nimiä.

Asiasanat

alakoululaiset; ateriat; elintavat; fyysinen aktiivisuus; hedelmät; hyvinvointi; interventiotutkimus; lapset (ikäryhmät); liikunta; perhe-elämä; ravitsemus; ruoka; ruokakulttuuri; ruokakunnat; ruokatottumukset; uni (lepotila); vihannekset

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Roos, Eva (Samfundet Folkhälsan)
  • Sundqvist, Agnetha (Samfundet Folkhälsan)
  • Forss, Annette (Samfundet Folkhälsan)
  • Ray, Carola (Samfundet Folkhälsan)

Ajallinen kattavuus

2006 – 2008

Aineistonkeruun ajankohta

2006 – 2008

Maa

Suomi

Kohdealue

Helsinki, Espoo, Kirkkonummi, Sipoo, Vantaa

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perhe

Perusjoukko/otos

vuonna 2006 ruotsinkielistä koulua käyvät 3- ja 4-luokan oppilaat sekä heidän vanhempansa Uudella- ja Itä-Uudellamaalla

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Tutkimuskutsu esitettiin kaikille 44 ruotsinkieliselle koululle Helsingin, Espoon, Kirkkonummen, Sipoon ja Vantaan alueilla. Lopulta tutkimukseen osallistui 27 koulua. Ensimmäisenä tutkimusvuonna 2006 kysely toteutettiin koulujen 3- ja 4-luokkalaisille ja kaksi vuotta myöhemmin samoille oppilaille, jotka olivat silloin 5- ja 6-luokkalaisia. Molempina vuosina myös lasten vanhemmat täyttivät kyselyt. Alkuperin vuonna 2006 kyselyyn osallistui myös Porvoon, Karjaan ja Kauniaisen kunnat, mutta kunnat jätettin pois aineistosta, koska niissä ei toteutettu kyselyä vuonna 2008. Vuoden 2008 lasten kyselyyn vastasi alunperin myös 4-luokkalaisia, mutta heitä ei ole sisällytetty tähän aineistoon.

Vastaaminen oli vapaaehtoista, ja tutkimukseen osallistumiseen pyydettiin kirjallinen suostumus vanhemmilta. Tutkimus suoritettiin osissa. Keväällä 2006 oppilailta mitattiin pituus, paino ja vyötärönympärys, ja he täyttivät Pro Children -kyselyn paperisena. Myöhemmin syksyllä oppilaat täyttivät toisen yleisen unta, ruokailua ja fyysistä aktiivisuutta käsittelevän kyselyn paperisena tai verkossa riippuen koulusta. Myös vanhemmat täyttivät heille suunnatun kyselyn syksyllä. Oppilaiden mitat otettiin ja kyselyt toteutettiin kouluajalla, ja keruuhetkillä koulussa oli aina läsnä tutkimushenkilökuntaa.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Mittaukset ja testit: fyysisten ominaisuuksien mittaaminen

Kontrolloitu koe: kenttä- tai interventiokoe

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Tekniset keruuvälineet

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: ruotsi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Kyselyt ovat datassa seuraavaksi esitetyssä järjestyksessä, ja datan muuttujien numerointi on merkitty suluissa esitetyllä tavalla: 1. Yleinen kysely lapsille 2006 (kyselylomake: quF3240_B2006, b06_muuttujan numero kyselylomakkeen mukaisesti), 2. Yleinen kysely vanhemmille 2006 (kyselylomake: quF3240_F2006, f06_muuttujan numero kyselylomakkeen mukaisesti), 3. Yleinen kysely lapsille 2008 (kyselylomake: quF3240_B2008, b08_muuttujan numero kyselylomakkeen mukaisesti), 4. Yleinen kysely vanhemmille 2008 (kyselylomake: quF3240_F2008, f08_muuttujan numero kyselylomakkeen mukaisesti), 5. Pro Children -kysely lapsille 2006 (kyselylomake qF3240_ProChildren, muuttujan numero kyselylomakkeen mukaisesti ja sen perässä vuosi _06), 6. Pro Children -kysely lapsille 2008 (kyselylomake qF3240_ProChildren, muuttujan numero kyselylomakkeen mukaisesti ja sen perässä vuosi _08).

Vuoden 2008 vanhempien kyselyssä kysymyksen 37 lomakkeessa olevat kohdat å ja ä on nimetty dataan seuraavasti: å:zz ja ä:zy.

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä tunnisteellisuussyistä luokiteltu vanhempien syntymävuodet (f06_4a, f06_4b, f08_6a ja f08_6b) ja lasten syntymäkuukausimuuttujat (d2_06, d2_08). Seuraavat avomuuttujat on poistettu samasta syystä: kuka muu henkilö täyttää lomaketta vanhemman lisäksi (f06_1a, f06_2a, f08_3b, f08_4b), kenen muun kanssa asuu (d8fa_06, d8fa_08), kuinka monta yli 65-vuotiasta asuu kotona (f08_61j, f06_58e2), vanhempien syntymämaat (d5a_06, d5a_08, ja d6a_08), kielimuuttujat (d7a_06, d7a_08), vanhempien työpaikat ja työnkuvat (d10b_06 d10c_06 d11b_06 d11c_06 d10b_08, d10c_08 d11b_08) ja lopussa olleet kommentti- tai palautemuuttujat (f08_com, f08_70da). Jätetyt avovastaukset on anonymisoitu tunnisteellisten tietojen varalta. Anonymisointimerkinnät on merkitty [hakasulkein]. Tunnisteellisuussyistä kunta- ja koulumuuttujista on poistettu arvojen kirjallinen selite eli ts. tieto kunnan ja koulun nimestä.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Roos, Eva (Samfundet Folkhälsan) & Ray, Carola (Samfundet Folkhälsan): Suomenruotsalaisten lasten ruoka-, liikunta- ja unitottumukset 2006 ja 2008 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2019-03-22). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3240

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Roos, Eva & Ray, Carola & Sundqvist, Agnetha (2007). Hälsoverkstaden. Fysisk aktivitet, kost och sömn bland elever i årskurs fyra och fem i finlandssvenska grundskolor i Nyland. Helsingfors: Folkhälsan.

Lehto, Reetta & Corander, Clary & Ray, Carola & Roos, Eva (2009). Perheen sosioekonomisen aseman ja perherakenteen yhteydet alakouluikäisten lasten terveellisiin elintapoihin. Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti 2009:46, 258-271.

Hälsoverkstaden: att i skolan arbeta för ökad fysisk aktivitet, hälsosam kost och tillräcklig sömn (2009). Red. Wiik, Anna-Lena. Helsingfors: Folkhälsan. Folkhälsans rapporter 2/2009.

Lehto, Reetta & Ray, Carola & Lahti-Koski, Marjaana & Roos, Eva (2011). Health behaviors, waist circumference and waist-to-height ratio in children. European journal of clinical nutrition. 65. 841-8. 10.1038/ejcn.2011.49.

Ray, Carola (2013). Parenting Practices, family characteristics and daily health behaviours and their changes in 10-11-year old children. Helsinki: Helsingin yliopisto & Folkhälsans Research Center. Kansanterveystieteen väitöskirja.

Perasto, Riikka (2014). FAMILY SOCIOECONOMIC BACKGROUND AND CHILDREN'S PHYSICAL ACTIVITY. PARENTAL PERCEPTIONS OF CHILDREN'S PHYSICAL ACTIVITY. A DESCRIPTIVE STUDY BASED ON THE HÄLSOVERKSTADEN STUDY. Joensuu: Itä-Suomen yliopisto. Terveystieteiden pro gradu -tutkielma.urn:nbn:fi:uef-20141020

Lehto, Reetta & Ray, Carola & Lahti-Koski, Marjaana & Roos, Eva. (2010). Meal pattern and BMI in 9-11-year-old children in Finland. Public health nutrition. 14. 1245-50. 10.1017/S1368980010003034.

Roos, L. & Roos, E. & Ray, C. (2009). Associations between sleeping habits and food consumption patterns among 10-11-year-old children in Finland. Br J Nutr. 2009 Nov;102(10):1531-7. DOI:10.1017/S0007114509990730

Ray C, Suominen S, Roos E (2009). The role of parents' sense of coherence in irregular meal pattern and food intake pattern of children aged 10-11 in Finland Journal of Epidemiology & Community Health 2009;63:1005-1009.DOI: 10.1136/jech.2008.085100

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.