FSD3446 Ammattiin opiskelevien liikunnan lisäämisen ja istumisen vähentämisen interventiotutkimus: opettajakyselyt 2015-2017

Aineiston nimi

Ammattiin opiskelevien liikunnan lisäämisen ja istumisen vähentämisen interventiotutkimus: opettajakyselyt 2015-2017

Aineistonumero

FSD3446

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3446
https://doi.org/10.60686/t-fsd3446

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

Sisällön kuvaus

Aineisto koostuu kolmesta Let´s Move It -hankkeessa opettajilta kerätystä kyselystä: alkukyselystä ja kahdesta seurantakyselystä. Kyselyt käsittelivät opiskelijoiden istumiseen ja liikkumiseen liittyviä oppituntien käytäntöjä ja opettajien mielipiteitä, näkemyksiä ja kokemuksia niihin liittyen. Opettajat jaettiin kontrolli- ja interventioryhmiin. Interventioryhmä osallistui kolmeen Let´s Move It -työpajaan.

Kolme kyselyä sisältävät osittain samoja kysymyksiä. Interventioryhmään kuuluville opettajille esitettiin ylimääräisiä kysymyksiä interventiotoimenpiteisiin liittyen. Alkukyselyssä opettajilta tiedusteltiin aluksi oppitunneilla käytettyjä istumisen vähentämisen keinoja, motivointia ja keinojen käytön useutta. Vastaajilta kysyttiin myös mielipidettä, mikä on liian pitkä aika istua keskeytyksettä. Seuraavaksi käsiteltiin opiskelijoiden aktiivisuuden seurauksia, opettajan pystyvyyden tuntoa liikkumisen lisäämiseen sekä toimintatapojen automaatiota. Seuraavaksi opettajilta kysyttiin tulevaisuuden suunnitelmista opiskelijoiden istumisen vähentämisen suhteen ja oman työyhteisönsä yhteistyökyvystä.

Seurantalomakkeissa esitettiin edellisten lisäksi kysymyksiä aktiivisuuden lisäämisen syistä, kuten onko taustalla ulkoapäin tuleva pakko vai oma sisäinen motivaatio. Lisäksi tiedusteltiin, kiinnittääkö huomiota opiskelijoiden liikkumiseen ja onko hankkeen edetessä opettajien käytöksessä havaittu muutoksia.

Ensimmäisessä ja toisessa seurantalomakkeissa interventioryhmän osallistujille esitettiin lisäksi kysymyksiä Let´s Move It -ohjelmasta. Kysymykset koskivat luokissa olleiden liikuntavälineiden käyttöä, ohjelman materiaaleja ja työpajoja, vihje-keino-ketjujen käyttöä opiskelijoiden motivoinnissa ja hankkeen materiaalien käyttöä ja hyödyllisyyttä (mm. nettisivut, työkalupakki, taukojulisteet).

Taustatietoina aineistossa olivat mm. sukupuoli, syntymävuosi, opetetut aineet, opettajakokemuksen kesto ja interventio- ja kontrolliryhmään kuuluminen.

Asiasanat

ammattikoululaiset; fyysinen aktiivisuus; fyysinen hyvinvointi; interventiotutkimus; istuminen; liikkumattomuus; liikunta; motivointi; opettajat; opetus; opetustilanne

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.

Kerääjät

  • Hankonen, Nelli (Helsingin yliopisto)
  • Haukkala, Ari (Helsingin yliopisto)
  • Kaaja, Elisa (Helsingin yliopisto)
  • Köykkä, Katariina (Helsingin yliopisto)

Ajallinen kattavuus

2015-01 – 2017-06

Aineistonkeruun ajankohta

2015-01 – 2017-06

Maa

Suomi

Kohdealue

Helsingin metropolialue

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Let´s move it -hankkeeseen osallistuneiden ammatillisten oppilaitosten opettajat

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyys- ja ei-todennäköisyysotannan yhdistelmä

Tutkimusasetelma on ryvässatunnaistettu kenttäkoe. Tutkimukseen osallistuvissa kouluissa oli 117 opettajaa (interventiohaara) ja 116 opettajaa (verrokkihaara). Heistä 77 ja 46 opettajaa (interventio- ja verrokkihaarasta) täyttivät kyselyn ensimmäisellä mittauskerralla ja ilmoittautuivat tutkimukseen. Tutkimukseen valittiin kuusi ammatillista oppilaitosta Helsingin metropolialueella, joissa oli eniten uusia aloittavia oppilaita. Valitut luokat olivat ensimmäisen ja toisen vuoden luokkia. Kuudesta koulusta kolme satunnaistetusti sai 'Let's Move It' -intervention. Satunnaistaminen tehtiin oppilaitostasolla kontaminaation välttämiseksi ja intervention toimittamisen helpottamiseksi.

Kaikki tutkimukseen osallistuvat opettajat täyttivät tutkimuksen aikana kolme sähköisessä muodossa olevaa kyselyä: alkumittauksessa tutkimuksen alussa, noin 2 kk kuluttua ja noin 14 kk kuluttua alkumittauksesta. Kyselyt toteutettiin Survey Monkey -verkkokyselyinä.

Lisätietoa tutkimusasetelmasta, arvioiduista muuttujista ja intervention kehittämisestä löytyy julkaisuista Hankonen, N. et al (2016) "Let's Move It" - a school-based multilevel intervention to increase physical activity and reduce sedentary behaviour among older adolescents in vocational secondary schools: Study protocol for a cluster-randomized trial ja Hankonen, N. et al. (2019). Changing activity behaviours in vocational school students: The stepwise development and optimised content of the 'Let's Move it' intervention.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Kontrolloitu koe: kenttä- tai interventiokoe

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Katso myös

FSD3212 Ammattiin opiskelevien liikunnan lisäämisen ja istumisen vähentämisen pilottitutkimus 2014

FSD3437 Ammattiin opiskelevien liikunnan lisäämisen ja istumisen vähentämisen interventiotutkimus: opiskelijahaastattelut 2015-2017

FSD3445 Ammattiin opiskelevien liikunnan lisäämisen ja istumisen vähentämisen interventiotutkimus: opiskelijakyselyt, kehonkoostumus- ja liikemittaukset 2015-2017

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineisto on anonymisoitu tutkijan toimesta esim. aineistoista on poistettu nimitietoja koskevat muuttujat. Lisäksi aineistosta poistettiin tunnisteellisuussyistä Tietoarkistossa opettajan koulutus- ja oppilaitosavovastaukset (q6, q7) ja jätetyistä avomuuttujista poistettin tunnisteita tarvittaessa. Tietoarkiston merkinnät avomuuttujiin on tehty hakasulkein.

Datan muuttujat on nimetty seuraavasti: alkukyselyn muuttujat ovat q-alkuisia, ensimmäisen seurantakyselyn muuttujat f-alkuisia ja toisen seurantakyselyn t-alkuisia. Lisäksi vain interventioryhmille esitetyissä kysymyksissä on muuttujan tunnisteena perässä i-kirjain (intervention) ja vain kontrolliryhmälle esitetyissä kysymyksissä on c-kirjain (control).

Kyselylomakkeet on nimetty niin, että numerot 1-3 viittaavat siihen, onko kyse ensimmäistä, toisesta vai kolmannesta kyselystä. Seurantalomakkeissa (2, 3) on kaksi versiota, joissa on c- tai i-kirjain riippuen, onko kyse kontrolli- vai interventiolomakkeesta.

Aineistosta on poistettu yksi havainto, joka ei antanut suostumusta tutkimukseen osallistumiseen. Lisäksi on poistettu interventioryhmän 2. seurantalomakkeen koko kysymyspatteristo t30 virheellisten arvojen vuoksi.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Hankonen, Nelli (Helsingin yliopisto) & Haukkala, Ari (Helsingin yliopisto): Ammattiin opiskelevien liikunnan lisäämisen ja istumisen vähentämisen interventiotutkimus: opettajakyselyt 2015-2017 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2021-04-15). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3446

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Muu materiaali

Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.

Lisätietoa Let´s move it -hankkeesta

Yleiskuvaus tutkimusprojektista ja tutkimusprojektin tuottama materiaalipankki oppilaitoksille.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Rehnström, K. (2015). Ennustaako järkeillyn käyttäytymisen lähestymistapa paikallaanoloa ja sen rajoittamista ammattiin opiskelevilla nuorilla?

Nummela, N. (2016). Persoonallisuuspiirteiden ja motivaation yhteys fyysiseen aktiivisuuteen ammattiin opiskelevilla.

Heino, M. (2016). No use reasoning with adolescents? A randomised controlled trial comparing persuasive messages.

Köykkä, K. (2017). Is habit formation effective in making students' sitting reduction a regular routine for vocational school teachers? Evaluating outcomes and habit formation processes in the Let's Move It teacher intervention.

Palsola, M. (2020). Associations between behaviour change technique use, quality of motivation and physical activity.

Heino, M. T. J., Knittle, K., Fried, E., Sund, R., Haukkala, A., Borodulin, K.... Hankonen, N. (2019). Visualisation and network analysis of physical activity and its determinants: Demonstrating opportunities in analysing baseline associations in the Let's Move It trial. Health Psychology and Behavioral Medicine, 7(1), 269-289. https://doi.org/10.1080/21642850.2019.1646136

Köykkä, K., Absetz, P., Araujo-Soares, V., Knittle, K., Sniehotta, F. F., & Hankonen, N. (2019). Combining the reasoned action approach and habit formation to reduce sitting time in classrooms: Outcome and process evaluation of the Let's Move It teacher intervention. Journal of Experimental Social Psychology, 81, 27-38. https://doi.org/10.1016/j.jesp.2018.08.004

Heino, M. T. J., Knittle, K., Haukkala, A., Vasankari, T., & Hankonen, N. (2018). Simple and rationale-providing SMS reminders to promote accelerometer use: a within-trial randomised trial comparing persuasive messages. BMC Public Health, 18(1), 1352. https://doi.org/10.1186/s12889-018-6121-2

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.