Kuvailu on saatavilla vain suomeksi (tulossa: englanninkielinen).

FSD3567 Sosiaalibarometri 2020

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

  • Kuvailu on saatavilla vain tällä kielellä (tulossa: englanninkielinen)

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Sosiaalibarometri 2020

Aineistonumero

FSD3567

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3567

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

Sisällön kuvaus

Sosiaalibarometrit ovat tutkimuksellisia ajankohtaisselvityksiä, joiden tarkoituksena on tuottaa mahdollisimman ajan tasalla olevaa tietoa hyvinvointipalvelujen, palvelujärjestelmän ja hyvinvoinnin tilanteesta ja niiden muutossuunnista. Vuoden 2020 Sosiaalibarometri käsittelee muun muassa ikääntyneiden palveluita, perusturvaa, työvoimapalveluita sekä koronapandemian vaikutuksia sosiaali- ja terveyspalveluihin. Kyselyssä vastaajina ovat kuntien tai yhteistoiminta-alueiden sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaavat johtajat ja sosiaalityöntekijät, Kelan tulosyksiköiden johtajat sekä TE-toimistojen johtajat.

Yhtenä teemana kyselyssä oli koronapandemian vaikutukset palveluihin ja tuen tarpeisiin. Vastaajilta kysyttiin muun muassa, minkä ihmisryhmien tilanne alueella on erityisen huolestuttava, miten asiakkaiden tarpeisiin on pystytty vastaamaan ja miten palveluita on kehitetty pandemian aikana. Erityisesti kysyttiin koronapandemian vaikutuksista ikääntyneiden palvelutarpeisiin ja heille kohdennetusta tuesta.

Toinen laajempi teema oli työllisyys, perusturva ja toimeentulotuki. Kyselyssä kartoitettiin esimerkiksi sitä, kuinka perustoimeentulotuen asiakkaiden ja muiden ryhmien palvelutarpeisiin on pystytty vastaamaan pandemian ennen pandemiaa, sen aikana ja sen jälkeen. Lisäksi kysyttiin, miten työllisyyttä on pystytty parantamaan eri alueilla. Vastaajia pyydettiin myös arvioimaan erilaisia eriarvoisuuden kasvuun liittyviä väittämiä.

Taustatietoina ovat vastaajan työskentelysektori, toiminta-alueen koko sekä suuralue. TE-johdon vastaajilta aineisto sisältää myös maakuntatasoisen aluemuuttujan.

Asiasanat

COVID-19; eriarvoisuus; hyvinvointi; hyvinvointipalvelut; ikääntyneet; kannustimet; kuntoutuspalvelut; perusturva; sosiaalietuudet; sosiaalipalvelut; sosiaalityö; sote-uudistus; terveyspalvelut; toimeentulotuki; työvoimapalvelut

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Sosiaalibarometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry

Rahoittajat

  • Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (Veikkausvoittovarat)
  • Kansaneläkelaitos
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
  • Työ- ja elinkeinoministeriö

Ajallinen kattavuus

2020

Aineistonkeruun ajankohta

2020-05-04 – 2020-05-21

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Organisaatio

Perusjoukko/otos

Suomen kuntien tai yhteistoiminta-alueiden sosiaali- ja terveydenhuollon johtajat ja sosiaalityöntekijät sekä Kelan johtajat ja TE-toimistojen johtajat (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Sosiaalibarometrin kyselylomakkeet lähetettiin kaikille Manner-Suomen kuntien tai yhteistoiminta-alueiden sosiaali- ja terveydenhuollosta vastaaville johtajille ja kirjaamojen kautta niiden sosiaalityöntekijöille sekä Kelan ja TE-toimistojen johdolle. Vastauksia palautui määräaikaan mennessä 776 kappaletta. Jokaisella vastaajaryhmällä oli oma kyselylomakkeensa.

Sosiaali- ja terveysjohtajien yhteystiedot poimittiin kaikkien Manner-Suomen kuntien, kuntayhtymien ja muiden yhteistoiminta-alueiden verkkosivuilta huhtikuussa 2020. Aineistonkeruussa on huomioitu vuoden 2020 alussa tapahtuneet kuntaliitokset ja aloittaneet uudet sote-alueet. Suurimmista kaupungeista ja kuntayhtymistä poimittiin organisaatiorakenteen mukaan useampi vastaaja. Kyselyjä lähetettiin 288 ja niistä palautui 117 kappaletta (vastausprosentti 41 %, osuus lopullisesta aineistosta 15 %).

Sosiaalityöntekijöiden kysely lähetettiin kuntien, yhteistoiminta-alueiden ja kuntayhtymien kirjaamoihin. Kysely pyydettiin lähettämään edelleen alueen sosiaalityöntekijöille. Sosiaalityöntekijöitä vastasi kyselyyn 496 (osuus lopullisesta aineistosta 64 %). Sosiaalityöntekijöiden vastausprosenttia ei voi laskea, koska sosiaalityöntekijöiden kokonaismäärä ei ole tiedossa.

Kelan johdon kysely lähetettiin Kelan asiakkuus-, etuus- ja kehittämispalvelujen tulosyksiköiden johtajille, yksikön päälliköille, keskuksen päälliköille ja ryhmäpäälliköille. Kyselyjä lähetettiin 223 ja niistä palautui 107 kappaletta (vastausprosentti 48 %, osuus lopullisesta aineistosta 14 %). Yhteystiedot saatiin Kelasta.

TE-toimistojen johdolle suunnattu kysely lähetettiin toimistojen työnvälitys- ja yrityspalvelujen, osaamisen kehittämisen palvelujen sekä tuetun työllistämisen palvelujen palvelulinjojen johtajille, päälliköille ja esimiehille (mukaan lukien palveluesimiehet). Yhteystiedot saatiin työ- ja elinkeinoministeriöstä. Kyselyjä lähetettiin 140 ja niistä palautui 56 kappaletta (vastausprosentti 40 %, osuus lopullisesta aineistosta 7 %).

Sote-johtajien vastaukset kattavat 191 kuntaa eli 65 % kunnista ja 3,7 miljoonaa suomalaista. Sosiaalityöntekijöiden vastaukset kattavat yhteensä 213 kuntaa ja 4,9 miljoonaa suomalaista. Yhteensä sosiaali- ja terveydenhuollon vastaajien vastaukset kattavat 265 kuntaa, mikä on 90 % kunnista ja 5,3 miljoonaa Suomen väestöstä.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

198 muuttujaa ja 776 havaintoa.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistossa eri vastaajaryhmät on nimetty seuraavasti: 1= Sosiaali- ja terveysjohto, 2= Kelan johto, 3= TE-johto ja 8= Sosiaalityöntekijät.

Tutkija on tunnisteellisuussyistä poistanut aineistosta avomuuttujat sekä joitain taustamuuttujia, kuten tarkat alue- ja organisaatiotiedot. Tietoarkistossa aineistosta on poistettu kaikki vastaajan taustatiedot, kuten koulutustaso, sukupuoli, työkokemusvuodet sekä maakuntatason aluetiedot (paitsi TE-toimistojen vastaajilta). Lisäksi on luokiteltu Kelan johdon toiminta-alueet.

Tietoarkistoon toimitetusta aineistosta oli poistettu varsinaiset avomuuttujat ja -vastaukset.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry: Sosiaalibarometri 2020 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2022-10-17). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3567

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Jatkokäyttäjien tulee lähettää Suomen sosiaali ja terveys ry:lle yksi kappale kaikista raporteista, opinnäytetöistä, artikkeleista ja muista julkaisuista ja materiaaleista, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Tutkimus, Yliopistonkatu 5, 00100 HELSINKI ja sähköisten julkaisujen osoite tutkimus@soste.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Sosiaalibarometri 2020 (2020). Anne Eronen, Katja Ilmarinen, Merita Jokela, Heikki Hiilamo, Pekka Karjalainen, Sakari Karvonen, Minna Kivipelto, Erja Koponen, Lars Leeman, Pia Londén, Peppi Saikku. Helsinki: SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry. Saatavana: https://www.soste.fi/sosiaalibarometri/

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.