FSD3675 eMielipide 2019

Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

  • Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja

Aineiston nimi

eMielipide 2019

Aineistonumero

FSD3675

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3675
https://doi.org/10.60686/t-fsd3675

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • The Finnish Research Infrastructure for Public Opinion (FIRIPO)

Sisällön kuvaus

Aineisto eMielipide 2019 käsittää kahdeksalla kyselykierroksella kerättyjä mielipidemittauksia ja eduskuntavaaleihin liittyviä näkemyksiä toistuvasti samoilta vastaajilta. Vuoden 2019 eduskuntavaalien ja europarlamenttivaalien aikaan kerätyssä aineistossa tarkastellaan vastaajien näkemyksiä politiikasta ja näkemyksien muuttumista niin vaaleja lähestyttäessä kuin vaalien jälkeenkin. Tehdyllä kyselyllä on pyritty hahmottamaan kansalaisten poliittista osallistumista ja äänestyskäyttäytymistä. Kyselyiden pohjalta luotiin myös Suomen täysi-ikäistä väestöä edustava verkkopaneeli nimeltä Kansalaismielipide. Verkkopaneeli on osa kansallisen yleisen mielipiteen mittaamisen infrastruktuuria (FIRIPO).

Alussa kartoitettiin vastaajan äänestyskäyttäytymistä, eli aikooko vastaaja äänestää, ja jos aikoo, niin mitä puoluetta on suunnitellut äänestävänsä. Kysyttiin, saako vastaaja tietoa vaaleista esimerkiksi television, radion, lehtien vai Internetin kautta, ja miten usein vastaaja seuraa eri medioita.

Osallistujilta kysyttiin poliittisista asenteista ja mielipiteistä sekä luottamuksesta erilaisia poliittisia instituutioita kohtaan. Lisäksi osallistujilta kysyttiin luottamuksesta kuvitteellisiin kansanedustajiin, mikäli media olisi uutisoinut heistä epäsuotuisalla tavalla.

Taustamuuttujia aineistossa ovat vastaajan ikä, sukupuoli, koulutustaso, elämäntilanne, äidinkieli, vaalialue ja maakunta.

Asiasanat

eduskuntavaalit; europarlamenttivaalit; luottamus; mielipiteet; poliitikot; poliittiset asenteet; politiikka; puolueet; vaalit; äänestyskäyttäytyminen; äänestäminen

Tieteenala/Aihealue

Sarja

FIRIPO Kansalaismielipide

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.

Kerääjät

  • Kansalaismielipide

Ajallinen kattavuus

2019

Aineistonkeruun ajankohta

2019-03-29 – 2019-06-06

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Täysi-ikäiset suomalaiset

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Otos kerättiin kahdella menetelmällä. Ensin Väestörekisteristä saatiin 40 000 suomalaisen satunnaisotos, ja heille lähetettiin fyysinen kutsukirje postitse. Lisäksi kyselyä mainostettiin Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä sekä kolmessa suuressa suomalaisessa verkkolehdessä (Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat ja Iltalehti). Kaikkiaan paneelikyselyssä oli 8 aaltoa, joista 7 lähetettiin kaikille vastaajille. 3. aalto lähetettiin vain niille vastaajille, jotka eivät äänestäneet ennakkoon vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Katso myös

FSD2826 eMielipide 2011

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tietoarkistossa muu, mikä -tyyppiset avokysymykset poistettiin datasta tunnisteellisuuden vuoksi.

Painokertoimet

Aineisto sisältää painomuuttujan weight. Painomuuttuja laskettiin käyttämällä iteratiivista suhteellista sovitusta koulutuksen, iän, vaalialueen, äidinkielen, sukupuolen ja puoluekannatuksen mukaan. Lisätietoa siitä, miten painomuuttuja on muodostettu, voi lukea julkaisusta Grönlund, K., & Strandberg, K. (Red.) (2019). Voting and Public Opinion in Finland: The Finnish Parliamentary Election of 2019. The Social Science Research Institute, Åbo Akademi University. http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020102387616

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

The Finnish Research Infrastructure for Public Opinion (FIRIPO): eMielipide 2019 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2023-08-02). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3675

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Grönlund, K., & Strandberg, K. (Red.) (2019). Voting and Public Opinion in Finland: The Finnish Parliamentary Election of 2019. The Social Science Research Institute, Åbo Akademi University.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Grönlund, K., & Strandberg, K. (Red.) (2019). Voting and Public Opinion in Finland: The Finnish Parliamentary Election of 2019. The Social Science Research Institute, Åbo Akademi University. http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020102387616

Karv, T., & Strandberg, K. (2021). Lowered Expectations and Shifting Standards? - Two Survey Experiments exploring Neo-populist Political Scandals and the Perceived Trustworthiness of Politicians. Scandinavian Political Studies, 1-24. https://doi.org/10.1111/1467-9477.12221

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.