FSD3695 Perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon henkilökunnan kokemuksia potilaiden työkyvyn tukemisesta 2020-2021
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon henkilökunnan kokemuksia potilaiden työkyvyn tukemisesta 2020-2021
Aineistonumero
FSD3695
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3695https://doi.org/10.60686/t-fsd3695
Aineiston laatu
Kvalitatiivinen aineisto
Tekijät
- Vähätalo, Lauri (Tampereen yliopisto. Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta)
- Siukola, Anna (Tampereen yliopisto. Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta)
Sisällön kuvaus
Aineisto kattaa perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon henkilökunnan kokemuksia työkyvyn tuen tarpeessa olevista potilaista sekä työkyvyn tuen palveluista. Aineisto koostuu kahdeksasta alkuhaastattelusta ja viidestä loppuhaastattelusta, joihin on osallistunut lääkäreitä ja hoitajia. Jotkut haastateltavat osallistuivat sekä alkuhaastatteluun että loppuhaastatteluun. Aineisto on kerätty osana TYKYTUO (Työkyvyn tuella pidempiä työuria ja tuottavuutta - Toimintamallit monialaiseen yhteistyöhön) -hanketta, jota hallinnoi Sosiaali- ja terveysministeriö (STM).
Haastattelulitteraateissa käsitellään potilaiden ohjautumista jatkotoimenpiteisiin, henkilökunnan asenteita, ohjautumiskäytäntöjä, työkyvyn tuen palvelupolun kehittämistä sekä yhteistyötä perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon välillä. Ensin haastateltavilta tiedusteltiin, kuinka työkyvyttömyys ja työkyvyttömyysriski näyttäytyy perusterveydenhuollossa ja omassa työssä. Heiltä kysyttiin esimerkiksi, ovatko he havainneet potilaiden käyttävän perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon palveluita ristiin tai hoitavan samaa vaivaa yhtä aikaa useassa paikassa. Seuraavaksi selvitettiin jatkotoimenpidekäytäntöjä sekä olemassa olevia palveluita. Haastateltavilta kysyttiin työkyvyn tuen palveluiden toimivuudesta sekä niiden kehittämisestä. Lopuksi tiedusteltiin sektorien välisestä yhteistyöstä työkykyasioihin liittyen. Haastateltavilta kysyttiin siitä, kenellä on vastuu työkyvyn tuen tarpeen tunnistamisesta ja potilasohjauksesta. Lisäksi keskusteltiin myös Kanta-palvelusta ja tiedonvaihdosta.
Taustatietoina aineistossa on päivämäärä, haastattelutilanne, haastateltavan sukupuoli ja ammatti. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.
Asiasanat
arviointi; arviointimenetelmät; kehittäminen; perusterveydenhuolto; terveydenhuoltohenkilöstö; terveyspalvelut; tiedonkulku; tiedonvälitys; tukimuodot; työhyvinvointi; työkyky; työkyvyttömyys; työterveys; työterveyshuolto; yhteistyö
Tieteenala/Aihealue
- Lääke- ja terveystieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Työterveys (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Terveyspalvelut ja terveyspolitiikka (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.
Kerääjät
- Vähätalo, Lauri (Tampereen yliopisto. Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta)
- Siukola, Anna (Tampereen yliopisto. Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta)
Rahoittajat
- Euroopan unioni. Euroopan sosiaalirahasto (S21963)
Ajallinen kattavuus
2020 – 2021
Aineistonkeruun ajankohta
2020 – 2021
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alue
Havainto/aineistoyksikkötyyppi
Henkilö
Tapahtuma/prosessi/toiminta
Perusjoukko/otos
Perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon hoitohenkilökunta viidessä pienessä kunnassa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Havainto/aineistoyksiköiden valinta
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Osallistujat tavoitettiin perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon johtavien lääkärien ja hoitajien avulla. Heitä pyydettiin kutsumaan tutkimukseen sellaisia terveydenhuollon ammattilaisia, jotka olivat työskennelleet yhtäjaksoisesti kauemmin kuin vuoden ja joiden potilaat olivat pääosin työikäisiä aikuisia.
Aineistonkeruun tekniikka
Kasvokkainen haastattelu
Verkkohaastattelu
Keruuväline tai –ohje
Haastatteluteemat tai haastattelurunko
Aineiston määrä
13 litteraatiota odt-muodossa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.
Datatiedostojen kieli
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.
Datan versio
1.0
Katso myös
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistosta on tutkijoiden toimesta anonymiteetin varmistamiseksi poistettu henkilöiden nimet. Myös työnantajien ja paikkakuntien nimiä on poistettu. Tutkijan tekemät anonymisoinnit on merkitty tekstiin (sulkein) tai [hakasulkein]. Tietoarkistossa on lisäksi anonymiteetin varmistamiseksi poistettu tai karkeistettu paikannimiä sekä paikkaan liittyviä epäsuoria tunnisteita. Lisäksi aineistosta on karkeistettu haastateltavien työnkuvaan liittyviä yksilöiviä tietoja. Tietoarkiston aineistoon tekemät anonymisoinnit on merkitty [[tuplahakasulkein]].
Arkistoitavasta kokonaisuudesta puuttuu 20 haastattelua, koska näissä haastatelluilta ei joko saatu lupaa arkistointiin tai heitä ei tavoitettu lainkaan luvan saamiseksi.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Vähätalo, Lauri (Tampereen yliopisto) & Siukola, Anna (Tampereen yliopisto): Perusterveydenhuollon ja työterveyshuollon henkilökunnan kokemuksia potilaiden työkyvyn tukemisesta 2020-2021 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2022-08-30). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3695
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Vähätalo, L.,Siukola, A., Atkins, S., Reho, T., Sumanen, M., Viljamaa, M., Sauni, R. (2022) Cooperation between Public Primary Health Care and Occupational Health Care Professionals in Work Ability-Related Health Issues. International Journal of Environmental Research and Public Health, 19(19), 11916. https://doi.org/10.3390/ijerph191911916
Julkaisut aineistosta
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.