FSD3697 Perusterveydenhuollon työkykykoordinaattoritoimintaan osallistuneiden asiakkaiden aloitus- ja lopetushaastattelut 2021-2022
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Tekijät
- Vähätalo, Lauri (Tampereen yliopisto)
- Siukola, Anna (Tampereen yliopisto)
Asiasanat
TYKY-toiminta, asiakkaat, kuntoutus, ohjaus (neuvonta ja opastus), osatyökykyiset, palveluohjaus, palvelut, perusterveydenhuolto, terveyspalvelut, tiedonkulku, tukeminen, työkyky, työkyvyttömyys, työllistyminen
Sisällön kuvaus
Aineisto kattaa perusterveydenhuollon asiakkaiden kokemuksia työkykykoordinaattorin työ- ja toimintakyvyn tuen palvelusta. Kaikki haastateltavat osallistuivat sekä alku- että loppuhaastatteluihin. Ensimmäinen haastattelu toteutettiin heti ensimmäisen työkykykoordinaattorikäynnin jälkeen ja seurantahaastattelu viimeisen käynnin jälkeen. Aikajänne oli noin kuusi kuukautta. Henkilöillä saattoi olla eri määrä työkykykoordinaattori käyntejä, mutta jokaisella oli niitä vähintään kaksi. Aineisto on kerätty osana TYKYTUO (Työkyvyn tuella pidempiä työuria ja tuottavuutta - Toimintamallit monialaiseen yhteistyöhön) -hanketta, jota hallinnoi Sosiaali- ja terveysministeriö (STM).
Haastattelulitteraateissa käsitellään koettua työkykyä, työkyvyn uhkia, kokemuksia työkykykoordinaattoripalvelusta sekä jatkotoimenpiteisiin ohjautumisesta. Ensin haastateltavilta kysyttiin heidän tämänhetkisestä tilanteestansa ja työkyvystä. Tämän jälkeen siirryttiin käsittelemään palvelupolkua. Heitä pyydettiin arvioimaan työkykykoordinaattorin toimintaa ja sen vaikuttavuutta sekä palveluun ohjautumisen onnistumista. Haastateltavilta tiedusteltiin myös aikaisemmista työ- tai toimintakyvyn tuen palveluista, joita he ovat käyttäneet. Seuraavaksi selvitettiin palveluiden välistä yhteistyötä sekä niiden saatavuutta. Haastateltavilta tiedusteltiin toimivatko palvelut riittävän nopeasti ja onko palveluiden ohjauksessa tai tietojen välittymisessä jotakin haasteita. Lopuksi haastateltavia pyydettiin arvioimaan palveluiden mielekkyyttä ja laatua. Heitä pyydetiin arvioimaan käyttämiänsä työ- ja toimintakyvyn palveluita kokonaisuutena ja kertomaan, onko jokin palvelu erityisen hyvä tai huono. Lisäksi kysyttiin, millaisista muista palveluista he kokisivat hyötyvän. Haastatteluissa esiintyviä muita teemoja ovat esimerkiksi kuntoutus, kouluttautuminen, mielenterveyden haasteet ja työllistymisen merkitys.
Taustatietoina aineistossa on päivämäärä, haastattelutilanne ja haastateltavan sukupuoli. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.