FSD3697 Perusterveydenhuollon työkykykoordinaattoritoimintaan osallistuneiden asiakkaiden aloitus- ja lopetushaastattelut 2021-2022
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Perusterveydenhuollon työkykykoordinaattoritoimintaan osallistuneiden asiakkaiden aloitus- ja lopetushaastattelut 2021-2022
Aineistonumero
FSD3697
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3697https://doi.org/10.60686/t-fsd3697
Aineiston laatu
Kvalitatiivinen aineisto
Tekijät
- Vähätalo, Lauri (Tampereen yliopisto)
- Siukola, Anna (Tampereen yliopisto)
Sisällön kuvaus
Aineisto kattaa perusterveydenhuollon asiakkaiden kokemuksia työkykykoordinaattorin työ- ja toimintakyvyn tuen palvelusta. Kaikki haastateltavat osallistuivat sekä alku- että loppuhaastatteluihin. Ensimmäinen haastattelu toteutettiin heti ensimmäisen työkykykoordinaattorikäynnin jälkeen ja seurantahaastattelu viimeisen käynnin jälkeen. Aikajänne oli noin kuusi kuukautta. Henkilöillä saattoi olla eri määrä työkykykoordinaattori käyntejä, mutta jokaisella oli niitä vähintään kaksi. Aineisto on kerätty osana TYKYTUO (Työkyvyn tuella pidempiä työuria ja tuottavuutta - Toimintamallit monialaiseen yhteistyöhön) -hanketta, jota hallinnoi Sosiaali- ja terveysministeriö (STM).
Haastattelulitteraateissa käsitellään koettua työkykyä, työkyvyn uhkia, kokemuksia työkykykoordinaattoripalvelusta sekä jatkotoimenpiteisiin ohjautumisesta. Ensin haastateltavilta kysyttiin heidän tämänhetkisestä tilanteestansa ja työkyvystä. Tämän jälkeen siirryttiin käsittelemään palvelupolkua. Heitä pyydettiin arvioimaan työkykykoordinaattorin toimintaa ja sen vaikuttavuutta sekä palveluun ohjautumisen onnistumista. Haastateltavilta tiedusteltiin myös aikaisemmista työ- tai toimintakyvyn tuen palveluista, joita he ovat käyttäneet. Seuraavaksi selvitettiin palveluiden välistä yhteistyötä sekä niiden saatavuutta. Haastateltavilta tiedusteltiin toimivatko palvelut riittävän nopeasti ja onko palveluiden ohjauksessa tai tietojen välittymisessä jotakin haasteita. Lopuksi haastateltavia pyydettiin arvioimaan palveluiden mielekkyyttä ja laatua. Heitä pyydetiin arvioimaan käyttämiänsä työ- ja toimintakyvyn palveluita kokonaisuutena ja kertomaan, onko jokin palvelu erityisen hyvä tai huono. Lisäksi kysyttiin, millaisista muista palveluista he kokisivat hyötyvän. Haastatteluissa esiintyviä muita teemoja ovat esimerkiksi kuntoutus, kouluttautuminen, mielenterveyden haasteet ja työllistymisen merkitys.
Taustatietoina aineistossa on päivämäärä, haastattelutilanne ja haastateltavan sukupuoli. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.
Asiasanat
TYKY-toiminta; asiakkaat; kuntoutus; ohjaus (neuvonta ja opastus); osatyökykyiset; palveluohjaus; palvelut; perusterveydenhuolto; terveyspalvelut; tiedonkulku; tukeminen; työkyky; työkyvyttömyys; työllistyminen
Tieteenala/Aihealue
- Lääke- ja terveystieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Työterveys (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Sosiaalipalveluiden käyttö ja saatavuus (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.
Kerääjät
- Vähätalo, Lauri (Tampereen yliopisto. Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta)
- Siukola, Anna (Tampereen yliopisto. Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta)
Rahoittajat
- Euroopan unioni. Euroopan sosiaalirahasto (S21963)
Ajallinen kattavuus
2021 – 2022
Aineistonkeruun ajankohta
2021 – 2022
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi, Kaksi pientä kaupunkia Pirkanmaalla
Havainto/aineistoyksikkötyyppi
Henkilö
Tapahtuma/prosessi/toiminta
Perusjoukko/otos
Perusterveydenhuollon potilaat, jotka vuonna 2021 asioivat kahdessa pirkanmaalaisessa perusterveydenhuollossa järjestetyssä työkyvyn tuen -palvelussa
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Havainto/aineistoyksiköiden valinta
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Työkykykoordinaattoreille ohjattiin ilman työterveyshuoltoa olevat 18-68-vuotiaat perusterveydenhuollon asiakkaat, joilla on perusterveydenhuollon vastaanottokäynnillä havaittu työhön liittyvä tai työstä aiheutuva työkyvyn tuen tarve. Tutkittavat ovat pääasiassa työttömiä tai epäselvissä työsuhteissa olevia henkilöitä. Lähi-TOIKE -palvelussa työskennelleitä työkykykoordinaattoreita pyydettiin esittämään tutkimuskutsu kaikille, jotka he katsoivat tilanteensa vuoksi sopiviksi henkilöiksi tutkimukseen. Sopivuuden kriteerejä olivat: havaittu työkyvyn tuen tarve, suostumus seurantakäynnille, halukkuus yhteistyöhön työkykykoordinaattorin kanssa sekä työkykykoordinaattorille ilmaistu suullinen suostumus osallistua tutkimukseen.
Työkykykoordinaattorit toimittivat asiakkaan suostumuksella vain henkilön puhelinnumeron tutkijalle. Tutkija soitti ja tarvittaessa ilmoitti uudesta soitosta tekstiviestillä, mikäli tutkittava ei ensimmäisellä kerralla vastannut. Tutkijalla ei etukäteen ollut tiedossa henkilöstä muuta kuin asuinpaikkakunta sekä puhelinnumero.
Aineistonkeruun tekniikka
Puhelinhaastattelu
Keruuväline tai –ohje
Haastatteluteemat tai haastattelurunko
Aineiston määrä
20 litteraatiota odt-muodossa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.
Datatiedostojen kieli
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.
Datan versio
1.0
Katso myös
Aineiston käytössä huomioitavaa
Tutkijat ovat anonymiteetin varmistamiseksi poistaneet aineistosta henkilöiden nimet. Myös työnantajien, paikkakuntien ja kuntoutuskeskusten nimiä on poistettu. Tutkijoiden tekemää anonymisointia ei ole merkitty tekstiin erikseen, vaan nimet on korvattu suoraan tekstiin ennalta määritellyillä karkeistuksilla. Tietoarkistossa on lisäksi anonymiteetin varmistamiseksi poistettu tai karkeistettu paikannimiä, yritysten nimiä sekä paikkaan liittyviä epäsuoria tunnisteita. Lisäksi aineistosta on karkeistettu haastateltavien työnkuvaan liittyviä yksilöiviä tietoja. Tietoarkiston aineistoon tekemät anonymisoinnit on merkitty [[tuplahakasulkein]].
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Vähätalo, Lauri (Tampereen yliopisto) & Siukola, Anna (Tampereen yliopisto): Perusterveydenhuollon työkykykoordinaattoritoimintaan osallistuneiden asiakkaiden aloitus- ja lopetushaastattelut 2021-2022 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2023-06-27). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3697
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Tietoarkiston tiedossa ei ole julkaisuja, joissa aineistoa olisi käytetty.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.