Kuvailu on saatavilla vain suomeksi (tulossa: englanninkielinen).

FSD3751 Haastattelut varhaiskasvatusratkaisuista: nelivuotiaiden lasten huoltajat 2019

Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

  • Kuvailu on saatavilla vain tällä kielellä (tulossa: englanninkielinen)

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Haastattelut varhaiskasvatusratkaisuista: nelivuotiaiden lasten huoltajat 2019

Aineistonumero

FSD3751

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3751

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

Sisällön kuvaus

Aineisto koostuu noin nelivuotiaiden lasten huoltajilta kerätyistä tiedoista liittyen lasten hoitojärjestelyihin ja varhaiskasvatusratkaisuihin. Aineisto on osa monitieteistä Jyväskylän ja Tampereen yliopistojen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyössä toteuttamaa Tasa-arvon kysymykset lasten varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja hoidon tukien järjestelmässä -hanketta (CHILDCARE).

Haastatteluissa kysyttiin aluksi lapsen ja perheen arjesta, esimerkiksi mitä muutoksia viime haastattelun jälkeen on tapahtunut ja millaisia ratkaisuja lastenhoidon näkökulmasta on tehty. Sen jälkeen kysyttiin perusteluita lastenhoidon ratkaisuille, esimerkiksi miten ja miksi on päädytty nykyiseen ratkaisuun. Tämän jälkeen tiedusteltiin, millaista tukea ja apua vastaajat ovat saaneet lastenhoitoon ja sen ratkaisuihin liittyen. Lisäksi tiedusteltiin työn ja perheen yhteensovittamisesta sekä lastenhoitoon liittyvästä päätöksenteosta ja neuvottelusta perheessä. Haastateltavia pyydettiin kertomaan, millainen on nelivuotiaan lapsen tyypillinen päivä. Haastateltavilta kysyttiin myös, millainen heidän asunkuntansa on nelivuotiaan lapsen näkökulmasta sekä tiedusteltiin, mitä mieltä haastateltava olisi, jos kunta tarjoaisi viisivuotiaille ilmaisen varhaiskasvatuksen. Lopuksi pyydettiin pohtimaan tulevaisuutta, esimerkiksi millaista perheen ja lapsen elämä on mahdollisesti neljän vuoden kuluttua haastatteluhetkestä.

Taustatietoina ovat luokiteltuina koulutustausta ja ikä sekä kuntaluokitus. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.

Aineistossa olevan "haastattelun nimi" satunnaistetun kunta- ja vastaajakoodin perusteella tämän ja seuranta-aineistojen FSD3750 sekä FSD3755 välinen vertailu on mahdollista. Seurantahaastattelut on kerätty samoilta huoltajilta lasten ollessa alle kaksivuotiaita vuosina 2016-2017 ja alle kouluikäisiä koronapandemian aikana vuosina 2020-2021.

Asiasanat

huoltajat; kotihoidon tuki; kotihoito; lapsen kehitys; lapset (ikäryhmät); lapset (perheenjäsenet); lastenhoito; perhe-elämä; perhetutkimus; perhevapaat; päivähoito; työ; vanhemmat; vanhemmuus; varhaiskasvatus

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Childcare

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.

Kerääjät

  • Jyväskylän yliopisto
  • Tampereen yliopisto
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Rahoittajat

  • Suomen Akatemia. Strategisen tutkimuksen neuvosto (293049)
  • Suomen Akatemia. Strategisen tutkimuksen neuvosto (314317)

Ajallinen kattavuus

2019

Aineistonkeruun ajankohta

2019 – 2019

Maa

Suomi

Kohdealue

Alajärvi, Hamina, Helsinki, Jyväskylä, Kittilä, Lieksa, Oulu, Salo, Tampere, Ulvila

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Perhe

Perusjoukko/otos

Nelivuotiaiden lasten huoltajat, joilla on 1.10.2014-30.9.2015 välisenä aikana syntynyt lapsi, ja jotka ovat olleet vastaajia saman tutkimushankkeen aikaisemmassa haastattelututkimuksessa vuosina 2016-2017

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Haastateltavat on poimittu CHILDCARE-hankkeen aikaisempaan haastattelututkimukseen syksyllä 2016 tai keväällä 2017 osallistuneista henkilöistä.

Alunperin kutsu osallistua hankkeen kyselyyn, jonka perusteella haastateltavat ovat valikoituneet, lähetettiin kaikille Alajärven, Haminan, Kittilän, Lieksan, Salon ja Ulvilan alueella asuville vanhemmille, joille oli syntynyt lapsi 1.10.2014-30.9.2015. Helsingin, Jyväskylän, Oulun ja Tampereen osalta kysely lähetettiin kyseessä olevana aikana syntyneiden ja tietyillä postinumeroalueilla asuvien lasten vanhemmille. Postinumeroalueet valittiin harkinnanvaraisesti siten, että väestön koulutustaso, työllisyys ja huoltosuhde vaihtelivat alueiden välillä. Tutkimusalueisiin otettiin myös mukaan kunnanosia, joissa tiedettiin asuvan muita alueita enemmän maahanmuuttajaväestöä. Lisäksi huomioitiin alueiden sijainti suhteessa kunnan keskustaan ja niille sijoittuvat varhaiskasvatuspalvelut. Viimeksi mainittujen osalta haluttiin erityisesti varmistaa, että mukana on alueita, joilla on yksityisiä päiväkoteja sekä alueita, joilla näitä ei ole.

Aineistonkeruun tekniikka

Haastattelu

Keruuväline tai –ohje

Haastatteluteemat tai haastattelurunko

Aineiston määrä

37 haastattelulitteraatiota odt-muodossa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Kaikki huoltajat eivät osallistuneet seurantahaastatteluihin.

Aineistoa on anonymisoitu tutkijan toimesta seuraavasti: henkilöiden nimet ja paikkaan viittaavat tiedot on anonymisoitu. Lisäksi työpaikkaan, koulutukseen ja ammattiin liittyvät kohdat on poistettu, jos tiedot ovat lisänneet haastateltavien tunnisteellisuutta. Haastateltujen iät on luokiteltu viiden vuoden välein. Tutkija on poistanut arkistoitavasta aineistosta ne haastattelut, jotka sisälsivät liian paljon yksityiskohtaista tunnistettavaa tietoa. Tietoarkistossa epäsuoria tunnisteita on karkeistettu tai poistettu tutkijan linjauksen mukaisesti muutamassa tiedostossa. Tietoarkiston tekemät anonymisoinnit on merkattu [[tuplahakasulkein]].

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Lammi-Taskula, Johanna (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) & Närvi, Johanna (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) & Alasuutari, Maarit (Jyväskylän yliopisto) & Kuukka, Anu (Jyväskylän yliopisto) & Ruutiainen, Ville (Jyväskylän yliopisto) & Siippainen, Anna (Jyväskylän yliopisto) & Terävä, Johanna (Jyväskylän yliopisto) & Eerola, Petteri (Tampereen yliopisto) & Eronen, Eija (Tampereen yliopisto) & Fjällström, Salla (Tampereen yliopisto) & Karila, Kirsti (Tampereen yliopisto) & Paananen, Maiju (Tampereen yliopisto) & Repo, Katja (Tampereen yliopisto): Haastattelut varhaiskasvatusratkaisuista: nelivuotiaiden lasten huoltajat 2019 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2023-01-18). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3751

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Repo, Katja & Moilanen, Sanna & Siippainen, Anna & Lammi-Taskula, Johanna (2022) Työelämä ja perheiden lastenhoito- ja varhaiskasvatusratkaisut. Teoksessa Petteri Eerola, Katja Repo, Maarit Alasuutari, Kirsti Karila & Johanna Lammi-Taskula (toim.) Lastenhoidon ja varhaiskasvatuksen monet polut. Lasten, perheiden ja politiikan näkökulmia. Gaudeamus: Helsinki.

Siippainen, Anna; Fjällström, Salla; Karila, Kirsti; Paananen, Maiju & Repo, Katja (2022) Vanhempien ja palveluntarjoajien välisen annetun ja ansaitun luottamuksen rakentuminen. Teoksessa Petteri Eerola, Katja Repo, Maarit Alasuutari, Kirsti Karila & Johanna Lammi-Taskula (toim.) Lastenhoidon ja varhaiskasvatuksen monet polut. Lasten, perheiden ja politiikan näkökulmia. Gaudeamus: Helsinki.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.