FSD3835 Suomen kriisinhallintaosallistumisen vaikuttavuus Afganistanissa: haastatteluaineisto 2023

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Suomen kriisinhallintaosallistumisen vaikuttavuus Afganistanissa: haastatteluaineisto 2023

Aineistonumero

FSD3835

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3835
https://doi.org/10.60686/t-fsd3835

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Valtioneuvoston kanslia. VNTEAS Afganistan -tutkimuskonsortio

Sisällön kuvaus

Aineisto koostuu kriisinhallinnan toimijoiden haastatteluista, joissa he kertovat Suomen kriisinhallintatoiminnasta Afganistaniin liittyvissä kansainvälisissä kriisinhallintaoperaatioissa vuosina 2002-2021. Haastatellut henkilöt kattavat kriisinhallinnan kannalta keskeiset hallinnonalat ja keskusvirastot sekä kahden vuosikymmenen ajanjakson. Aineisto on kerätty Valtioneuvoston kanslian koordinoiman VNTEAS Afganistan -tutkimuskonsortion toimesta. Tutkimus kohdistuu Suomen toiminnan tulosten, vaikutusten ja vaikuttavuuden tarkasteluun sekä siihen, miten vaikuttavuutta on arvioitu.

Haastateltaville oli muodostettu kolme eri haastattelurunkoa, jota kutakin ohjaa oma pääkysymyksensä, riippuen haastateltavan asemasta. Lisäksi haastattelukysymyksiin vaikutti tarkasteltava ajanjakso. Ensimmäinen haastattelurunko (1b) liittyy Afganistanin kriisinhallintaosallistumisen vaikutuksiin kotimaassa erityisesti valmiuksien, osaamisen kehittämisen ja viranomaistyönyhteistyön kannalta. Seuraava haastattelurunko (1c) koskee kriisinhallintaosallistumisen vaikutuksia Suomen kansainväliseen vaikuttamiseen EU:ssa ja Natossa sekä kahdenvälisissä suhteissa. Viimeinen haastattelurunko (1d) selvittää, kuinka Suomi on voinut Afganistan-osallistumisen kautta osallistua kansainväliseen kriisinhallinnan kehittämiseen.

Haastattelurungossa 1d haastateltavilta kysyttiin aluksi heidän roolistansa, taustasta ja työtehtävistä kansainvälisen kriisinhallinnan parissa. Heiltä kysyttiin myös, missä kansainvälisen kriisinhallinnan kehittämisen prosesseissa/areenoilla on ollut mukana. Erityisesti kysyttiin Euroopan Unionista ja Natosta. Haastateltavien tuli kuvailla Suomen osallistumista kriisinhallinnan kehittämisen prosesseihin valittuna ajanjaksona. Vuoden 2009 vaalien ympäröivään ajanjaksoon (ajanjakso 2) liittyen kysyttiin, olivatko Suomen kokonaisvaltaisen kriisinhallinnan strategian sisällöt mukana kehittämisessä. Vuosien 2015-2020 ajanjaksoon (ajanjakso 3) liittyen kysyttiin puolestaan, oliko OECD:n kehitysapukomitea DAC:in kolmoisneksus-suosituksen sisältö mukana Suomen agendalla. Seuraavaksi kysyttiin, mitä kantoja Suomi on edistänyt kehittämisprosesseissa, ja miksi. Tarkemmin kysyttiin humanitaariseen apuun, kehitysyhteistyöhön, rauhantyöhön, naisten asemaan, hyvään hallintoon ja oikeusvaltion kehittämiseen liittyvistä sisällöistä. Lisäksi tiedusteltiin, missä määrin konfliktisensitiivisyys ja Do No Harm periaate on ollut mukana Suomen kansainvälisen kriisinhallinnan kehittämisessä. Lopuksi kysyttiin suomalaisesta viranomaisyhteistyöstä, onnistumisista ja saavutuksista sekä havaituista haasteista Suomen osallistumisessa kriisinhallinnan kehittämiseen.

Taustatietona aineistossa on haastateltavan ammatti ja haastattelupäivämäärä. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.

Asiasanat

Afganistanin sota (2001-2021); kansainvälinen yhteistyö; kansainväliset järjestöt; kansainväliset suhteet; kehittäminen; konfliktinhallinta; kriisinhallinta; poliittiset kriisit; rauhanturvaaminen; siviilikriisinhallinta; turvallisuus; turvallisuuspolitiikka; ulkopolitiikka; vaikuttaminen; vaikuttavuus

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Doty, Anisa (CMC Finland)
  • Kuusi, Ilona (Comprendum Oy)
  • Kiiveri, Aino (CMC Finland)
  • Pyykönen, Juha (Security Analysis Oy)

Rahoittajat

  • Valtioneuvoston kanslia (VN/28990/2021)

Ajallinen kattavuus

2001 – 2021

Aineistonkeruun ajankohta

2023-01 – 2023-05

Maa

Suomi, Afganistan

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Tapahtuma/prosessi/toiminta

Perusjoukko/otos

Kriisinhallinnan kannalta keskeisten hallinnonalojen ja keskusvirastojen toimijat, joilla on tietämystä Suomen kriisinhallintaosallistumisesta Afganistanissa tarkasteltavalta ajanjaksolta

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Ei-todennäköisyysotanta: osallistuja-avusteinen poiminta

Haastateltavat identifioitiin hankkeen ohjausryhmän tuella sekä niin sanottua lumipallomenetelmää hyödyntämällä. Haastatellut henkilöt edustivat tasapuolisesti kaikkia kolmea tutkimushankkeessa määriteltyä ajanjaksoa, ja he kattoivat kriisinhallinnan kannalta keskeiset hallinnonalat sekä keskusvirastot. Haastattelut toteutettiin pääosin Teams-alustalla. Kolme haastattelua tehtiin puhelimitse, kolme henkilöä lähetti vastauksensa kysymyksiin sähköpostitse ja yhden henkilön kanssa tavattiin kasvotusten. Haastattelut olivat kestoltaan 30-90 minuuttia.

Aineistonkeruun tekniikka

Verkkohaastattelu

Puhelinhaastattelu

Sähköpostihaastattelu

Kasvokkainen haastattelu

Keruuväline tai –ohje

Haastatteluteemat tai haastattelurunko

Aineiston määrä

31 litteraatiota odt-muodossa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tutkija on anonymisoinut aineistoa poistamalla haastateltavien nimet ja yhteystiedot. Myös kolmansien osapuolten nimet poistettiin aineistosta tapauskohtaisesti harkinnan mukaan. Päätökseen vaikutti esimerkiksi, miten tunnetussa yhteiskunnallisessa asemassa henkilö on. Lisäksi koulutustaustaan, työhistoriaan, titteliin sekä näiden ajanjaksoihin liittyviä epäsuoria tunnisteita karkeistettiin. Tutkijan tekemät muutokset on merkitty [hakasulkein].

Tunnisteellisuussyistä Tietoarkistossa tarkennettiin tutkijan tekemää anonymisointia. Aineistosta poistettiin tutkijoiden alkuperäisen anonymisointisuunnitelman mukaisesti tiedot haastateltavien iästä ja sukupuolesta, minkä lisäksi haastattelupäivämäärä karkeistettiin. Lisäksi joistakin haastatteluista poistettiin tai karkeistettiin virkauratietoja ja muita tietoja työhistoriasta. Tietoarkiston aineistoon tekemät muutokset on merkitty [[tuplahakasulkein]].

Arkistoitavasta kokonaisuudesta puuttuu yksi haastattelu, jolle ei saatu arkistointilupaa.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Valtioneuvoston kanslia: Suomen kriisinhallintaosallistumisen vaikuttavuus Afganistanissa: haastatteluaineisto 2023 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2024-07-17). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3835

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Anisa Doty, Saila Tykkyläinen, Juha Pyykönen, Tapio Koskimies (2023). Mukautuva ja kokonaisvaltainen kriisinhallinta? Suomen osallistuminen kriisinhallintatoimiin Afganistanissa 2002-2021 sekä vaikuttavuusarvioinnin kehittäminen. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, 2023:46. Valtioneuvoston kanslia. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-357-9

Julkaisut aineistosta Tooltip

Anisa Doty, Saila Tykkyläinen, Juha Pyykönen, Tapio Koskimies (2023) Mukautuva ja kokonaisvaltainen kriisinhallinta? Suomen osallistuminen kriisinhallintatoimiin Afganistanissa 2002-2021 sekä vaikuttavuusarvioinnin kehittäminen. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja, 2023:46. Valtioneuvoston kanslia. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-357-9

Hakanen, J., & Ruohomäki, J. (2024). Kriisinhallinnan vaikuttavuuden arviointi toimintana Suomessa. Kosmopolis. Rauhan-, konfliktin- ja maailmanpolitiikan tutkimuksen aikakauslehti, 54(1), 26-41.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.