FSD3852 Lasten näkemyksiä arvovallasta ja dominoinnista Kolumbiassa, Suomessa ja Yhdysvalloissa 2021-2022
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Tekijät
- Sequeira, Maija-Eliina (Helsingin Yliopisto)
- Afshordi, Narges (Harvard University)
- Kajanus, Anni (Helsingin Yliopisto)
Asiasanat
auktoriteetti, hierarkia, kokeet (tutkimustoiminta), käsitykset, lapset (ikäryhmät), sosiaalinen kognitio, vaikuttaminen, vaikutusvalta, valta, video, vuorovaikutus
Sisällön kuvaus
Tutkimuksessa käsitellään lasten suhtautumista dominointiin ja arvovaltaan Kolumbiassa, Suomessa ja Yhdysvalloissa. Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään 1) tunnistavatko ja erottavatko lapset dominoinnin ja arvovallan, 2) oppivatko lapset mieluummin dominoivalta vai arvovaltaiselta hahmolta, 3) osoittavatko lapset johtajuuden dominoivalle vai arvovaltaiselle hahmolle ja 4) identifioituvatko lapset itse enemmän dominoivaan vai alisteiseen hahmoon. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin käsitysten eroavaisuuksia maiden välillä. Tutkimus toteutettiin koeasetelmana, jossa lapsille näytettiin videoita ja kuvia sekä esitetiin kuhunkin videoon ja kuvaan liittyvä kysymys.
Aluksi lapselle näytettiin kaksi videota, jotka molemmat toistettiin kaksi kertaa. Ensimmäisessä videossa näytettiin dominoivan hahmon ja alisteisen päähenkilön Timan (Dimo) välinen vuorovaikutustilanne. Toisessa videossa puolestaan näytettiin arvovaltaisen hahmon ja Timan välinen vuorovaikutustilanne. Molemmissa kohtauksissa Tima mukautuu kyseiseen hahmoon piirtämällä samalla värillä kuin hän tai käyttämällä samaa eläintä kuvassaan. Kohtaukset eroavat toisistaan siten, että dominoivan hahmon kohdalla Tima oli pakotettu tekemään niin, mutta arvovaltaisen hahmon kohdalla Tima kopioi hahmoa vapaaehtoisesti. Kummankin videon jälkeen lapselta kysyttiin, kumman hahmon hän ajattelee olevan vanhempi. Lapset vastasivat kysymyksiin osoittamalla jotakin ruudulla näkyvää hahmoa. Lapselta kysyttiin lisäksi kumman viereen Tima haluaa istua, kummasta hän tykkää enemmän ja kumpaa hän pelkää enemmän. Seuraavassa osiossa Lapselle näytettiin kuva, jossa oli arvovaltainen hahmo, dominoiva hahmo ja uudenlainen esine. Lapselle kerrottiin, miten kumpikin hahmo nimittää esinettä, minkä jälkeen lapsen tuli itse nimetä esine. Kyseinen tehtävä toistettiin kolme kertaa kolmella eri joukolla uusia esineitä ja nimiä.
Seuraavassa osiossa lapselle näytettiin kuva samoista hahmoista, joilla oli erilaiset hatut päässään. Tämän jälkeen lapsen tuli osoittaa kumman hatun Tima haluaa laittaa päähänsä. Seuraavaksi kuvattiin tilanne, jossa jäljelle jää vain yksi karkki hahmojen kesken, eikä Tima osaa päättää kenen pitäisi saada se. Lapselta kysyttiin, kumman hahmoista pitäisi päättää asiasta. Edelleen kysyttiin, kumpi hahmoista osaisi ratkaista videon katsomiseen liittyvän ristiriitatilanteen paremmin. Lisäksi lapselta kysyttiin, kummasta hahmosta hän tykkää enemmän. Tämän jälkeen lapselta tiedusteltiin, kumpi hahmoista pitää karhuista ja appelsiineista sekä kumpi asuu talossa, jossa on harmaa ovi. Lopuksi lapselle näytettiin kuva kahdesta uudesta hahmosta, joista toinen oli dominoiva ja toinen alisteinen. Lapsen piti osoittaa, kumpi hahmoista hän itse olisi.
Dominoivissa kohtauksissa käytettiin esimerkiksi aggressiivista äänensävyä ja mielipiteen pakottamista, kun taas arvovaltaa esittävissä kohtauksissa käytettiin ystävällistä äänensävyä ja mielipiteen jakamista vain silloin, kun sitä kysytään. Ensimmäinen kysymyssarja (tunnistaminen ja erottaminen) sekä viimeinen kysymys (itsetunnistus) ovat peräisin aiemmin tehdyistä tutkimuksista. Toinen kysymyssarja (oppiminen ja johtaminen) kehitettiin tätä tutkimusta varten.
Taustatietoina aineistossa ovat vastaajan sukupuoli ja ikä sekä tieto maasta, jossa koe on suoritettu.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.