FSD3877 Matalan kynnyksen kohtaamispaikat ja osallistavat yhteisöt koronapandemian aikana: asiakaskysely 2021-2022
Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Tekijät
- Helsingin yliopisto. Teologinen tiedekunta
Asiasanat
COVID-19, arki, asiakkaat, auttaminen, elämäntilanne, eriarvoisuus, henkinen hyvinvointi, hyvinvointi, julkiset palvelut, osallisuus, pandemiat, selviytyminen, sosiaali- ja terveysjärjestöt, sosiaalipalvelut, toimeentulo
Sisällön kuvaus
Kyselyssä selvitetään matalan kynnyksen toimipaikkojen kävijöiden hyvinvointia ja kokemuksia koronapandemia-aikana. Lisäksi kyselyssä käsitellään pandemia-ajan ja matalan kynnyksen toimipaikkojen toiminnan vaikutuksia kävijöiden arjen hyvinvointiin. Vastaajiksi on pyritty tavoittamaan haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, kuten mielenterveys- tai päihdeongelmien kanssa eläviä, asunnottomia, työttömiä tai vankilasta vapautuneita ihmisiä. Aineisto kerättiin Helsingin yliopiston Osallistavat yhteisöt -osahankkeessa, joka sisältyy Korona yhteiskunnan marginaaleissa -tutkimusprojektiin (KoMa).
Aluksi vastaajaa pyydettiin arvioimaan matalan kynnyksen kohtaamispaikassa käymisen syitä. Syinä olivat esimerkiksi perustarpeet, vertaistuki, kriisitilanne, työkokeilu tai päihde- tai mielenterveysongelma. Vastaajalta tiedusteltiin, kuinka usein hän on osallistunut paikan toimintaan sekä millaisia esteitä toimintaan osallistumiselle on ollut. Lisäksi kyselyssä kartoitettiin, millaisia hyötyjä vastaaja kokee saaneensa käynneistä. Kyselyssä selvitettiin myös vastaajan sosiaalista ja henkilökohtaista tilannetta, kuten luottamusta muihin ihmisiin, tyytyväisyyttä elämään sekä yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemuksia. Seuraavaksi vastaajaa pyydettiin arvioimaan omaa terveyttään ja päihteiden käyttöä viimeisen 6 kuukauden aikana, minkä lisäksi hänen tuli arvioida itsensä asteikolla kaikkein huono-osaisimmasta kaikkein hyväosaisimpaan. Tämän jälkeen vastaajalta tiedusteltiin, mitkä tekijät olivat merkittävimpiä oman selviytymisen kannalta vuonna 2021. Lopuksi vastaajan tuli arvioida viimeisen vuoden aikana käyttämiensä palveluiden saavutettavuutta ja riittävyyttä.
Taustamuuttujina aineistossa ovat vastaajan sukupuoli, suuralue, kuntaryhmitys, koulutusaste, pääasiallinen toiminta, perhemuoto, asumismuoto, oma ja vanhempien syntymämaa sekä tietoja kotitalouden rakenteesta ja taloudellisesta tilanteesta.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.