FSD3923 Liikkumiseen liittyvät motiivit ja tunteet 2019-2021
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Liikkumiseen liittyvät motiivit ja tunteet 2019-2021
Aineistonumero
FSD3923
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3923https://doi.org/10.60686/t-fsd3923
Aineiston laatu
Kvalitatiivinen aineisto
Tekijät
- Sandberg, Birgitta (Turun yliopisto. Kauppakorkeakoulu)
- Hurmerinta, Leila (Turun yliopisto. Kauppakorkeakoulu)
Sisällön kuvaus
Aineisto koostuu työikäisten teemahaastatteluista, joissa selvitetään haastateltavien liikkumiskäyttäytymistä, liikkumisen herättämiä tunteita sekä liikkumiseen johtavia ja sitä estäviä tekijöitä. Käsiteltyjä teemoja ovat esimerkiksi liikkumisharrastukset, arkiliikunta ja työmatkan kulkutavat. Aineisto voidaan jakaa kolmeen osaan, joissa haastattelut painottuvat hieman eri tavoin.
Ensiksi haastateltavalta kysyttiin työtehtävistä, työmatkan pituudesta, harrastuksista ja kulkutavoista. Haastattelussa selvitettiin muun muassa, kuinka paljon haastateltava liikkuu työssään, miten hän kulkee töihin sekä harrastuksiinsa, ja mitä muita kulkumuotoja haastateltava voisi harkita käyttävänsä. Osassa haastatteluista selvitettiin myös, miten raitiotie on vaikuttanut kulkemiseen ja mitä mielikuvia raitiovaunulla matkustaminen herättää. Lisäksi tarkasteltiin arjen liikkumista, liikkumisen esteitä ja kannusteita sekä terveydentilan vaikutusta liikkumiseen. Haastateltavalta tiedusteltiin, millaisia ajatuksia liikkuminen yleisesti herättää, ja miten hän kuvailisi itseään liikkujana.
Haastatteluissa käytettiin apuna projektiivisia kuvakortteja, jotka kuvaavat eri liikkumistapoja ja -ympäristöjä. Haastateltavan tuli valita näistä ensin kortit, jotka parhaiten kuvaavat hänen omia liikkumistapojaan. Tämän jälkeen hän valitsi korteista sellaiset liikkumistavat, miten hän haluaisi ja ei haluaisi liikkua. Lisäksi haastateltava arvioi, mitkä kuvat edustavat parhaiten hänen arkiliikkumisympäristöään sekä ympäristöä, jossa hän haluaisi liikkua.
Taustatietoina ovat mm. haastateltavan sukupuoli, ikäluokka, karkeistettu työtehtävä ja haastatteluajankohta. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.
Asiasanat
ajankäyttö; arki; fyysinen aktiivisuus; harrastukset; kulkutavat; liikunta; liikuntaharrastus; liikuntatottumukset; mieltymykset; motiivit (vaikuttimet); tunteet; työikäiset; työmatkat (työpaikalle); vapaa-ajantoiminnat
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Fyysinen kunto ja liikunta (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Kulkeminen, kuljetus ja liikenne (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Vapaa-aika, matkailu ja urheilu (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaanJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Sandberg, Birgitta (Turun yliopisto. Kauppakorkeakoulu)
- Hurmerinta, Leila (Turun yliopisto. Kauppakorkeakoulu)
Rahoittajat
- Suomen akatemia (strategisen tutkimuksen neuvosto) (320404 ja 346610)
Ajallinen kattavuus
2019 – 2021
Aineistonkeruun ajankohta
2019-10-10 – 2021-11-11
Maa
Suomi
Kohdealue
Tampere, Turku
Havainto/aineistoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Peruskoulun opetushenkilökunta, kauppakeskuksen työntekijät ja Kaupin kampusalueen henkilöstö Tampereella sekä yhden tiedekunnan henkilöstö Turun yliopistossa
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Poikkileikkausaineisto
Havainto/aineistoyksiköiden valinta
Kokonaisaineisto
Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta
Aineiston ensimmäisen osan "Yleisesti liikkumiseen liittyvät tunteet ja motiivit" perusjoukkona on yhden peruskoulun opetushenkilökunta ja yhden kauppakeskuksen työntekijät Tampereella. Otanta on kokonaisotanta ja otos on itsevalikoitunut. Haastattelukutsu toimitettiin henkilökunnan taukotiloihin ja halukkaat osallistuivat tutkimukseen. Haastattelut tehtiin yksilöhaastatteluina ja niihin osallistui lopulta 74 henkilöä, 24 opetushenkilökunnasta ja 50 kauppakeskuksesta.
Aineiston toisen osan "Liikkumiseen liittyvät motiivit" perusjoukkona on Turun yliopiston yhden tiedekunnan työntekijät. Otanta on toteutettu harkinnanvaraisena poimintana. Haastattelukutsu toimitettiin sähköpostilla sellaisille Turun yliopiston yhden tiedekunnan työntekijöille, joilla on alaikäisiä lapsia. Lopulta 26 kutsun saanutta henkilöä osallistui tutkimukseen.
Aineiston kolmannen osan "Työmatkaliikkumiseen liittyvät tunteet ja motiivit" perusjoukkona on Tampereen Kaupin kampuksen alueen työntekijät. Otanta on kokonaisotanta ja otos on itsevalikoitunut. Haastattelukutsu toimitettiin sähköpostilla alueen työpaikoille ja pyydettiin välittämään työntekijöille. Lopulta 34 henkilöä osallistui tutkimukseen.
Aineistonkeruun tekniikka
Kasvokkainen haastattelu: tietokoneavusteinen (CAPI tai CAMI)
Keruuväline tai –ohje
Haastatteluteemat tai haastattelurunko
Aineiston määrä
134 haastattelulitteraatiota odt-muodossa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.
Datatiedostojen kieli
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.
Datan versio
1.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Tutkijat ovat anonymisoineet aineistoa poistamalla esimerkiksi henkilönimet, puolison ja lasten sukupuolen, harvinaiset harrastukset sekä asuinpaikka- ja asumistiedot. Lisäksi lasten iät, sairaudet, tarkat työtehtävät ja perhesuhteet on karkeistettu.
Aineistosta on Tietoarkistossa poistettu tunnisteellisuussyistä työpaikkoihin ja niiden sijainteihin liittyviä epäsuoria tunnisteita. Lisäksi joitakin kolmansiin henkilöihin ja vastaajan työnkuvaan sekä harrastuksiin liittyviä tietoja on karkeistettu. Tietoarkiston aineistoon tekemät merkinnät on merkitty [[tuplahakasulkein]].
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Sandberg, Birgitta (Turun yliopisto) & Hurmerinta, Leila (Turun yliopisto): Liikkumiseen liittyvät motiivit ja tunteet 2019-2021 [data]. Dataversio 1.0 (2025-03-10). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. DOI: https://doi.org/10.60686/t-fsd3923; URN: https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3923
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Muu materiaali
Katso ladattavat tiedostot sivun ylälaidasta.
Esimerkkejä haastatteluissa esitetyistä projektiivisista kuvakorteista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Julkaisut aineistosta
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.