FSD2941 Diakoniabarometri 2013
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Lataa aineisto täältä
Muunkieliset kuvailuversiot
Aineistoon liittyvät tiedostot
Aineiston nimi
Diakoniabarometri 2013
Aineistonumero
FSD2941
Pysyvät tunnisteet
https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2941https://doi.org/10.60686/t-fsd2941
Aineiston laatu
Kvantitatiivinen aineisto
Tekijät
- Diakonian tutkimuksen seura
- Kirkkohallitus. Diakonia ja yhteiskuntatyö
- Diakoniatyöntekijöiden Liitto
Muut tekijät
- Kiiski, Jouko (Itä-Suomen yliopisto)
- Aho, Marja (Diakonian tutkimuksen seura)
- Gävert, Titi (Kirkkohallitus. Diakonia ja sielunhoito)
- Laine, Tiina (Diakoniatyöntekijöiden Liitto)
- Juntunen, Elina (Kirkkohallitus. Jumalanpalvelus ja yhteiskuntatyö)
Sisällön kuvaus
Diakoniabarometrit kartoittavat diakoniatyöntekijöiden käsityksiä ja kokemuksia työstään. Aineistossa käsitellään diakoniatyön osa-alueita ja yhteistyösuhteita seurakunnissa, väestön ikääntymistä ja nuorten syrjäytymistä diakoniatyön näkökulmasta sekä diakoniatyöntekijöiden työhyvinvointia. Tutkimusta ovat rahoittaneet Kirkkohallitus ja Diakoniatyöntekijöiden Liitto.
Diakoniatyön osa-alueisiin ja painopisteiden muutoksiin liittyen vastaajilta kysyttiin, missä määrin erilaiset tehtävät, kuten perhetyö, oppilaitostyö, yhteiskunnallinen vaikuttaminen, yhteistyö sosiaalitoimen kanssa, työpaikkatyö ja vanhustyö kuuluivat seurakunnan diakoniatyöhön. Työntekijöitä pyydettiin myös kertomaan, mihin diakoniatyön osa-alueeseen kohdistuu eniten lisäämistarvetta sekä miten väestön ikääntyminen ja nuorten syrjäytyminen näkyvät työssä. Lisäksi kysyttiin muutoksista asiakkaiden suhtautumisessa diakonian antamaan taloudelliseen apuun sekä yhteistyön tekemisestä vapaaehtoisten kanssa.
Diakoniatyön yhteistyösuhteisiin liittyen kysyttiin kuinka paljon yhteistyötä seurakunnan diakoniatyöllä oli esimerkiksi muiden seurakuntien, sosiaaliviraston eri osastojen, oppilaitosten, järjestöjen, yritysten ja velkaneuvonnan kanssa. Lisäksi tiedusteltiin onnistumisen kokemuksista ja ongelmakohdista yhteistyössä. Diakonian sisällöllisiin rajauksiin ja diakoniatyöhön liittyen työntekijöiltä kysyttiin työn sisältöä määrittävistä tahoista, tehtäväkuvauksen olemassaolosta, tehtävänkuvauskeskusteluista, pätevien hakijoiden määrästä avoimiin diakoniatyön virkoihin seurakunnassa sekä todennäköisyydestä työpaikan vaihdokseen lähivuosina. Työhyvinvointiin liittyen kysyttiin henkisen väkivallan esiintymisestä työpaikalla sekä väkivallan tai sen uhan kohteeksi joutumisesta asiakkaiden taholta. Vastaajia pyydettiin myös ottamaan kantaa työhön ja siinä viihtymiseen, motivoituneisuuteen, esimiehen tukeen, työn kuormittavuuteen ja työn merkityksellisyyteen liittyviin väitteisiin.
Vaihtuvissa teemakysymyksissä kartoitettiin työssä kuormittumista ja voimavaroja. Diakoniatyöntekijöitä pyydettiin kertomaan, kuinka paljon he kokivat kuormittuvansa esimerkiksi liiallisen työmäärän, työyhteisön ongelmien, vaikeiden asiakastapauksien, määrärahojen puutteen, työn vaativuuden, työyhteisön tiedonkulun puutteiden tai työn yksinäisyyden vuoksi. Lisäksi kysyttiin erilaisten voimavarojen, kuten ystävien, työkavereiden, liikunnan, harrastusten, huumorin, yksilö- ja ryhmätyönohjauksen ja rukoilemisen käytöstä.
Taustamuuttujina aineistossa ovat työskentelyhiippakunta, työskentelykunnan asukasmäärä, työskentelyseurakunnan jäsenmäärä, syntymävuosi, sukupuoli, koulutus, työskentelyvuosien määrä diakoniatyössä ja esimiesasemassa toimiminen.
Asiasanat
diakonia; diakonissat; diakonit; evankelis-luterilainen kirkko; huono-osaisuus; ikääntyminen; kirkko (instituutio); seurakunnat; sosiaaliset ongelmat; syrjäytyminen; työelämä; työhyvinvointi; työn kuormittavuus; työntekijät
Tieteenala/Aihealue
- Yhteiskuntatieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Humanistiset tieteet (OKM:n tieteenalaluokitus)
- Työolot (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Uskonto ja arvot (CESSDAn aihepiiriluokitus)
- Tasa-arvo, eriarvoisuus ja syrjäytyminen (CESSDAn aihepiiriluokitus)
Sarja
DiakoniabarometritJakelija
Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto
Käyttöoikeudet
Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.
Kerääjät
- Kiiski, Jouko (Itä-Suomen yliopisto)
Ajallinen kattavuus
2013
Aineistonkeruun ajankohta
2013-03-06 – 2013-03-22
Maa
Suomi
Kohdealue
Suomi
Havaintoyksikkötyyppi
Henkilö
Perusjoukko/otos
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien diakoniatyötä tekevät työntekijät.
Tutkimuksen aikaulottuvuus
Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto
Otantamenetelmä
Kokonaisaineisto
Tutkimuskutsu lähetettiin kaikille Kirkkohallituksen diakonia ja sielunhoito -yksikön osoiterekisterissä oleville diakoniatyössä toimiville työntekijöille. Kutsu lähetettiin yhteensä 1396 henkilölle, joista 472 vastasi.
Keruumenetelmä
Itsetäytettävä lomake: verkkolomake
Keruuväline tai –ohje
Strukturoitu lomake
Vastausprosentti
34
Datatiedostojen kieli
Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.
Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.
Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.
Datan versio
2.0
Aineiston käytössä huomioitavaa
Aineistoon on arkistoinnin yhteydessä tunnisteellisuussyistä luokiteltu uudelleen työskentelykunnan asukaslukua (q1_2), työskentelyseurakunnan jäsenmäärää (q1_3), vastaajan syntymävuotta (q1_7) ja koulutusta (q1_9) koskevat muuttujat. Lisäksi samasta syystä aineistosta on poistettu diakoniatyöntekijöiden määrää seurakunnassa koskeva muuttuja (q1_4) ja avomuuttujat: q1_6 (mikä muu koulutus), q1_10 (esimiesaseman työnkuva) ja q1_14 (tietoa virkojen täytöstä).
Painokertoimet
Aineisto ei sisällä painomuuttujia.
Viittausvaatimus
Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.
Malliviittaus
Diakonian tutkimuksen seura & Kirkkohallitus & Diakoniatyöntekijöiden Liitto: Diakoniabarometri 2013 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-09-27). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2941
Julkaisusta tiedottaminen
Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.
Varaumat
Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.
Käytön ja kuvailun oheismateriaalit
Kiiski, Jouko (2013). Diakoniatyöntekijä. Rinnallakulkija ja kaatopaikka. Diakoniabarometri 2013. Helsinki: Kirkon tutkimuskeskus. Kirkon tutkimuskeskuksen verkkojulkaisuja 33. http://sakasti.evl.fi/julkaisut.nsf/D0EEDB73195BF81BC2257BE10029E3DC/$FILE/verkkojulkaisu33.pdf [viitattu 19.12.2014].
Julkaisut aineistosta
Kiiski, Jouko (2013). Diakoniatyöntekijä. Rinnallakulkija ja kaatopaikka. Diakoniabarometri 2013. Helsinki: Kirkon tutkimuskeskus. Kirkon tutkimuskeskuksen verkkojulkaisuja 33. http://sakasti.evl.fi/julkaisut.nsf/D0EEDB73195BF81BC2257BE10029E3DC/$FILE/verkkojulkaisu33.pdf [viitattu 19.12.2014].
Kiiski, Jouko (2013). Diaconal Workers. Alongsiders or Dumpsters? Helsinki: Church Research Institute. Kirkon tutkimuskeskuksen verkkojulkaisuja 34. http://sakasti.evl.fi/julkaisut.nsf/E387E87652D0B96BC2257C8C00351296/$FILE/verkkojulkaisu34.pdf [viitattu 8.4.2015].
Kiiski, Jouko (2015). Diakoniatyöntekijöiden työssään kokema kuormitus. Diakonian tutkimus 1/2015, 7-31.
Malkavaara, Mikko & Ryökäs, Esko (2015). Diakonia-apu oikeutena. Suomalaisen ajattelutavan kehittyminen. Diakonian tutkimus 2/2015, 107-127.
Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.