FSD2580 Itäsuomalaiset poliisit 1995-1998: terveys ja työolot

Aineiston nimi

Itäsuomalaiset poliisit 1995-1998: terveys ja työolot

Aineistonumero

FSD2580

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2580
https://doi.org/10.60686/t-fsd2580

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Kerkkänen, Paavo (Joensuun yliopisto)

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa selvitettiin itäsuomalaisten poliisien terveyteen, työkykyyn, työilmapiiriin ja huumorintajuun liittyviä asioita. Aineistoa on kerätty vuosina 1995 ja 1998 kysymyslomakkeilla (a, b, c, h, i), haastatteluilla (e, f), terveystarkastuksissa sekä kuntotesteissä (g). 105 vastaajasta 74 osallistui tutkimukseen kumpanakin vuonna, 18 pelkästään vuonna 1995 ja 13 pelkästään vuonna 1998. Huumoria käsittelevät haastatteluvastaukset sisältyvät erilliseen avovastaustiedostooon.

Työterveyshuollon kyselylomakkeessa (a) selvitettiin muun muassa, miten työterveyshuolto on järjestetty, millaiseksi vastaajat näkevät terveydentilansa, käyttävätkö vastaajat tupakkaa tai alkoholia sekä millaisia työntekoa haittaavia tuki- ja liikuntaelinvaivoja heillä on ollut vuoden aikana. Lisäksi tiedusteltiin, haittaavatko erilaiset tekijät, kuten ergonomiset ongelmat, rauhaton työtila, tartuntavaara, tapaturmavaara, huono työilmapiiri tai liiallinen stressi vastaajien työntekoa ja työssä viihtymistä.

Oirelomakkeessa (b) kysyttiin esiintyykö vastaajilla työhön liittyen vaivoja, kuten päänsärkyä, väsymystä, unihäiriöitä, masennusta, jännittyneisyyttä, ahdistusta tai pahoinvointia. Työtyytyväisyyslomakkeessa (c) sen sijaan arvioitiin muun muassa työpaikan ja työn tavoitteita, työilmapiiriä, henkilöstöpolitiikkaa, ristiriitojen ratkaisua, kouluttautumismahdollisuuksia sekä työmoraalia. Lisäksi kysyttiin, ovatko vastaajat tyytyväisiä työympäristöönsä, työtiloihinsa, työvälineisiinsä ja palkkaansa.

Huumoria käsittelevistä haastatteluista (e, f) tämä aineisto sisältää ainoastaan itsearviointimuuttujat, joissa vastaajat ovat saaneet arvioida omaa huumorintajuaan asteikolla 4-10. Vuonna 1998 on kysytty vielä erikseen vastaajien suhtautumista itseen kohdistuvaan hyväntahtoiseen leikinlaskuun ja pahantahtoiseen tai ilkeään leikinlaskuun.

Terveystarkastus- ja kuntotestitulokset (g) sisältävät muun muassa pituus-, paino- ja verenpainemittaukset. Lisäksi verikokeissa on selvitetty vastaajien kolesteroli-, HDL-kolesteroli-, gamma-GT- ja hemoglobiinitasot. Kuntotestit sisälsivät muun muassa UKK-kävelytestin, punnerrustestin ja leuanvetotestin.

Burnout-indeksilomake (h) sisälsi työssä jaksamiseen liittyviä väittämiä, jotka käsittelivät esimerkiksi työn määrää, työn, vapaa-ajan ja perhe-elämän suhdetta sekä työn aiheuttamaa painetta. Työkykyindeksilomakkeessa (i) verrattiin nykyistä työkykyä elinaikaiseen parhaimpaan, työkyvyn riittävyyttä työn ruumiillisten ja henkisten vaatimusten kannalta sekä kysyttiin, haittaavatko sairaudet tai vammat vastaajien nykyistä työtä. Lisäksi kysyttiin vielä muun muassa poissaoloista viimeisen vuoden aikana ja tulevaisuuden näkymistä työkyvyn kannalta.

Taustatietoina aineistossa ovat muun muassa sukupuoli, ikä, peruskoulutus, ammatillinen koulutus, työtehtävä ja työaika.

Asiasanat

elintavat; esihenkilöt; henkilöstöpolitiikka; huumori; oireet; poliisi (organisaatiot); poliisihallinto; poliisit (ammatit); työilmapiiri; työkyky; työterveys; työviihtyvyys; uupumus

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Kerkkänen, Paavo (Joensuun yliopisto)

Ajallinen kattavuus

1995 – 1998

Aineistonkeruun ajankohta

1995 – 1998

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Pohjois-Karjala, Joensuu, Varkaus

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Poliisipäällystö ja -miehistö entisen Pohjois-Karjalan läänin alueelta sekä Varkaudesta & Joensuun keskusrikospoliisin tutkijat

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: kohortti/tapahtuma-aineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Tutkimuksessa oli mukana koko poliisipäällystö entisen Pohjois-Karjalan läänin alueelta sekä Varkaudesta vuosina 1995-1998. Lisäksi tutkimukseen otettiin mukaan Joensuun keskusrikospoliisin tutkijat ja vuonna 1998 aineistoa täydennettiin 58:lla poliisin miehistöön kuuluvalla henkilöllä Pohjois-Karjalan ja Varkauden alueelta.

Keruumenetelmä

Kasvokkainen haastattelu

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Mittaukset ja testit: fyysisten ominaisuuksien mittaaminen

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineiston muuttujien nimeämisessä on käytetty seuraavia kirjainkoodeja: bv: taustatiedot, a: työterveyshuollon kyselylomake, b: oirelomake, c: työtyytyväisyyslomake, d: MSHS-huumorilomake (dataa ei saatavilla), e: haastattelulomake vuonna 1995, f: haastattelulomake vuonna 1998, g: terveystarkastus ja kuntotesti, h: burnout-indeksi, i: työkykyindeksi. Vuoden 1995 muuttujat on merkitty yhdellä kirjaimella ja 1998 muuttujat kahdella kirjaimella (esim. aa, bb, cc) lukuunottamatta taustatietoja (bv) ja haastattelulomakkeita (e & f). Tietoarkistolla ei ole tietoa kuntotestien (g) testiasetelmista ja -menetelmistä.

Aineisto ei sisällä kaikkia kysymyslomakkeilla kerättyjä tietoja. Vuoden 1995 aineistonkeruun osalta puuttuvat osa lomakkeen a muuttujista sekä lomakkeiden b sekä i tiedot kokonaisuudessaan. Vuoden 1998 aineistonkeruun osalta puuttuu osa lomakkeen i muuttujista. Lisäksi MSHS-huumorilomakkeen (d) tiedot puuttuvat kummankin vuoden osalta. Haastatteluissa (lomake f) kerättyä tietoa on erillisessä avovastaustiedostossa. Aineistosta on poistettu tietosuojan vuoksi vastaajien nimet, työpaikat ja henkilöstöryhmä. Aineisto sisältää kuitenkin työtehtävämuuttujat bv6_1 ja bv6_2.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Kerkkänen, Paavo (Joensuun yliopisto): Itäsuomalaiset poliisit 1995-1998: terveys ja työolot [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-20). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2580

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Kerkkänen, Paavo (2003). Huumorintaju ja terveys itäsuomalaisten poliisien työssä 1995-1998. Joensuu: Joensuun yliopisto. Joensuun yliopiston yhteiskuntatieteellisiä julkaisuja; 62.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Kerkkänen, Paavo (2003). Huumorintaju ja terveys itäsuomalaisten poliisien työssä 1995-1998. Joensuu: Joensuun yliopisto. Joensuun yliopiston yhteiskuntatieteellisiä julkaisuja; 62.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.