FSD2807 Sosiaalibarometri 2006

Aineiston nimi

Sosiaalibarometri 2006

Aineistonumero

FSD2807

Pysyvät tunnisteet

https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2807
https://doi.org/10.60686/t-fsd2807

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL)

Sisällön kuvaus

Kyselyssä vastaajina olivat sosiaalitoimien, Kansaneläkelaitoksen toimistojen, työvoimatoimistojen sekä terveyskeskuksien johtavissa asemissa olevat työntekijät. Kyselyssä kartoitettiin laaja-alaisesti vastaajien organisaatioiden tilannetta ja palveluiden vastaavuutta organisaation toiminta-alueen asukkaiden tarpeisiin.

Vastaajilta kysyttiin organisaation henkilöstöresursseista mm. henkilökunnan määrän muutosta, henkilöstön riittävyyttä ja uusien työntekijöiden rekrytoinnin onnistuneisuutta. Organisaation toiminta-alueen tilanteesta tiedusteltiin kuntien voimavarojen riittävyyttä palvelujen (mm. sosiaali- ja terveyspalvelujen) tuottamiseen sekä väestön hyvinvoinnin kokonaistilannetta. Vastaajilta kysyttiin, mistä väestöryhmästä organisaatiossa ollaan eniten huolestuneita sekä onko organisaatiossa tehty erityistoimenpiteitä tiettyjen väestöryhmien, kuten mielenterveysongelmaisten, tilanteen helpottamiseksi ja ovatko nämä toimenpiteet olleet riittäviä. Sosiaaliturvaetuuksista kartoitettiin mm. tasokorotusten ja viranomaisyhteistyön tarvetta.

Kunkin organisaation vastaajia pyydettiin arvioimaan organisaation toimialan palveluiden vastaavuutta toiminta-alueen asukkaiden tarpeisiin. Tämän lisäksi kysyttiin neuvontapalvelujen muutoksesta ja sähköisten palvelujen vaikutuksesta niin asiakkaisiin kuin henkilökuntaankin. Sosiaalitoimien, Kelan toimistojen ja terveyskeskusten vastaajilta kysyttiin ostopalvelusopimusten määrien muutoksesta. Kaikkia vastaajia pyydettiin arvioimaan eri tahojen, kuten Kelan, yksityisen sektorin ja järjestöjen, tuottamien palvelujen riittävyyttä ja laatua. Lisäksi kysyttiin yhteistyön toimivuutta eri viranomaistahojen sekä yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa. Vastaajilta tiedusteltiin myös, onko organisaation toiminta-alueella työvoiman palvelukeskusta ja jos oli, pyydettiin arvioimaan väittämiä palvelukeskuksen toiminnan onnistuneisuudesta.

Kunnan sosiaalitoimen ja terveyskeskusten vastaajia pyydettiin määrittämään omaa työnkuvaansa erilaisten roolien (kuten asiakkaan puolestapuhuja) kautta. Lisäksi kysyttiin sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen kilpailuttamisen vaikutuksista mm. lyhyen aikavälin kustannuksiin ja palveluiden saatavuuteen. Sosiaalitoimien ja terveyskeskusten vastaajilta tiedusteltiin myös mikä kunta- ja palvelurakennusuudistuksen tarjoamista palveluntuottamismalleista (peruskunta-, aluekunta- vai piirimalli) olisi paras ja mitä seurauksia kullakin mallilla olisi, jos se tulisi valituksi. Ainoastaan sosiaalitoimien vastaajilta kysyttiin eri palvelustrategioiden merkityksestä kunnan sosiaali- ja terveystoimessa sekä miksi em. palvelustrategiamalli on valittu. Lisäksi vain terveyskeskusvastaajilta tiedusteltiin vuokratyövoiman käytöstä.

Taustatietoina olivat vastaajan organisaatio, vastaajan asema organisaatiossa sekä organisaation sijainti.

Asiasanat

Kansaneläkelaitos; henkilöstöresurssit; hyvinvointipalvelut; kilpailuttaminen; kuntauudistus; sosiaalietuudet; sosiaalipalvelut; sosiaalitoimi; sähköiset palvelut; terveyskeskukset; terveyspalvelut; työvoiman palvelukeskukset; työvoimatoimistot; viranomaisyhteistyö

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Sosiaalibarometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL)

Tuottajat

  • Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto

Ajallinen kattavuus

2005

Aineistonkeruun ajankohta

2005-12 – 2006-02

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Organisaatio

Perusjoukko/otos

Suomen kuntien sosiaalitoimet, terveyskeskukset, työvoimatoimistot ja Kelan toimistot (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Organisaation johtavissa asemissa oleville työntekijöille osoitettu Sosiaalibarometri 2006 -kysely lähetettiin Ahvenanmaata lukuunottamatta Suomen kaikkien kuntien sosiaalitoimiin, itsenäisiin terveyskeskuksiin (kuntayhtymissä pääterveyskeskus), täyden palvelun työvoimatoimistoihin ja päivittäin avoinna oleviin Kansaneläkelaitoksen toimistoihin.

Kullekin viranomaistaholle lähetettiin yksi kyselylomake kuhunkin kuntaan. Poikkeuksena olivat suuret kaupungit, joihin organisaatiorakenteiden mukaisesti lähetettiin useampia lomakkeita. Espoossa ja Vantaalla kyselyn saivat kaikki terveysasemat ja Helsingissä puolet terveysasemista. Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun ja Turun sosiaalitoimiin lähetettiin useampi kysely. Poikkeuksen muodosti myös Kainuun maakunta, jonne lähetettiin sosiaalitoimen keskittämisen johdosta kokonaisuudessaan vain kolme kyselyä. Työvoimatoimistojen ja Kelan toimistojen kohdalla kyselyn sai muutamassa isommassa kaupungissa useampi samantasoinen toimisto.

Terveyskeskus-vastaajille lähetettiin paperinen kyselylomake. Muille vastaajaryhmille lähetettiin sähköpostilla linkki Internet-kyselyyn. Uusintakierroksella lähetettiin kaikille vastaajille paperinen kyselylomake.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

54,3

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on poistettu kuntamuuttuja.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL): Sosiaalibarometri 2006 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2013-03-22). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2807

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Jatkokäyttäjien tulee lähettää Suomen sosiaali ja terveys ry:lle yksi kappale kaikista raporteista, opinnäytetöistä, artikkeleista ja muista julkaisuista ja materiaaleista, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Tutkimus, Yliopistonkatu 5, 00100 HELSINKI ja sähköisten julkaisujen osoite tutkimus@soste.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Eronen, Anne & Londén, Pia & Perälahti, Anne & Siltaniemi, Aki & Särkelä, Riitta (2006). Sosiaalibarometri 2006: hyvinvointipalvelujen tuottajien ajankohtainen tilanne ja näkemys kansalaisten hyvinvoinnista. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Eronen, Anne & Londén, Pia & Perälahti, Anne & Siltaniemi, Aki & Särkelä, Riitta (2006). Sosiaalibarometri 2006: hyvinvointipalvelujen tuottajien ajankohtainen tilanne ja näkemys kansalaisten hyvinvoinnista. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.